djevojčica čita knjigu

Što kad djece ne pokazuju interes za čitanje? Ovih 15 razloga promijenit će sve!

Kako motivirati dijete na čitanje, što je dobra knjiga i koje su sve dobrobiti čitanja, otkriva pedagoginja Maja Jerčić, autorica KoHo pedagogije

Što ako dijete ne pokazuje interes za čitanjem ili je ono čak izrazito mrsko? Prije svega, važno je utvrditi zašto dijete ne pokazuje zanimanje za knjige. Možda nije naučeno i nije doživjelo svu ljepotu čitanja, a možda mu čitanje kao način spoznaje svijeta ne odgovara. Neki su ljudi, rekla je za Roditelje.hr pedagoginja Maja Jerčić, drukčiji tipovi i uče na iskustvu, socijalnim kontaktima… i to je u redu. Svakako treba nastojati da dijete uoči sve dobrobiti čitanja i doživi ga kao ugodnu, korisnu i vrijednu aktivnost, no ne valja navaljivati. Umjesto toga, roditelji mogu uvesti neke nove zajedničke rituale s elementima igre, poput osmišljavanja ideja za dijete. Primjerice, može ih se poticati neka pronađe sve crvene predmete u slikovnici ili sve predmete koji počinju slovom “b” – kako bi, ovisno o tome što dijete voli, čitanje spojili s njegovom sklonošću i pridodali mu element igre. Općenito gledano, recept za motiviranje djeteta na ono što inicijalno odbija (čitanje, jelo…) jest uključiti ga u proces izrade i stvaranja.

“Dobra knjiga mora biti višedimenzionalna. Naglasak nije samo na primamljivoj radnji, koja prvo privuče čitatelja, već i na pomno osmišljenim likovima te jeziku koji nije prejednostavan; u njemu su prisutne stilske figure, jezična dovitljivost… Dobro je književno djelo višeslojno – uz sloj događaja i likova postoji sloj ideja, poruka i misli autora, a za djecu je posebno korisno kada se knjiga dotiče i nekih univerzalnih ljudskih pitanja ili društveno i vremenski specifičnih navika, običaja, stavova i vrijednosti te ih kritički razmatra, satirično ismijava ili podržava”, rekla je Maja Jerčić u tekstu “Mamci za djecu koja su nesklona čitanju”, kojeg možete pročitati OVDJE. Pogledajte i ovaj koristan video u nastavku i na neobičan način otkrijte 15 razloga zašto čitati.

Tekst: Maja Jerčić, KoHo pedagogija

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

komplet knjiga

Emotivni razvoj djeteta: 'Mama, čitaj mi da bolje razumijem što osjećam!'

Slikovnice su divan alat kojim kroz maštu djeci…

mama sluša online seminar dječji mozak objašnjen roditeljima

Na dječju inteligenciju se može utjecati! Vrijeme je da saznate kako!

Ne propustite 12. studenog edukativni online događaj "Dječji…

Pročitajte i:

djeca u skolama

Od ponedjeljka zagrebački osnovnoškolci ipak imaju nastavu po A modelu!

U tjednu od 19. do 23. travnja Stožer Grada Zagreba je na temelju epidemiološke situacije…

Iskreni odgovor bake Maše iz Zagreba o djeci i online nastavi - nasmijao je cijelu Hrvatsku!

Ne kaže se za badava da su stariji ljudi puni mudrosti... Evo kako se jedna…

online od ponedjeljka

Od ponedjeljka u većini županija online nastava, zagrebački učenici ostaju u klupama!!

Neposredno prije uskršnjih praznika, Stožer donosi odluku o prelasku na C model školovanja u većini…

online nastava

Čeka li nas opet online nastava? Imamo sve informacije po županijama!

Iz dana u dan brojke novozaraženih se povećavaju, a roditelji sa strahom iščekuju ponovne promjene…