Porodiljna naknada nakon osam mjeseci staža

Korisnica Josipa zanima se za visinu porodiljnih naknada. Odgovor daje pravnica Nataša Novaković.

Pitanje:

Zanima me je li ova konstatacija istinita – prema novom Zakonu, važećem od 1.1.2009, pravo na potpunu rodiljnu naknadu (delimitiranu) stječe se samo uz uvjet prethodnog neprekinutog staža od 12 mjeseci. Ako taj uvjet ne bude ispunjen, isplaćuje se naknada kao za nezaposlenu osobu.

Naime, ja ću po odlasku na rodiljni dopust 45 dana prije predviđenog termina poroda imati 8 mjeseci neprekidnog radnog staža. Zanima me kolika će mi biti rodiljna naknada za prvih šest mjeseci dopusta?

Odgovor pravnice

Sukladno novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama zaposleni roditelj koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50 posto proračunske osnovice.
Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za godinu 2009. proračunska osnovica utvrđena je u istoj svoti kao i za prethodnu godinu i iznosi 3.326,00 kn.
Dakle visina Vaše naknade biti će 50 posto proračunske osnovice, odnosno 1.663 kn na mjesec.

Nataša
Nataša Novaković je rođena 1975. u Zagrebu, završila je VII Opću gimnaziju i Pravni fakultet, te nakon diplome (diplomski rad na temu izvanbračne zajednice hm) započela raditi kao odvjetnički vježbenik. Nakon položenog pravosudnog ispita ostaje u odvjetništvu još godinu i pol, nakon čega shvaća da to nije za nju i odlazi raditi u banku. No nakon 6 mjeseci shvaća da niti to nije dovoljno zanimljivo i prelazi u Ured Vlade RH za socijalno partnerstvo gdje stječe mnoga iskustva no zbog male plaće (državna služba je stvarno podplaćena) prelazi na posao na kojem se i trenutno nalazi u Hrvatsku udrugu poslodavaca. Trenutno je na rodiljnom dopustu pa otud i zanimanje za ovu temu.

Pročitajte i:

Zašto manja porodiljna naknada?

Korisnik iz Zagreba pita pravnicu zašto je porodiljna naknada njegove supruge manja od zakonskog minimuma.…

Trudnoća, porodiljna naknada i papirologija

Pravnica Nataša Novaković odgovara na pitanje naše korisnice o visini porodiljne naknade i drugim pravnim…

Što nakon otkaza tijekom porodiljnog dopusta?

Što se dogodi ako se tvrtka ugasi tijekom trajanja porodiljnog dopusta? Koja su prava nakon…

Porodiljna naknada nakon samo dvije plaće

Naša korisnica dobila je posao prije dva mjeseca i sada je zanima koja su njezina…