Što ako se dijete rodi u inozemstvu?

Korisnica ZeeZoo očekuje bebu u svibnju iduće godine, a mali princ ili princeza trebaju se roditi u inozemstvu. Koja su prava trudnice ako rađa u inozemstvu? Odgovara naša pravnica Nataša Novaković.

Korisnica ZeeZoo postavila je pitanje u našoj grupi Pravna pitanja:

Termin dolaska naše bebe je početak svibnja 2009 godine. U međuvremenu, odlazimo na 3 godine živjeti u diplomaciju (ili neki NATO stožer). Koja su prava trudnice ako se porod dogodi u nekoj od europskih država? Na koji način se sagledava ovakav slučaj?

Odgovor pravnice

Prema novom Zakonu koji stupa na snagu s 1.1.2009. godine korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora je djetetov roditelj koji temeljem zapošljavanja prema propisima o radu ima priznat status osiguranika iz obveznog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, što obuhvaća:

  • osobe u radnom odnosu kod domaćeg ili stranog poslodavca sa sjedištem u Republici Hrvatskoj,
  • osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj zaposlene u inozemstvu kod stranog poslodavca koje nemaju zdravstveno osiguranje stranog nositelja zdravstvenog osiguranja, odnosno koje nisu obvezno osigurane prema inozemnim propisima na način kako je to određeno međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju.

Prema tome trebalo bi prvo vidjeti u koju ćete državu ići, kakav je međunarodni ugovor s tom državom i kakav ćete vi status imati kao supruga diplomata ( da li ćete vi imati tamo zdravstveno). Samo odredište i status vašeg supruga jako je bitan.
S druge strane, s obzirom da ćete vi dati otkaz na svom radnom mjestu i otići iz RH, vi vjerojatno u RH nećete ima priznat status zdravstveno osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja.
Druga opcija vam je da nastavite raditi do rodiljnog dopusta, iskoristite rodiljni dopust, a nakon toga odlučite hoćete li se vratiti na posao ili dati otkaz.

Nataša
Nataša Novaković je rođena 1975. u Zagrebu, završila je VII Opću gimnaziju i Pravni fakultet, te nakon diplome (diplomski rad na temu izvanbračne zajednice hm) započela raditi kao odvjetnički vježbenik. Nakon položenog pravosudnog ispita ostaje u odvjetništvu još godinu i pol, nakon čega shvaća da to nije za nju i odlazi raditi u banku. No nakon 6 mjeseci shvaća da niti to nije dovoljno zanimljivo i prelazi u Ured Vlade RH za socijalno partnerstvo gdje stječe mnoga iskustva no zbog male plaće (državna služba je stvarno podplaćena) prelazi na posao na kojem se i trenutno nalazi u Hrvatsku udrugu poslodavaca. Trenutno je na rodiljnom dopustu pa otud i zanimanje za ovu temu.

Pročitajte i:

Zašto manja porodiljna naknada?

Korisnik iz Zagreba pita pravnicu zašto je porodiljna naknada njegove supruge manja od zakonskog minimuma.…

Porodiljna naknada nakon osam mjeseci staža

Korisnica Josipa zanima se za visinu porodiljnih naknada. Odgovor daje pravnica Nataša Novaković.Pitanje: Zanima me…

Trudnoća, porodiljna naknada i papirologija

Pravnica Nataša Novaković odgovara na pitanje naše korisnice o visini porodiljne naknade i drugim pravnim…

Što nakon otkaza tijekom porodiljnog dopusta?

Što se dogodi ako se tvrtka ugasi tijekom trajanja porodiljnog dopusta? Koja su prava nakon…