vrijeme pretpuberteta

Vrijeme pretpuberteta – mirno razdoblje s velikim potencijalom za učvršćivanje odnosa s djetetom!

Djeca danas sazrijevaju brže. Kako ih pratiti i razumjeti u toj dobi pretpuberteta koja može započeti već s osam godina?

Još nisu tinejdžeri, ali više nisu ni djeca. Vrijeme je kad bi trebalo pronaći načine kako im postupno prepustiti više odgovornosti, ali i osigurati da krenu u pravom smjeru. Treba ih podržati i pomoći im da donesu dobre odluke. Sve ćete to kao roditelji osjetiti i ponovno se zapitati kako u tome uspjeti? Ali bez brige. Mirno razdoblje pred pubertet mnogi roditelji opisuju kao najljepše razdoblje nakon burnih vrtićkih godina. Ono će vam dati prilike za produbljivanje odnosa s djetetom te pripremu za pubertet.

Postoje dvije faze kroz koje svako dijete prođe prije puberteta: prva od osam do deset godina, a druga jedanaest do dvanaest godina.

Prva faza prije puberteta (od 8. do 10. godine)

Prvo od tih razdoblja obično je prilično mirno. U pravilu su mentalne sposobnosti djece u dobi od devet godina već tako dobro razvijene da mogu logično i konkretno rasuđivati, a žeđ za znanjem je ogromna. Djevojčice su često malo ispred dječaka. Mnogo djece ove dobi već se polako okreće sebi, ali još uvijek se u većini situacija oslanjaju na roditelje. Zato je ovo pravo vrijeme da dijete opušteno pripremite za pubertet jer će surađivati. Kod nekih će već sada doći do razvoja spolnih obilježja pod utjecajem hormona. Kod djevojčica to često biva ranije, a kod dječaka nešto kasnije.

Druga faza pretpuberteta (od 11. do 12. godine)

Od jedanaeste godine tjelesne promjene uzrokovane hormonima postaju osjetno vidljive. No, još uvijek su one individualne, kod neke djece dogode se preko noći, a kod druge sve teče sporije. Tjelesni rast i razvoj u ovoj su fazi izuzetno različiti i individualni. Obično su djevojke gotovo dostigle konačnu visinu i broj obuće, dok dječaci često izgledaju kao da su zaostali u trećem razredu.

Za vas kao roditelja u ovom je trenutku važno da očuvate kontakt sa djetetom. To će vam biti lako jer djeca sada još uvijek vole razgovarati s vama. Razgovor će vaš odnos razvijati i očvrsnuti na duže staze. Ali to također znači ponekad suprotstaviti se djetetu s jasnim NE, ali mu istovremeno uvijek i dati do znanja da zabrana ne utječe na vaš odnos. Dakle, pokušajte se ne raspravljati previše i prečesto govoriti NE. Jedan DA u manje važnim sporovima rezultira time da je djetetu lakše prihvatiti NE u vama važnim pitanjima.

Uvijek slušajte dijete s pažnjom i zanimanjem jer mu tako dajete do znanja da su vam njegova mišljenja i razmišljanja važni i da ga poštujete. Time ćete jačati djetetovo samopoštovanje i samopouzdanje. Dijete to sebi objašnjava ovako: “Ako moji roditelji smatraju da je vrijedno slušati me, onda sam i ja važna i vrijedna osoba.”

Kad se djetinjstvo definitivno bliži kraju

Čim postane očigledno da se djetinjstvo bliži kraju, roditelji bi trebali izbrisati neke rečenice iz svog vokabulara, posebno ovakve: “To ćeš tako napraviti jer sam ja tvoja majka / otac – i to kažem.” Ovaj način komunikacije je poslužio svojoj svrsi, ali sada više nema snagu.

Dosadašnju isključivu odgovornost roditelja sada polako zamjenjuje drugačija perspektiva: kako zajednički naći rješenje? Svejedno je imate li dječaka ili djevojčicu, sada su im potrebni vaše otvoreno uho, razumijevanje i poštovanje. Vrijeme je da naučite slušati svoje dijete kao što slušate druge odrasle osobe – pokazujete razumijevanje, respektirate osjećaje i izbjegavate opomene, savjete, komentare ili pronalaženje trenutnog rješenja problema. Ili jednostavno rečeno – svakom djetetu u pretpubertetskoj dobi na kraju su važne dvije stvari: da osjeća da ga čujete i razumijete.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

učenje matematike i jezika kroz igru

10 načina kako djecu kroz igru potaknuti na učenje matematike i jezika

Kakva god ova školska godina bila, bliži joj se kraj i dolazi razdoblje zaključivanja ocjena.…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Roditelji čija djeca od ponedjeljka neće ići u školu, trebaju opravdati izostanak s nastave

Zašto se vraćaju samo učenici nižih razreda i je li povratak obvezan za sve učenike…

povratak u školu nakon koronavirusa

8 ključnih uputa za roditelje koji 25. svibnja planiraju poslati djecu u školu

Oni koji se ne priključe 25. svibnja, moći će to napraviti i naknadno; nastava će…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Pogledajmo istini u oči! Zašto roditelji ne žele vratiti djecu u školske klupe?

Strah od virusa definitivno nije razlog roditeljske pobude oko povratka u školske klupe - dovoljno…