Teškoće u školi – kako pomoći djetetu?

Podsjetite se kako se sve mogu osjećati djeca u školi ako ne dobiju odgovarajuću podršku i neka vas to potakne na bolju komunikaciju s vlastitom djecom

Škola je mjesto u kojem djeca otkrivaju svijet, stvaraju prijateljstva i grade važan dio slike o sebi. Kada dijete dobiva pozitivne povratne informacije o svom školskom postignuću, to ima pozitivan utjecaj na razvoj njegova samopouzdanja. Međutim, kada takve povratne informacije izostaju ili su negativne, u djetetu se mogu javiti brojni neugodni osjećaji, poput tuge, nevjerice, razočaranja i ljutnje.

Kako prepoznati da se dijete suočava s poteškoćama u učenju?

Poteškoće u učenju mogu se manifestirati na različite načine, poput problema s čitanjem, računanjem, pisanjem, pažnjom i koncentracijom. Vrlo često možemo sami primijetiti da se djeca nose s poteškoćama u učenju, a ponekad tu informaciju dobijemo i od strane školskog osoblja. Ako ste primijetili neku od poteškoća kod djeteta, za početak je potrebna psihodijagnostička procjena da saznate odgovara li akademski program njegovom intelektualnom statusu i uzrastu.

Što možete učiniti da pružite djetetu pomoć?

Najvažnije za dijete je da ima podršku roditelja, da može s nekim porazgovarati o tome ako mu je potrebno. Uz to, važno je da roditelj ostvari suradnju s učiteljima i stručnim suradnicima škole. Za dijete je najbolje kada roditelj i stručni suradnici djeluju zajednički te mu tako pomažu i u školskom i u svakodnevnom funkcioniranju. Zajedničkim snagama možete odlučiti treba li djetetu promjena u metodi učenja, pristupu gradivu ili nešto treće. O svemu tome možete razgovarati s djetetom - bit će mu važno da bude uključeno i da samo može izraziti što mu je ugodno, a što ne.

Kako se osjeća dijete koje se nosi s teškoćama u učenju?

Odraslima može biti teško prisjetiti se kako je to biti u koži djeteta i kako je nositi se sa situacijama koje donosi školsko okruženje. Mnogo je osjećaja koje djeca doživljavati, od srama, straha, poniženosti, ljutnje, tuge… Kako bi vam približili s čime se mogu nositi, priču jednog dječaka koji se nosio s teškoćama u školi i nedostatkom podrške možete pročitati preko javnog računa Hrabrog telefona na Viberu!

Naljepnice i informacije o javnom računu potražite preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri

Ako Vam je potrebna dodatna podrška i savjet kako biste mogli pomoći djetetu žrtvi vršnjačkog nasilja, nazovite liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili se javite putem maila savjet@hrabritelefon.hr.


Tekst prilagodila:
Vanda Božić, mag. psych., programska koordinatorica u udruzi Hrabri telefon
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

fizičko i verbalno zlostavljanje djece

Svaki drugi roditelj smatra da je tjelesno kažnjavanje opravdano!

U odgoju djece postoje dva ekstrema: roditelj bira…

problemi s tinejdžerima i kako se s njima nositi

Što kad se tinejdžer 'promijeni preko noći'?

Hrabri telefon organizira novi webinar – online predavanje…

Pročitajte i:

dječak ze zabavlja u ljetnom kampu

Kako na zabavan način potaknuti razvoj logike i razumijevanja kod djece?

Djeca imaju kapacitet uzeti maksimum iz svakog iskustva i oni to čine u svakom doživljaju,…

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…