Susjeda gimnaziji oporučno ostavila novac za stipendije učenika

Uistinu lijepa vijest za učenike I. gimnazije u Zagrebu

Profesorica Ivanka Canki, koja je gotovo tri desetljeća radila sa slijepim i slabovidnim učenicima u Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek', a živjela u susjedstvu ove zagrebačke gimnazije, oporučno je ostavila novac za stipendiranje učenika. Naime, gospođa nije imala bliže rodbine te je svoju ušteđevinu željela uložiti u mlade ljude kojima je to potrebno. Tako će I. gimnazija svake godine dodijeljivati dvije stipendije, jednu u iznosu od 12.000 kuna, a drugu od 6.000 kuna u mjesečnim ratama preko Zaklade Akica, nazvane po nadimku gospođe Canki.

“Zahvaljujući donaciji gospođe Canki, I. gimnazija osnovala je Zakladu Akica za pružanje potpore školovanju učenika slabijeg imovinskog stanja te učenika bez roditeljske skrbi u nastavku školovanja odnosno na početku studija dodjeljivanjem novčane potpore. Zaklada je nazvana po nadimku gospođe Ivanke Canki koja je I. gimnaziji oporučno ostavila financijska sredstva", rekla je ravnateljica I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić, za portal Srednja.hr.

Prve stipendije učenicima bit će dodijeljene u kolovozu 2021., nakon što polože državnu maturu. O tome tko će dobiti stipendije odlučivat će Upravni odbor Zaklade u kojem su bivši i sadašnji djelatnici I. gimnazije te dvije osobe od povjerenja koje su bile bliske gospođi Ivanki Canki, što je i bila njena želja. Učenici će se prijavljivati za stipendiju, koja će biti dodjeljivana prema sljedećim kriterijima: uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika.

Obzirom da će se odnositi na učenike na kraju srednjoškolskog školovanja, ispunit će se ono što je Ivanka Canki i željela, pomoći učenicima da prebrode prijelaz iz srednje škole na fakultet i da ne odustaju od studiranja zbog financijskih teškoća.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Umjetničkim projektom do gimnazijske stipendije

Kako bi većem broju mladih i kreativnih osnovnoškolaca…

Pročitajte i:

testiranje djeteta na koronavirus

Znamo prve rezultate brzih testiranja zagrebačkih učenika na koronavirus

Prvih 500 učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola danas je pristupilo brzom testiranju na koronavirus,…

učenik ide u školu u vrijeme pandemije koronavirusa

Ministarstvo donijelo novu odluku o zimskim školskim praznicima

Prema odluci Ministarstvo znanosti i obrazovanja zimski školski praznici trebali su ove školske godine biti…

Evo kako će izgledati testiranje učenika na koronavirus u gradu Zagrebu!

Nakon masovnog testiranja za građane, u planu je i testiranje učenika u osnovnim i srednjim…