Polazak u prvi razred: 5 zlatnih savjeta za roditelje

Roditelji se mjesecima i sami pripremaju kako bi čim lakše prihvatili da njihovo maleno dijete postaje školarac, a pritom trebaju na to pripremiti i dijete. U cijeloj toj priči potražili smo savjete od učiteljice Marije Vlahović

Polazak u prvi razred mnogima je jedno od najintenzivnijih razdoblja u životu. Ne samo učenicima, već i roditeljima koji ih moraju kvalitetno pripremiti za novo poglavlje njihova života. Roditelji se mjesecima i sami pripremaju kako bi i oni čim lakše prihvatili da njihovo maleno dijete postaje školarac. Mnogima je to znak odrastanja, djeca počinju dobivati prave obaveze i odgovornosti. Prvi razred nosi novo okruženje, novu okolinu, nove ljude, nove radne navike, nove životne priče. U cijelom tom kaosu emocija, priprema, iščekivanja, sitne tuge i radosti, roditeljima bi dobro došlo nekoliko savjeta koji će i njima i novim školarcima olakšati proces kojeg započinju.

  1. KVALITETNO SE PRIPREMITE

Pod pojmom "kvalitetne pripreme" podrazumijevam više različitih stvari. Naravno, nužno je djetetu osigurati školsku torbu, knjige, školski pribor i ponešto odjeće i obuće koja će ga grijati u zimskim mjesecima. No, vjerujte mi, to nije najvažnija priprema koju roditelj mora odraditi prije nego što svoje dijete pošalje po prvi put u školu. Obrazovanje je ključ. Pročitajte koju knjigu o učenju i školama, razgovarajte s roditeljima koji već imaju djecu u sustavu školovanja, pogledajte video sa savjetima, već i čitanje ovog članka je korak naprijed. Doznajte sve informacije koje su vam potrebne da sebe i svoje dijete kvalitetno pripremite za nove izazove koje školovanje donosi. Na koji način razgovarati i raditi s djetetom, kako mu objasniti što ga čeka, kako razviti partnerstvo s učiteljima. Nekoliko temeljnih informacija nikome nikada nije naštetilo, ali pomoglo sigurno jest.

  1. RAZGOVARAJTE S DJETETOM

Nakon što ste sakupili određeno predznanje, vrijeme je da ga primjereno prenesete svome djetetu. Ipak je ono glavni subjekt koji ulazi u jedno potpuno novo i intenzivno poglavlje svoga života. Neopisivo je važno djetetu prenijeti osjećaj uzbuđenja i pozitivnog iščekivanja. Osvijestite da vas dijete sluša u svakom trenutku. Nema ništa gore nego kada se u razgovoru s prijateljima "požalite" kako dijete kreće u školu i sada slijedi pravo "mučenje". Dijete čuje, ono upija, prati, imitira. Razgovarajte s njim nasamo, prije odlaska u školu i za vrijeme školovanja. Recite mu kako će upoznati mnogo prijatelja, kako ga čekaju nove avanture, kako se treba ponašati u školi, kako se ponašati ispred starijih osoba, koliko će novog znanja usvojiti! Sve su to prekrasne stvari koje školovanje nosi. Naravno, upozorite ga kako će biti novih obaveza, zadaća, učenja i da od toga ne treba bježati. Dijete mora svjesno i spremno, bez straha i upitnika iznad glave, ući kroz školska vrata.

  1. RAZGOVARAJTE S UČITELJEM

Prije nego što škola počne dijete prolazi proces pedagoško-psihološke analize. To je vrijeme kada već možete "uloviti" učitelja nasamo i pitati ga sva pitanja koja vam nisu jasna. Prikupite informacije koje su važne, a koje možda niste znali. Isto tako, kada počne škola, budite redoviti na informacijama. Barem 2-3 puta u polugodištu posjetite učitelja i provjerite kako napreduje vaše dijete. Treba li obratiti pozornost na što ili poraditi na čemu. Trudite se maksimalno razviti partnerski odnos s učiteljem koji će se temeljiti na međusobnom poštovanju i uvažavanju. Vjerujte da je to za dobrobit vašeg djeteta i da su obje strane vrlo važni čimbenici u njegovu životu.

  1. ODMAH UČVRSTITE RADNE NAVIKE

Prvi je razred mnogima i prvi put da se susreću s pojmom radno i slobodno vrijeme. Radne navike moraju se razvijati već prvoga tjedna od polaska u školu. Dijete se prije polaska u školu mora pripremiti i ono mora znati da se od njega očekuje ispunjavanje određenih "radnih" obaveza. Domaća zadaća idealan je primjer na kojem dijete može naučiti kada se radi, a kada se odmara. Odmah s djetetom utvrdite vrijeme pisanja zadaća i vrijeme učenja. To može biti odmah nakon škole (ručka), a može biti i nakon odmora. Već ćete sami osjetiti kada dijete najbolje funkcionira. Nije dobro forsirati ga, radije pratite njegov tempo. To će mu kasnije pomoći u razvijanju radne navike i stvaranju osjećaja odgovornosti prema svojim dužnostima.

  1. PROVODITE KVALITETNO SLOBODNO VRIJEME

Slobodno vrijeme je veoma važno za dijete od najranijeg razdoblja pa sve do kraja školovanja, ali i dalje u životu. Obitelj je prva okolina u kojoj dijete uči provoditi slobodno vrijeme pa je ona i prva koja ga mora tome naučiti. Jednako kao što ste utvrdili vrijeme za pisanje zadaće i učenje, tako utvrdite vrijeme za odmor i rekreaciju. Danas živimo u razdoblju digitalne tehnologije pa djeca sve više žele provoditi vrijeme ispred ekrana. To je u redu u manjoj količini. Njihovo slobodno vrijeme trebalo bi se sastojati od sporta, šetnje s vama, igranja na zraku s prijateljima ili jednostavno čitanja nekog zabavnog štiva. Takve aktivnosti doprinijet će boljem razvijanju tijela, mozga i, u konačnici, boljem raspoloženju.

 

Tekst: Marija Vlahović, mag. prim. educ., Youtube kanal Školska misao

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Dodaci za bolju koncentraciju pri učenju

Lecitone za mlade preopterećene školskim obvezama

Potaknite djecu na razvoj odgovornosti i ispunjavanje obaveza!

Početak škole za neku je djecu vrijeme uvođenja…

SOS za roditelje koji su zanemarili sebe

U golemoj količini zadataka, posebice onih vezanih uz…

Intervju s Marijom Vlahović: Škola ne bi smjela biti dosadna!

Surfajući po internetu otkrili smo jednu malu riznicu…

Pročitajte i:

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…

darovita djeca

Kako prepoznati darovitost kod djece? 'Bez podrške okoline nema punog potencijala i zato smo mi tu!'

Kako bi darovitost i talent prerasli u izvrsnost i ekspresnost najvažnija je poticajna okolina. Udruga…