online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: “Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!”

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom majke, iznose svoje dojmove o online školi u Hrvatskoj

Na Facebooku se nedavno pojavila nova stranica Roditelji o koronaškoli, koju je otvorila docentica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda. Kako je ispričala za Telegram, na to se odlučila kako bi razmijenila iskustva s drugim mamama školaraca o online nastavi u Hrvatskoj, s obzirom na činjenicu da je ona, kako je rekla, zgrožena količinom gradiva, ali i tehnološkom zahtjevnošću nastave.

Mnoga djeca, smatra ona, nisu dovoljno tehnološki pismena da bi mogla pratiti, uploadati i slati profesorima zadaće. Osim toga, Teams sustav često ne radi kako treba, pa je i ona, kao i mnogi roditelji, morala instalirati Teams na svoj mobitel i računalo kako bi dijete moglo pratiti nastavu. Nadalje, mnogi roditelji, uz činjenicu da moraju odrađivati i svoj posao od kuće, čitavo vrijeme moraju praktički biti i učitelji, tj. objašnjavati djeci novo gradivo i pomagati im u rješavanju zadaće. Da njezino mišljenje dijele brojne mame, jasno je i po postovima na ovoj Facebook stranici. No ima i onih koji su vrlo zadovoljni nastavom na daljinu i koji smatraju da sve ovisi o radnim navikama koje su djeca imale od ranije. Oni odgovorniji, kažu, savjesno će pratiti nastavu. Također, ne šalju svi nastavnici puno gradiva; ima i onih koji su se jedva oglasili u Teamsu.

“Snalazimo se, ali je koma. Svaka informacija može vas mimoići u sekundi, ako ne uhvatite minutu i odmah zabilježite što treba”, kaže mama učenice 3. razreda, dodavši kako nam sada na naplatu dolazi ignoriranje informatičkog obrazovanja.

“Moja kći je u 6. razredu i sada je više za knjigom i kompjuterom nego dok je trajala normalna škola. Zaista nemam ništa protiv učenja, ali mislim da je toga jako puno. Teško se gradivo prati, treba joj često objasniti, a ne znamo ni muž ni ja sve. Zaista se trudimo, ali ponekad smo ludi od svega. Znam da je izvanredna situacija i da moramo svi biti strpljivi i dati sve od sebe, ali trebalo bi sve pojednostaviti i fokusirati se na najbitnije“, mišljenja je mama Laida B.

“Evo ja ću pohvaliti nastavnike iz naše škole u Slavonskom Brodu, koji su svakim danom sve kreativniji, što u prenošenju novog gradiva, što u zadacima koje zadaju učenicima. U početku je bilo malo problema, dok se nismo svi naučili na Office365 i skužili sve "cake", ali sad ide vrlo glatko. Mojem sinu je, nakon početnog negodovanja, učenje postalo dio dnevne zabave, a neke je predmete još više zavolio, jer ih sada obrađuje u miru svog doma i u pidžami”, piše Jasna iz Slavonskog Broda.

Osnivačica grupe kaže kako su sve mame s kojima je razgovarala više puta naglasile kako žele jasno reći da svoje opaske ni na koji način ne usmjeravaju protiv nastavnika. Ističu kako je posve jasno da se oni itekako trude i da je ova situacija i za njih nova i stresna. Svoje komentare, kako kažu, upućuju obrazovnim vlastima kojima žele dati uvid u roditeljski dojam ovakvog oblika nastave.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i Facebook

Tagovi: ,

Vezano uz temu

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija…

djec as eigraju na laptopu kod kuće

Trebate logopedski savjet? Potražite ga besplatno iz vašeg doma

Ako nas je ova nevolja povezana s koronavirusom…

djevojčica gleda u tablet i prati online nastavu

Evo kako će izgledali lekcije za on line nastavu! Objavljen ogledni primjerak

Kako će izgledati online učenje biologije za 7.…

Pročitajte i:

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…

djevojčica na online nastavi kod kuće pokušava se motivirati na učenje

Stručnjaci Hrabrog telefona savjetuju kako motivirati djecu na učenje

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku kako škole neće biti najmanje do…

dječak i djevojčica u online školi kod kuće

Kako biti uspješan u online školi? 8 savjeta koje morate primijeniti

Treba li dijete samo odlučiti kad će učiti, koja pitanja roditelj mora postaviti i kako…

bojana gregorić vejzović

Kako prolaze dani i online škola u domu naše poznate glumice

Kako provode dane kod kuće i zašto je "karantena" najteža tinejdžerima, pa i njezinom sinu…