Upoznajte vukovarske genijalce

Aktualni rođendanski broj lifestyle magazina Storybook donosi temu o vukovarskim genijalcima Matiji Hardiju, Ivanu Kolaru, Marku Macuri i Matku Gašpariću koji su pobijedili na globalnom natjecanju u Milanu među timovima iz više od 100 zemalja i 650 projekata; njihov projekt Seizmograf - detektor potresa u realnom vremenu proglašen je najboljim radom donacijskog natječaja Generacija Next, a nagrađeni su i za projekt Pametni grad Vukovar. Zlatnu medalju osvojili su i na događanju INOVA MLADI 2019.

Internet – kaže Matija; glazba – nadovezuje se Matko; toaletni papir – u polušali će Marko, dok Ivan ozbiljno izgovara – kotač! To su za Matiju Hardija, Ivana Kolara, Marka Macuru i Matka Gašparića, učenike IV. razreda Gimnazije Vukovar, najvažniji svjetski izumi.

Na globalnom natjecanju Arduino Day Community Challenge, najpoznatije platforme za uradi sam tehnologiju koja je dizajnirana baš za područje obrazovanja, u Milanu 16. ožujka sudjelovali su timovi iz više od 100 zemalja sa 650 projekata, a u kategoriji Obrazovanje pobijedili su upravo naši gimnazijalci iz Vukovara. U lipnju je njihov projekt Seizmograf – detektor potresa u realnom vremenu proglašen najboljim radom HT donacijskog natječaja Generacija Next, a već su nagrađivani za projekt Pametni grad Vukovar.

"Mladi mogu mijenjati svijet tako da pokreću svoje ideje i nastoje ih pokazati što većem broju ljudi, a čak i ako je ideja loša iz nje se nešto može naučiti", razmišljaju Matko, Matija, Marko i Ivan, koji, za razliku od brojnih njihovih vršnjaka koji obožavaju sportaše ili YouTube zvijezde, uzorima smatraju velike inovatore i znanstvenike poput Elona Muska, Stevea Jobsa, Billa Gatesa, Stephena Hawkinga i kao primjer uspjeha u Hrvatskoj Matu Rimca.

A kako je sve počelo, za Storybook je ispričao njihov mentor i profesor Davor Šijanović, koji s razrednicom učenika Sanjom Pavlović Šijanović vodi ove odlikaše kroz put uspjeha.

"Sve je počelo 2016. uključivanjem u CARNET-ov pilot-projekt e-Škole u kojem smo stjecali i izmjenjivali znanja i iskustva, ponajprije nastavnici, a potom smo ta saznanja primjenjivali u radu s učenicima. Sljedeći korak bio je uključivanje u projekt Croatian Makers Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je pokrenuo crowdfunding kampanju STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Potom je 2018. uslijedio i novi kurikul nastavnoga predmeta Informatika za osnovne i srednje škole i donijeli smo odluku o pisanju i prijavljivanju projekta na donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next. Bilo je to naše prvo predstavljanje projekta Vukovar – pametan grad. Tako smo na događanje Arduino Day Community Challenge naš projekt Pametni grad – Vukovar: Our view of smart living prijavili u kategoriji Djeca i obrazovanje želeći pokazati da mislimo i djelujemo ne samo lokalno nego i globalno te da škola nije samo učionička nastava nego je i škola za život.

Sudjelovali smo i na poslovnom natjecanju za srednjoškolce Ideja godine – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha te osvojili fantastično drugo mjesto.

Da naši projekti zlata vrijede, dokazali smo osvojivši zlatnu medalju i plaketu za najboljeg gosta iz RH na događanju INOVA MLADI 2019. godine

I za kraj, ostalo je finale HT-ova projekta Generacija Next, na kojem smo prvi put predstavili svoj drugi projekt Seizmograf. U ta dva projekta utkani su cjelogodišnji rad, trud, odricanje, nebrojeni radni sati, pokušaji i pogreške, trema prije nastupa, nepredvidive situacije; ali svaki pokušaj i svaka pogreška bili su poticaj za korak naprijed."

Svi ti uspjesi dali su im samopouzdanje, volju i inat da i dalje rade na područjima znanosti, tehnologije, matematike i inženjerstva. Tko zna, možda Vukovar zaista i postane pametan grad čiji će semafori prepoznavati brojne automobile na prometnicama te davati zeleno svjetlo ulici u kojoj je veća gužva. Ili će Dunav, osim prekrasnog krajolika koji se proteže uz šetnicu, krasiti i pametna rasvjeta koja bi detektirala prolaznike te pojačavala svjetlo kada je to potrebno.

Cijelu temu možete pročitati u tiskanom izdanju magazina Storybook.

 

Tekst: Jana Bačić

Foto: Privatni album

Tagovi: , , , , , ,

Pročitajte i:

dijete na nastavi na daljinu ili online nastavi

Od Uskrsa i ocjenjivanje u školi na daljinu. Znamo detalje!

U idućem tjednu nastave na daljinu u Hrvatskoj neće biti učenja novog gradiva, već aktivnosti…

online nastava

Pomoć za preopterećene roditelje. Nastava od kuće naš je drugi posao! A što kažu učitelji?

Škola na daljinu nije jednostavna za nikoga. Iako mnogi roditelji smatraju kako je sav teret…

online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: "Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!"

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom…

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…