pretilost kod djece

Pretilost: Masne “rolice” nakupljaju se već prije puberteta

Roditelji se s pravom zabrinu kad se djeca udebljaju i prije početka puberteta. Naime, u toj fazi se često postavljaju temelji kasnije debljine. Zabranjivati djetetu hranu, međutim, nije dobar način prevencije

Većina djece lako dobija na kilaži prije puberteta. Možda je to prirodno jer treba se pripremiti za razvoj koji predstoji. No, znanstvenici tvrde da je to upozorenje da će kasnije u životu čovjek imati više problema s kilažom. Istina, da bi mlad čovjek sazrio i postao reproduktivno sposoban, potrebna mu je određena količina masnoća pod kožom, no čini se da debljanje u toj dobi predstavlja rizik za kasnije probleme s težinom.

Hormoni utječu na težinu

Ima li u tijelu dovoljne količine hormona, mozak saznaje od leptina koji nastaje u masnim stanicama. Bez masnih stanica, nema ni leptina, bez leptina, nema ni puberteta. Kod djevojaka koje imaju poremećaje prehrane te su premršave ili kod djevojaka koje se vrlo intenzivno bave sportom događa se da se pojava prve mjesečnice odgodi sve do 16. ili 17. godine. Razlog je naravno nedostatak masnoća. S druge strane ženski spolni hormon estrogen, čija razina počinje rasti pred pubertet, može dovesti do jačeg debljanja u vrijeme puberteta. Jasno je da i hormoni upravljaju debljanjem.

Koliko je normalno?

"Uspoređujući s godinama između 1985 do 1999, danas je 50% više djece i mladih pretilo, a duplo više ih je granično pretilih.", navodi Robert Koch-Institut iz Njemačke koji je proveo studiju u kojoj je sudjelovalo 17600 djece i mladih iz Njemačke.

Prema toj studiji pretilo je 3% djece između 3 i 6 godina, kod djece između 7 i 10 godina taj postotak raste na 6%, a kod mladih između 14 do 17 godina na 9%. Zaključak studije govori kako neće sva pretila djeca u budućnosti biti pretila, no njihova šansa da tako bude, znatno je veća.

U jednoj drugoj studiji gdje je sudjelovalo 1000 osnovnoškolaca pokazalo se kako su djeca normalne težine sedamdesetih godina prošlog stoljeća prosječno imala manje potkožne masnoće, nego današnja djeca normalne težine. No, današnja djeca zato imaju manje mišića i slabiju kvalitetu kostiju. Znanstvenici su to zaključili na osnovu debljine potkožnog tkiva koja se od tog razdoblja udvostručila.

A boy eating junk food in front of an open fridge

Debljanje pred pubertet se događa prije svega zbog premasne i prezaslađene hrane. Apetit za takvim jelima, kojim dirigira mozak, pojačava se pred pubertet. Ipak, količine takve hrane mogu se ograničiti zdravim navikama u prehrani cijele obitelji te kontrolom prisutnosti takve hrane u kući.

Previše šećera

Djeca se pred pubertet najviše debljaju zbog konzumacije velikih količina zaslađenih sokova u kombinaciji s manjkom kretanja kad krenu u školu. Stalno ispijanje cola i sokova povezuje se s većim Body-Mass-Indeksom (BMI) kod djevojčica između 9 i 18 godina.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Postoji li pravo vrijeme za početak šminkanja?

S obzirom na promjene u društvu, vaša djevojčica…

kako s djecom razgovarati o seksualnosti

Kako razgovarati s mlađom djecom o seksualnosti?

„Mama, kako je seka došla u tvoj trbuh?“,…

Pročitajte i:

dječak ze zabavlja u ljetnom kampu

Kako na zabavan način potaknuti razvoj logike i razumijevanja kod djece?

Djeca imaju kapacitet uzeti maksimum iz svakog iskustva i oni to čine u svakom doživljaju,…

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…