Stigmatizacija pretile djece

Pretila djeca nerijetko se moraju nositi sa stigmatizacijom i predrasudama u društvu, a u mnogim razvijenim zemljama pretilost je sinonim ružnoće

Iako je naše društvo tradicionalno i u mnogim pogledima 'tolerira' punašniju djecu (smatrajući da su takva djeca i zdravija), sve više je onih koji na pretilost gledaju s puno negativnosti te na određeni način takve ljude izoliraju.

Naime, kada se govori o psihološkim aspektima pretilosti, prema nekim istraživanjima, pretile osobe na standardnim psihološkim testovima razlikuju se vrlo malo u odnosu na osobe koje nisu pretile (Stunkard i Stobal, 1995). Ipak, pretilost donosi brojne i znatne psihosocijalne posljedice i upravo su te poteškoće najveći popratni negativni učinak pretilosti.

Izvori psihosocijalnih učinaka mogu se potražiti u prvom redu u sustavu kulturnih vrijednosti jer je u mnogim razvijenim zemljama pretilost sinonim ružnoće. Osim stigmatizacije i predrasuda, pretilost prate depresivnost, sniženo samopoštovanje, nezadovoljstvo tijelom i kompulzivno prejedanje.

Pedijatrijska psihologinja Maja Crnković svima onima koje zanima problematika pretile djece preporučuje vrlo koristan i detaljan udžbenik psihologinje prof. dr. Pokrajac-Bulian i suradnika (2011.) u kojem se podrobno opisuju uzroci i posljedice pretilosti. Na temelju pregleda dosadašnjih istraživanja o psihosocijalnom funkcioniranju pretilih osoba može se zaključiti kako su pretili skupina koja je u društvu izložena stigmatizaciji, manje je plaćena, niže je obrazovne razine i rjeđe u braku. Moguće je da je veza između psihopatologije (koja uključuje manje samopoštovanje, veću depresivnost, negativniju sliku tijela) i pretilosti prije odraz emocionalnih reakcija na tjelesno stanje i popratne socijalne postupke negoli odraz neke prethodno latentne psihopatologije koja uzrokuje pretilost.

Izvor: tjednik Lisa/Nikolina Petan
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

dijete s maskom na licu zbog koronavirusa i bolesti covid-19

Zna se broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj mlađih od 20 godina

Zašto je važno poslušati (i čuti!) najnoviju poruku…

Umjesto na kavi, vikend provedite na Medvednici i ne zaboravite povesti klince!

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ poziva Zagrepčane na planinarenje…

Nutricionističke radionice za roditelje vrtićke djece

Ispitivanja roditelja pokazuju da s djetetovim rastom prehrambene…

Po broju pretile djece u Europi zauzimamo 7. mjesto

Važnost tjelesne aktivnosti u poboljšanju zdravlja i prevenciji…

Pročitajte i:

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…

darovita djeca

Kako prepoznati darovitost kod djece? 'Bez podrške okoline nema punog potencijala i zato smo mi tu!'

Kako bi darovitost i talent prerasli u izvrsnost i ekspresnost najvažnija je poticajna okolina. Udruga…