dijete i roditelj

Kako motivirati djecu da odrade svoje zadatke bez svađa i ucjena?

Svi znamo da je nakon dugog odmora poprilično izazovno ponovo ući u kolotečinu svakodnevnog života i obaveza. Pa kako motivirati djecu da odrade svoje zadatke bez svađa i ucjena?

Prvi korak se odnosi na promjenu fokusa s rezultata na trud i napredak. Danas živimo u društvu kada su rezultati jedino što se gleda. Neki su roditelji toliko usmjereni na rezultate svoje djece da su bolje o tome informirani nego o stanju svojih bankovnih računa. I to nije ništa loše, međutim, kada se rezultatima pridodaje preveliko značenje, djeca dobivaju poruku da su oni jedino važni, a ne i cijeli proces koji vodi do njih. Baš zato pribjegavaju, recimo, varanju na testovima ili zahtijevaju od roditelja da urgiraju na učitelja kako bi poboljšali ocjenu - sredstva i načini se ne biraju.

Zadatak roditelja je da djecu poduče da se život sastoji od kontinuiranog učenja, razvoja i unapređivanja sposobnosti i znanja. Naravno, da su rezultati važni, ali osobni rast i razvoj nešto je puno važnije. Oni koji su usmjereni samo na rezultate, počinju i sebe procjenivati i vrednovati na temelju njih. A to može itekako utjecati na razvoj samopouzdanja, na oblikovanje slike o sebi, na nedostatak motivacije i sl. Djeca koja se pak fokusiraju na proces, imaju puno bolje rezultate. Stoga, naznačite djetetov trud i stav koji ima. To će ga usmjeriti prema onome što može kontrolirati i mijenjati u postizanju željenog cilja ili rezultata, a to je ponašanje i stav (npr. 'Matematika je teška i ne da mi se raditi' nasuprot 'Matematika je zabavna i uz vježbu ću svladati gradivo') A jednom kada to promijeni, i željeni rezultati će doći.

Drugi korak je uključiti djecu u donošenje odluka. Naime, često roditelji donose odluke za svoju djecu. Ona tada imaju osjećaj da njihov glas i mišljenja nisu važna, i to ih demotivira. Kada se javi neki problem ili se o nečem raspravlja, pitajte dijete, 'Što ti misliš?' Naravno, tu ne govorimo o temama o kojima djeca nemaju znanja ili iskustva (raspolaganje budžetom, plaćanje računa i sl.). Ali ako se pojavi problem oko obavljanja školskih obaveza i zadaće, tu se otvara odlična prilika da pitate dijete nešto poput, 'Što bi ti moglo pomoći da brže napišeš zadaću? Tada sudjelujete kao obitelj u rješavanju problema na miran način bez zabrana, sukoba i dječjeg protivljenja.

Treći je korak da dijete samo odluči da će se potruditi u školi i ostvariti što bolje rezultate. Naravno, da se mnogi pitaju - a kako to i postići? Koliko je moguće dati djetetu da odlučuje o stvarima koje ga se direktno tiču - koje će izvaškolske aktivnosti upisati, koji će sport trenirati, hoće li će upisati dodatni jezik u školi i slično. Naravno, da je roditelj tu da vodi i savjetuje dijete, ali ne bi smio odlučivati umjesto djeteta. Ubrzo, djeca će postati adolescenti koji će trebati o dosta toga odlučivati, a na kraju, postat će i odrasli koji će morati biti sposobni donositi pametne i promišljene odluke. Sada im je prilika da se vježbaju u tome. Kada se djetetu omogući da kroji svoj put, tada ono postaje puno zainteresiranije za rad jer ima osjećaj kontrole nad svojim životom. A to je nešto što žele ne samo djeca nego i odrasli.

Tekst: Iva Brčić, mag. educ. soc. / educ. phil.
certificirana edukatorica
Najsretnija beba Hrvatska
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

vrijeme s obitelji

Obitelj kao prioritet: Kvalitetno vrijeme provedeno s djecom važno je za njihov razvoj

Dugo radno vrijeme, razne dječje aktivnosti, kućanski poslovi…

odred otpisanih

NIJE KIDS FRIENDLY: ODRED OTPISANIH - NOVA MISIJA, akcijski, 132 min

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih…

tata i sin rade zadaću

Dragi roditelji, pisanje domaće zadaće može biti bez stresa! Nismo ni mi vjerovali

'Neka dijete samo snosi posljedice svojih postupaka, tako…

Ne mogu više učiti s djetetom svaki dan!

“Ne mogu više učiti s njim svaki dan!…

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…