Preživjeti razdoblje između djetinjstva i adolescencije nije mala stvar

Roditelj ste desetogodišnjaka ili desetogodišnjakinje? Iza vas su brojne prve stvari, od prvih koraka, zubića, prve svjećice na torti, prvih dana u vrtiću i školi, prve predstave i prvog sportskog uspjeha, prve dječje ljubavi... No jeste li i vi roditelji koji se uza sve što već dobro znaju o svojem malom a velikom djetetu odjednom susreću s posve novim univerzumom? Niste sami, brojni su roditelji bili ili upravo jesu na vašem mjestu.

Nije novost da je biti roditelj djeteta u periodu između desete i četrnaeste godine često izazov. Bez obzira na to koliko ste truda, ljubavi i volje do sada ulagali u odgoj, brigu i odrastanje svojeg djeteta, čini se da se s magičnom brojkom 10 u životu vas i vašeg djeteta stvari mijenjaju. Ili da se barem vaše dijete, svijet koji ga zanima, stavovi i ponašanje mijenjaju, a da mi roditelji nismo spremni na to. Odjednom kao da baš i ne poznajemo svoje dijete, kao da je preveliko za igru a premalo za velike životne odluke, kao da smo sve češće u fazi pregovaranja za sve što je do jučer, čini se, išlo posve glatko. Dobro došli u fazu roditeljstva koja prethodi onom već toliko opisanom teen periodu, dobrodošli u tween period, razdoblje pretpuberteta ili preadolescencije, u kojem vaše malo dijete postaje velikim. Sam pojam tween dolazi od engleske riječi between, što znači između, jer se odnosi na dob djece u rasponu od 10 do 14 godina, dob kada su oni između dječjeg i tinejdžerskog uzrasta.

Što je toliko magično i zastrašujuće u broju deset da se baš oko te godine života sve počinje mijenjati? Hormonalna bura i brojne promjene uglavnom započinju u ovoj dobi. Kod neke djece prije, kod neke malo kasnije, ali uglavnom svi roditelji desetogodišnjaka svjedoče promjenama. Promjene raspoloženja, od zanesenosti do nevoljkosti, osjećaj odsutnosti, veći interes za sve izvan obiteljskog kruga i slična stanja sasvim su normalni (novi) elementi u životu djeteta koje odrasta. I dok se mi roditelji oporavljamo od prvotnog čuđenja "gdje je ono moje dijete nestalo", važno je osvijestiti potrebu da se i mi mijenjamo te tako zajedno rastemo. Jer naši twinovci prije svega trebaju sigurno obiteljsko gnijezdo, iz kojeg će odlaziti u neke nove avanture i u koje će se vraćati nakon susreta sa zanimljivim ali velikim i pomalo zastrašujućim svijetom. Roditelji imaju važnu, veliku i nezamjenjivu ulogu u ovoj životnoj fazi velikih malih ljudi i zato donosimo savjete za što uspješnije zajedničko putovanje.

Zajedničko vrijeme

Bez obzira ne tempo života ne zaboravite na zajedničko vrijeme. Vrijeme za stolom i zajedničkim obrokom idealno je za druženje obitelji, razgovor o planovima, o tome kako smo proveli dan. Djeci tako pružamo osjećaj zajedništva, pažnje jednih prema drugima, a za trenutke kada im treba malo mira i intime odvojite čarobnih petnaestak minuta prije spavanja i umjesto čitanja priče za laku noć pričajte o onome što ih zanima. Tjedne nabave, sportske aktivnosti i šetnje, koje ne moraju uvijek biti obiteljske - dobre su prilike za zajedništvo, zajednički rad, slušanje jedni drugih.

Razumijevanje i granice

O svojem djetetu u ovoj životnoj fazi često razmišljamo kao o malom buntovniku protiv svega. Stoga kada se ne osjećamo dovoljno roditeljski snažnima i moćnima, često skrenemo u prezaštitničko ponašanje, kojim pokušavamo stati na kraj našem malom pobunjeniku i njegovoj potrebi za samostalnošću. Umjesto da mu pušemo za vrat, savjet je da nastojimo razumjeti njegove potrebe i s roditeljskom odgovornošću odredimo razumne granice: nema mobitela i slanja poruka u zajedničko vrijeme i vrijeme obroka, poštovati vrijeme za domaću zadaću, čitanje lektire, TV i druženja. Važno se držati određenog, imajući na umu da granice moraju biti jasne djetetu te je važno razumjeti njegovo negodovanje (ponekad i mržnju). I ne zaboravite, na djeci je da testiraju granice, a na vama da ih uspostavljate kao odraz svojih životnih vrijednosti.

Stav o disciplini

Kako vaše dijete raste, tako se mora mijenjati i vaša vizija o disciplini i redu jer ono što je vrijedilo do jučer možda danas u životu vašeg djeteta ne daje rezultate. Odjednom kao da je postalo preveliko za zadane okvire ponašanja. Ali pravila i disciplina neizostavni su elementi u životu twinovaca i tinejdžera, to su zadani obiteljski i društveni okviri čije odbijanje i prelaženje izaziva posljedice. U svojim odlukama ostanite dosljedni i nikad ne zaboravite da vas vaše dijete treba i beskrajno voli te da je važno razgovarati i ne posustajati.

Ne podcjenjujte snagu hormona

Tijelo se vašeg djeteta mijenja, mozak preslaguje brojne nove ideje i otkrića, raspoloženje je ponekad kao na ljuljački, dijete je ponekad odsutno a ponekad u fazi nadmetanja, fazi zaljubljenosti u sebe ili suprotni spol. Zbunjujući je to vrtuljak, bura hormona, koji lako može probuditi osjećaj nerazumijevanja i bijesa, situaciju u kojoj svi reagiraju povišenim tonovima. Savjet je da ne zaboravite kako vaše dijete često i samo ne zna kako se u tom vrtlogu emocija našlo. Na vama je da mu smireno pokažete kako mu dajete vrijeme da se smiri i da ćete tada nastaviti razgovarati. Ovisno o želji, ostanite uz dijete ili ga stavite samo na koji tren kako biste se i vi i ono smirili. I ne zaboravite, dijete ne razumije razloge svoga ponašanja, ali treba i vas i vaš zagrljaj te da ga nakon svega saslušate. Iako se možda ne možete složiti sa svime što vaše dijete osjeća ili izgovori, na vama je da pronađete najbolji način za obostrano razumijevanje. I ne uzimajte neke riječi k srcu.

Usvajanje vrijednosti

Možda vam se čini da se vrijednosti, kako osobne tako i obiteljske, najbolje usvajaju učenjem, ali zanimljivo je da se u pretpubertetskoj dobi uspješnije usvajaju kroz pitanja i odgovore. Zato budite roditelj koji odlično sluša, iskazuje pozitivne emocije, zna postavljati pitanja i odgovarati na njih. Naime, vaše dijete u ovoj fazi jako zanima kakvi ste vi bili u njegovim godinama, zato mu pričajte o sebi, priznajte ako ste bili nesigurni, što vas je zanimalo. Podijelite i stvarne priče, prije svega pozitivne primjere, ali ne izbjegavajte one negativnije jer mogu biti dobar primjer da se i teže i loše situacije mogu riješiti.

Zaštita od negativnog

Na spomen alkohola, droga i seksualnih eksperimentiranja u svakom se roditelju budi potreba da zaštiti svoje dijete od negativnih utjecaja društva. No to nisu jedine negativnosti s kojima se djeca u dobi od 10 do 14 godina mogu susresti, brojne su situacije od malih međusobnih nadmetanja do maltretiranja i grubog ponašanja koje mogu snažno utjecati na djecu. Djeca se nastoje uklopiti i pritom svjesno ili nesvjesno računaju na to da će ih roditelji zaštititi. Oni sami nisu se spremni nositi s pozornošću koju svojim odijevanjem i ponašanjem mogu izazvati, stoga trebaju roditelje koji će odrediti stroga pravila: što gledati na internetu, koji su filmovi prikladni za njihovu dob. Trebaju roditelje koji će ih voditi iako im ne znaju pokazati da im je vodstvo potrebno.

To sam ja

U ovoj dobi snažno je izražena potreba za otkrivanjem, eksperimentiranjem, oblikovanjem osobnosti i vanjskog izgleda. Bez obzira na to što često i brzo mijenjaju fokus interesa, veoma je važno da im se pruži podrška. To ne znači dati im apsolutnu slobodu, nego podržati njihovu stvarnu i duboku predanost stvarima koje ih zanimaju, poput čitanja, pjevanja, plesa, sporta, učenja stranih jezika, otkrivanja novih vještina. Savjet je da ne komentirate njihov modni stil sve dok je prikladan te da budete otvoreni za njihov izbor glazbe.

Škola na prvome mjestu

I dok iz godine u godinu primjećujemo kako su školske obaveze zahtjevnije, važno je razumjeti kolike su mogućnosti i sposobnosti djeteta, može li ih samostalno rješavati i nositi se s tom odgovornošću. Ako je potrebno, ponudite djetetu pomoć u svladavanju vještine organizacije vremena, kontrolirajte jesu li domaće zadaće i projekti napravljeni na vrijeme, otiđite na roditeljske sastanke. Djeci je uspjeh u školi važan, a ovo je odlična dob za saznanje da osobni uspjeh prije svega ovisi o njihovu znanju i trudu. Pokušajte ne postavljati nemoguća očekivanja i ne dovodite se u situacije da ucjenjujete dijete, primjerice obećavajući mu da će smjeti dulje ostati budno ako napiše zadaću. Osjećaj odgovornosti ovdje dobiva na smislu za cijeli život.

Nezaobilazne navike

Između vas i vašeg desetogodišnjaka nezaobilazna je tema o važnosti dovoljno sna, zdrave, balansirane prehrane, higijene i redovitih posjeta liječniku, tjelovježbe i sporta. Razvijanjem zdravih navika oblikujete djetetovo dobro raspoloženje i dajete mu zdravu bazu za zdrav pristup životu.

Strahovi i tjeskobe

Nije rijetkost da se dijete u ovoj fazi osjeća čudno, da se susretne s osjećajem straha pred svim promjenama koje su ga zaskočile. Promjene tijela, osjećaj da odrasta i da se odvaja od djetinjstva i roditelja mogu izazvati tjeskobna staja koja se održavaju na probleme u raspoloženju, spavanju, prehrani. Važno je primijetiti takve promjene, razgovarati s djetetom i pomoći mu u nadilaženju strahova. Tada takve situacije uglavnom traju kratko. U slučaju većih problema važno se posavjetovati sa stručnim osobama.

Zdrava slika o svijetu oko sebe

Za djecu ove dobi svijet je čudno i zbunjujuće mjesto koje kroz medije nemilosrdno nameće idealnu sliku o svemu, pa i o tome kakvi bi djevojke i dečki trebali biti. Na roditeljima i bližoj okolini velik je zadatak da djeci pomognu izgraditi zdravu sliku o tome. Stoga je važno razgovarati o tjelesnosti, promjenama, pojmu ljepote, odgovornosti, pravima, prijateljstvu… Razgovarajte o tjelesnim promjenama, posebno s djevojčicama kojima se njihovo novo tijelo ne mora sviđati. Nezaobilazna je tema i jasnoća odnosa prema suprotnom spolu, problem pedofilije i nasilništva. Djevojčice u ovoj fazi trebaju zagrljaje, podršku i poruke roditelja kako imaju lijepu kćer, trebaju sigurnu atmosferu i puno podrške obiteljskog gnijezda. Razgovarajte o emotivnim vrtlozima u kojima se lako mogu naći, pokušajte shvatiti da su njima njihove situacije ponekad veće od planine, ali da uz vašu pomoć iz njih mogu izaći lako i bez suza.

Kad je o dječacima riječ, važno je razgovarati o njihovu osjećaju pripadnosti izvan obiteljskog kruga, pripadnosti nekom broju prijatelja ili sportskom klubu, jer tako uče o odgovornosti u socijalnim odnosima. Bez obzira na to što oni uglavnom pokazuju svoje cool ponašanje i neranjivost, ne zaboravite da je ovo faza velike emotivne osjetljivosti i kod dječaka. Njima je neobično važna uloga oca ili bliske muške osobe jer tako stvaraju sliku o tome kako biti dobar muškarac. Mama, pak, i dalje ostaje ona s kojom vole razgovarati o stvarima koje ih zanimaju i novim iskustvima, što im pruža priliku da se samostalno nose sa svojim obavezama i rješavaju svoje male i malo veće probleme.

Tekst: Martina Rafaeli
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Kako na kraj s lošim ocjenama? Ova tehnika pomaže brže i bolje učiti!

Svako dijete je doživjelo lošu ocjenu ili barem…

Kako pravilno razvijati djetetov mentalni sklop?

Hvaljenje inteligencije kod djeteta šteti njegovoj motivaciji i…

Pročitajte i:

povratak djeca u školske klupe i koronavirus

Novi plan: od jeseni svi u školu! Ali, što ako se koronavirus pojavi među učenicima?

Povratak u školske klupe tema je koja najviše zanima roditelje, no premda novi ministar nije…

Jelena Pervan, autorica projekta Kuća od priča

Njezina je misija smanjiti otpor prema pisanju i čitanju kod školaraca. Upoznajte autoricu Kuće od priča!

Važno joj je, kaže, naučiti djecu da na pisanje gledaju kao na zabavni hobi i…

povratak u školske klupe u vrijeme koronavirusa, djevojčice sjede u učionici

Novi ministar obrazovanja dao naslutiti hoće li učenici u rujnu sjesti u školske klupe

U jednom od prvih intervjua koji je dao kao novi ministar znanosti i obrazovanja, Radovan…

maturanti čekaju rezultate državne mature

Objavljeni rezultati državne mature. Veliko iznenađenje nakon turbulentne školske godine!

Čak 105 ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a padova je za 60% manje u…