obitelj u samoizolaciji zbog koronavirusa

Skraćuje se samoizolacija, a ministar obrazovanja progovorio o zatvaranju škola

"Škole nisu žarišta, puno je veći problem druženje djece izvan učionica", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

“Dođe li do lockdowna, škole će prijeći na online model održavanja nastave, no za sada, dok sve ostalo radi, nema potrebe za zatvaranjem škola. Uostalom, škole nisu žarišta, puno je veći problem druženja djece izvan učionica“, tako je sinoć za HRT izjavio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, potvrdivši kako za sada nema govora o zatvaranju škola. Naime, u javnosti se pojavila informacija kako će od 1. studenog u cijeloj Hrvatskoj ponovno krenuti online škola, no za sada, čini se, to nije opcija. Doduše, već su mnoge škole prešle na C model nastave, tj. nastavu online, zbog nemogućnosti organizacije nastave u učionicama, jer je puno učenika i profesora u samoizolaciji.

Danas je HZJZ donio još jednu važnu odluku o samoizolaciji. Naime, nakon što je nedavno predloženo da u samoizolaciju, kad se koronavirus pojavi u razredu, više ne ide čitav razred, već samo oni učenici koji su sjedili najbliže zaraženom učeniku, sada se mijenjaju i pravila o trajanju samoizolacije. Umjesto 14 dana, samoizolacija je trajati 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Ova odluka ne odnosi se jedino na osobe koje rade u domovima za starije osobe, kojima ova pandemija predstavlja navjeću ugrozu.

“Prema odluci Eskpertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana. Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma. Sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku na kojem se uzima bris njihovom djetetu).

Iz HZJZ pojašnjavaju i kako postupati ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom. Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, to podrazumijeva karantenu od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da bolesnik zadovolji uvjete za prekid izolacije nakon deset dana i da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite. Odluku HZJZ-a pročitajte OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

nuspojave cjepiva

Cjepivo protiv COVID-19: Žene su osjetljivije na nuspojave, zašto je to tako?

Znanstvenici američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti…

online školovanje

Školovanje kod kuće: Učinite ga što je moguće lakšim i zabavnijim!

Za mnoge je roditelje ova školska godina bila…

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…