Trudnoća, porodiljna naknada i papirologija

Pravnica Nataša Novaković odgovara na pitanje naše korisnice o visini porodiljne naknade i drugim pravnim “zavrzlamama” oko otvaranja porodiljnog dopusta.

Pitanje:

Trudna sam 14 tjedana, riječ je o višeplodnoj trudnoći s dva djeteta (blizanci). 30.09.2008 prekidam radni odnos, odnosno kao vlasnica obrta zatvaram obrt. Poduzetnička plača je do tog perioda isplaćivana redovito u neto iznosu od 5.258,34 Kn. Od 01.10.2008 do 12.01.2009 nisam u radnom odnosu znaći ukupno 3 mjeseca i 12 dana. zapošljavam se 12.01.2009, a ugovorena neto plaća iznosi 4.500,00 Kn. 31.01.2009 dobivam pismenu preporuku od ginekologa da otvorim bolovanje zbog rizične trudnoće.
1. PITANJE: kolika bi mi bila naknada za vrijeme bolovanja, a kolika za vrijeme porodiljnog dopusta?
2. PITANJE: potrebni formulari za otvaranje bolovanja

Odgovor:

Naknada plaće za vrijeme bolovanja iznosi 100% od osnovice za naknadu. Obračunava ju i isplaćuje HZZO-od prvog dana bolovanja na teret svojih sredstava, s time da ne može iznositi više od 4.257,28 kuna.
Sukladno novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama zaposleni roditelj koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50 % proračunske osnovice, odnosno 1.663 kn na mjesec.
Za otvaranje bolovanja potrebna je preporuka Vašeg ginekologa, s tom dokumentacijom idete kod Vašeg izabranog doktor medicine primarne zdravstvene zaštite koji ispunjava i izdaje tiskanicu – Izvješće o bolovanju - i u nju upisuje samo početni datum otvaranja bolovanja. Tiskanicu zatim dostavljate u Vaš područni ured HZZO-a.

Nataša
Nataša Novaković je rođena 1975. u Zagrebu, završila je VII Opću gimnaziju i Pravni fakultet, te nakon diplome (diplomski rad na temu izvanbračne zajednice hm) započela raditi kao odvjetnički vježbenik. Nakon položenog pravosudnog ispita ostaje u odvjetništvu još godinu i pol, nakon čega shvaća da to nije za nju i odlazi raditi u banku. No nakon 6 mjeseci shvaća da niti to nije dovoljno zanimljivo i prelazi u Ured Vlade RH za socijalno partnerstvo gdje stječe mnoga iskustva no zbog male plaće (državna služba je stvarno podplaćena) prelazi na posao na kojem se i trenutno nalazi u Hrvatsku udrugu poslodavaca. Trenutno je na rodiljnom dopustu pa otud i zanimanje za ovu temu.

Pročitajte i:

Zašto manja porodiljna naknada?

Korisnik iz Zagreba pita pravnicu zašto je porodiljna naknada njegove supruge manja od zakonskog minimuma.…

Porodiljna naknada nakon osam mjeseci staža

Korisnica Josipa zanima se za visinu porodiljnih naknada. Odgovor daje pravnica Nataša Novaković.Pitanje: Zanima me…

Što nakon otkaza tijekom porodiljnog dopusta?

Što se dogodi ako se tvrtka ugasi tijekom trajanja porodiljnog dopusta? Koja su prava nakon…

Porodiljna naknada nakon samo dvije plaće

Naša korisnica dobila je posao prije dva mjeseca i sada je zanima koja su njezina…