škola u vrijeme pandemije koronavirusa i tko treba u samoizolaciju

Roditelji zbunjeni! Kada cijeli razred ide u samoizolaciju, a kada nitko?

Svakoga dana brojimo nove zaražene učenike, a mnogima je nejasno kako se određuje tko sve mora u samoizolaciju

Čak 21 učenik i učiteljica jedne osnovne škole u Varaždinskoj županiji danas su stavljeni u samoizolaciju zbog jednog pozitivnog učenika. Svakim danom raste broj učenika s dijagnozom Covid-19 bolesti i većina roditelja, zapravo, očekuje da će se kad-tad tijekom ove školske godine susresti s problemom povezanim s koronavirusom. Epidemiolozi su poprilično ublažili mjere, pa tako u pojedinim slučajevima stavlja se cijeli razred u samoizolaciju, a ponekad nitko, što poprilično zbunjuje roditelje.

Pri procjeni uzimaju se u obzir razni čimbenici koji povećavaju ili smanjuju rizik za širenje bolesti u kolektivu:

 klinička slika oboljelog djeteta - ako je oboljelo dijete asimptomatsko, manja je vjerojatnost da je zarazilo kontakte u razredu nego ako kašlje, kiše i šmrca

 fiizička distanca među učenicima i provjetravanje učionice te smještaj bolesnog učenika u razredu - nije svejedno je li razred u kojem boravi oboljeli učenik prenapučen i zatvorenih prozora ili je razmak među učenicima minimalno 1,5 metara i prozori su otvoreni

– u višim razredima podatak o tome je li bolesni učenik nosio masku - manja je šansa da će oboljeli prenijeti infekciju na ostale učenike ako ispravno nosi masku.

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić za Dnevnik.hr pojasnio je da ne trebaju nužno u slučaju jednog oboljelog učenika stavljati cijeli razred u karantenu, već se može u nekim situacijama nastaviti pohađanje škole i pratiti njihovo zdravstveno stanje u bliskoj suradnji s nadležnim liječnikom školske medicine.

”Naravno, ako u razredu ima 30 djece i mijenjaju raspored sjedenja pa je bolesno dijete u prenapučenom razredu mijenjalo mjesto, nema druge nego cijeli razred staviti u karantenu/samoizolaciju. Također, cijeli bi razred išao u karantenu/samoizolaciju i ako dođe do prijenosa infekcije s jednog na drugog učenika u razredu. No u situacijama kad se ne održava odgovarajući razmak u učionici, a bolesno dijete bilo je asimptomatsko tijekom boravka u školi, dolazi u obzir smatrati bliskim kontaktima i staviti u karantenu samo djecu koja se nalaze u neposrednoj blizini bolesnog djeteta u učionici. Dolazi u obzir i cijeli razred ostaviti u školi uz pojačani nadzor zdravstvenog stanja”, pojasnio je Kaić te pokušao objasniti još jednu čestu nedoumicu – samoizolaciju ukućana.

Naime, roditelji i braća bolesnog djeteta obvezni su ići u samoizolaciju. Roditelji i braća zdrave djece koja zbog kontakta s bolesnim učenikom idu u samoizolaciju ne trebaju biti u samoizolaciji.

Izvor: Dnevnik.hr
Fotografija:


Tagovi: , ,

Vezano uz temu

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene…

djevojčica s maskom za lice zbog pandemije koronavirusa

Kako olakšati djeci nošenje maski za lice?

U situaciji kad je nošenje maski i održavanje…

Pročitajte i:

dijete u školi u vrijeme pandemije koronavirusa

Sve više škola online! Hoće li od 1. studenog svi učiti od kuće?

Bojali smo se da će škole postati epidemiološke bombe? Je li strah opravdan?

Dejan Nemčić

Hrvatska ima najboljeg učitelja svijeta! Veliko priznanje Dejanu Nemčiću!

Od malenog grada Garešnice do vrha svijeta! Tako je prof. Dejan Nemčić objavio prekrasnu vijest…

Domaća stručnjakinja tvrdi: 'Djeca mogu učiti s lakoćom i biti motivirana za usvajanje znanja!'

Maja Jerčič, mag.paed., autorica KoHo pedagogije, otkriva zašto su mnoga djeca sve manje motivirana za…

Popis koji je potaknuo raspravu, reagirali i poznati

Nakon što je u sklopu projetka 'Živjeti zdravo', pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje…