Zašto je kvalitetan odnos s ocem najvažniji faktor uspjeha svake djevojčice?

Oduvijek su očevi bili oni koji su cijele dane provodili na poslu, dok su majke provodile svoje vrijeme s djecom. Danas, sve se više očeva želi uključiti u odgoj svoje djece i provoditi svoje vrijeme s njima. Upravo je taj odnos ključan da djevojčice odrastu u uspješne žene

Najvažnija stvar koju mi je otac rekao…

Ne kažemo da majke nisu toliko važne u životima svojih djevojčica. Naprotiv, izuzetno su važne. No, poznata nam je privrženost djevojčica svojim očevima. Njihovo odobrenje i potpora tijekom odrastanja utječu na njihov kasniji uspjeh u životu.

Odličan primjer je dala i Sallie Krawcheck, jedna od najmoćnijih žena s Wall Streeta, u svom članku za LinkedIn Pulse.

Kad je bila djevojčica dobila je svoje prve naočale koje nije voljela nositi jer je, kao i mnoga djeca tih godina, mislila da s njima nije lijepa. Čak je sjedila i u prvoj klupi kako bi bolje vidjela na ploču. Kada ju je otac upitao zašto je uzrujana, ona mu je odgovorila da želi biti lijepa. Ono što joj je rekao nikada nije zaboravila.

"Sallie, ti jesi lijepa. I pogledaj Gloriu Steinem (poznata feministkinja, novinarska i politička aktivistkinja, op.a.). Ona nosi naočale, prekrasna je i svojim djelima mijenja svijet", rekao joj je njezin otac.

Kako je napisala Sallie, samim time otac joj je pružio potporu i dao odobrenje, pokazao je da misli da žene mogu promijeniti svijet (a to su bile 70-e) i pružio joj je uzor kojem se može diviti.

"Najvažniji odnos koji određuje profesionalni uspjeh svake žene je onaj s njezinim ocem", napisala je Sallie.

Kako kvalitetan odnos s ocem utječe na djevojčice?

Istraživanja su svakako potvrdila da je Sallie u pravu. Linda Nielsen je profesorica edukacijske i adolescentne psihologije i autorica dva istraživanja, jednog iz 2012. godine i jednog iz 2013. godine, koja su pokazala da uključenost i potpora očeva njihovim kćerima utječe na to koliko će kasnije biti uspješne - na akademskom planu i kasnijoj karijeri.

U svom članku za portal Family Studies objasnila je da će djevojčice, čiji se očevi kroz djetinjstvo aktivno uključuju i podupiru njihova postignuća (akademska ili atletska) te koji utječu na njihovo samopouzdanje i potiču ih da budu asertivne, završiti fakultet s boljim ocjenama. Uz to, te će djevojčice kasnije dobiti bolje plaćene i zahtjevnije poslove od onih žena koje nemaju takvu potporu u djetinjstvu.

"To svakako objašnjava zašto su žene koje nemaju braće zastupljenije i uspješnije među svjetskih političkim vođama. One su dobile veću potporu od svojih očeva da budu ambicioznije. Čak i akademski uspješne žene i profesionalne atletičarke često svoj uspjeh zahvaljuju upravo svojim očevima, koji su im pomogli da postanu uporne, disciplinarne, ambiciozne i uspješne", napisala je Nielsen.

Utjecaj očeva je itekako velik. Tako Nielsen kaže da će žene koje imaju dobar odnos sa svojim očevima često promijeniti planove ako ih njihov otac ne odobrava, a velika je šansa da će djevojčice koje imaju takav odnos krenuti istim karijernim stopama kao njihovi očevi.

S druge strane tu je i romantični život žena na koji kvalitetan odnos otac-kćer također ima velik utjecaj. Otac koji podupire svoju kćer i sudjeluje u svim aspektima njenog života, gradi joj samopouzdanje.

"Za djevojku koja ima podršku i komunikativan odnos sa svojim ocem, manje je vjerojatno da će ostati trudna u tinejdžerskim godinama. Vjerojatno će takva djevojka čekati s brakom i djecom dok ne ostvari svoje akademske ciljeve."

Osim s romantičnim životom, taj odnos se povezuje i s manjom šansom za razvijanje depresije, poremećaja u prehrani i nezadovoljstva vlastitim izgledom. Isto tako, bolje se nose sa stresom na svim područjima života te su odgovornije i pristupačnije osobe.

Nesumnjivo je da je otac u životu djevojčica nezamjenjiv. No, stvaranje dobrog, kvalitetnog odnosa ima daleko veći utjecaj nego što većina ljudi misli - takav odnos praktički je garancija uspjeha djevojčica.

Tekst: Anamarija Garašić

Izvor: www.womeninadria.com

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Najbolje zemlje za odgoj djece

I Hrvatska se našla na tom popisu!

Vještina nošenja s neugodnim ponašanjem djece

Svaki roditelj, čak i prije nego što mu…

Samopouzdanje se gradi kod kuće

Dosta vam je toga da u vašem kućanstvu…

Fora priča - Superjunak

Nova vrsta radionica za djecu u centru Zagreba…

Pročitajte i:

online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: "Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!"

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom…

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…

djevojčica na online nastavi kod kuće pokušava se motivirati na učenje

Stručnjaci Hrabrog telefona savjetuju kako motivirati djecu na učenje

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku kako škole neće biti najmanje do…

dječak i djevojčica u online školi kod kuće

Kako biti uspješan u online školi? 8 savjeta koje morate primijeniti

Treba li dijete samo odlučiti kad će učiti, koja pitanja roditelj mora postaviti i kako…