Uključenost oba roditelja u obrazovanje djeteta jako je važna za njegov uspjeh u školi

Motiviranost za postignuće jedan je od ključnih faktora školskog uspjeha, no što je još važno kako bi djeca bolje i lakše učila? Doznajte u nastavku

Početak školske godine uvijek stavlja nove izazove pred djecu i njihove roditelje. U javnosti se već neko vrijeme provlači teza da su naša djeca preopterećena prevelikom količinom (nepotrebnih) informacija koje moraju usvojiti, a da u cijeloj priči ne znaju osnovno - povezivati činjenice iz različitih predmeta, smjestiti neke ljude i događaje u zajednički kontekst, logički razmišljati… Tako tradicionalne metode u nastavi, poput običnog predavanja u kojem se nastavnik slijepo drži propisanih pravila, uz malu mogućnost odstupanja, polagano postaju stvar prošlosti, a mijenja ih puno fleksibilniji pristup prilagođen interesima djece, ali i modernim tehnologijama koje su do sada bile vrlo malo zastupljene u nastavi.

Svima je postalo jasno da djecu treba naučiti da povezuju informacije iz različitih predmeta te bolje koriste logičko razmišljanje, što je i ideja Škole za život.

A koji su to sve faktori uspjeha u školi?

Motivacija

Uspjeh u školi nisu samo ocjene, puno je važnije pobuditi interes djece i stvoriti svijest o tome da znanje nije nešto što se mora nego želi. Puno je faktora koji utječu na uspjeh u školi. Psiholozi su desetljećima pokušavali pronaći jedinstven odgovor na pitanje što sve utječe na školski uspjeh, pa tako mnogi smatraju da je motiviranost za postignućem jedan od ključnih faktora, osobito kod starijih učenika. Kod mlađih učenika pak, više je prisutan strah od neuspjeha nego motiviranost za postignuće. No istraživanja su pokazala kako motiviranost također ovisi o utjecaju pojedinih osobina ličnosti pa tako i, primjerice, o razvijenosti emocionalne inteligencije. Jedno londonsko istraživanje, provedeno na uzorku od nešto više od 600 učenika sedmih razreda, pokazalo je kako je upravo emocionalna inteligencija te sposobnost prepoznavanja i razumijevanja osjećaja puno više nego inteligencija te čini razliku između odlikaša i prosječnog učenika.

Važnost 'zdrave' obitelji

Dijete je u školi izloženo svojevrsnom sustavu vrednovanja, kritikama, pohvalama pa bi se trebalo znati na odgovarajući način nositi s time, odnosno prihvaćati i uspjeh i neuspjeh. Djeca koja su odgojena u emocionalno neskladnim obiteljima, koja su stalno izložena kritikama, neće se osjećati sigurno i samopouzdano, već će stalno sumnjati u svoj rad i sposobnosti. Takva djeca, osim što imaju teškoća u komunikaciji s vršnjacima, postižu i lošije rezultate na ispitima. Tu dolazimo do još jednog faktora (školskog) uspjeha, koji se možda na prvi pogled ne čini presudan, ali je u konačnici vjerojatno jedan od najvažnijih, a to je emocionalni sklad u obitelji. Profesori Mira Čudina-Obradović i Josip Obradović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu prije nekoliko godina objavili su znanstveni rad o utjecaju bračnog i emocionalnog sklada roditelja na školski uspjeh i ponašanje djece. Zaključili su kako su za djetetov školski uspjeh iznimno važni međusobna ljubav roditelja te osjećaj da imaju zajedničke ciljeve, s time da presudnu ulogu ima otac, tj. njegovo shvaćanje da je odgoj zajednički posao mame i tate te njegovo aktivno uključivanje u djetetovo obrazovanje. ‘Osim što bračni sklad djeluje na školski uspjeh, on za djecu ima i ulogu socijalne potpore. Socijalna potpora je poruka koju dijete dobiva u obitelji da je voljeno, da ga se cijeni, da je zaštićeno i da pripada sigurnoj i čvrstoj zajednici’, njihov je zaključak.

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

5 savjeta kako nakon dugog toplog ljeta motivirati dijete na učenje i školu

Nakon više od dva mjeseca ljetnih praznika, definitivno…

Ima li pretjerano konzumiranje slatkiša veze s uspjehom djeteta u školi?

Pretjerivanje u bilo čemu, nikako ne može biti…

Pamela Ramljak: 'Sada imam više kila nego prije trudnoće i osjećam se puno bolje'

Pjevačica Pamela Ramljak priznala da oduvijek pazi kako…

mame i klinci

Konferencija Mame&klinci: Izazovi obitelji u vrijeme pandemije!

Konferencija Mame&klinci, koja je održana 29. 05. 2021.…

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…