povratak u školu nakon pandemije koronavirusa i nastave na daljinu

Otvaranje škola izazvalo žustru raspravu na društvenim mrežama. Moguće je i da će se samo niži razredi vratiti

“Otvorite škole, jer ovo što je pogodilo našu djecu gore je od korone. Izoliranost od svega što čini djetinjstvo”; “Nikako ne otvarati škole! I ovako je stresno, a što bi tek bilo da se vrate u školu i počnu ih rešetati testovima!”, “Ne razumijem roditelje: prvo se bune da im je teško jer moraju učiti s djecom, a sada ne žele otvaranje škola!; “Otvorite škole i prestanite s ovom farsom, da mogu dijete konačno odvesti na prijeko potrebne terapije!”. Nakon objave teksta da se razmišlja o otvaranju škola u Hrvatskoj nastavi li se povoljna epidemiološka situacija, užarila se naša Facebook stranica od vaših komentara. Kao što se moglo i očekivati, mišljenja su podijeljena; možda malo prednjači stav o tome da bi školu ipak trebalo završiti na daljinu, no puno je i onih naših čitatelja koji su za povratak u školske klupe, ali i u vrtiće, s obzirom da će popuštanje mjera značiti i povratak roditelja na posao, a kamo onda s djecom, posebice onom najmlađom.

“Svaka čast nastavnicima, zaista se trude!”, komentirala je jedna čitateljica, no većina vas je zauzela stav kako je škola na daljinu, ipak, u najvećoj mjeri dodatan posao za roditelje te da je upitno s kakvim će znanjem djeca, posebice ona u višim razredima, krenuti u novu školsku godinu.

Bilo kako bilo, koronavirus je uvelike promijenio naših život i funkcioniranje, a i popuštanje mjera definitivno neće značiti povratak na staro, na onaj način života koji smo poznavali. Na to nas neprestano upozoravaju i iz Kriznog stožera, iz kojeg su najavili kako će s detaljnim planom popuštanja mjera izaći do kraja tjedna. Neslužbeno se doznaje kako se razmatra “scenarij” da se u školske klupe vrate djeca nižih razreda osnovne škole, kao i ona djeca vrtićke dobi koja nema tko čuvati.

“Mogući su popusti u nekim mjerama zabrane, no sve daljnje odluke koje će donositi Vlada u suradnji s Kriznim stožerom, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Koliko je meni poznato, nastava u školama i na fakultetima teče dobro i nema potrebe da ova akademska godina ne završi online”, rekao je na press konferenciji Kriznog stožera u utorak, 21. travnja, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Inače, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što daje ukupnu brojku od 1908 zaraženih. Nažalost, jedna osoba je preminula, tako da je u ovom trenutku od koronavirusa u Hrvatskoj život izgubilo 48 osoba.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

povratak koronavirus zbog kojeg je djevojčica vrlo zabrinuta

POVRATAK KORONAVIRUSA! Više nikome u Hrvatskoj nije ugodno! Jesmo li se odlučili za švedski model?

"Ne možemo zatvoriti granice, zaustaviti normalne životne aktivnosti,…

kkao će izgledati iduća školaska godine, hoće li djec ai dalje ići u online školu

Kako će izgledati iduća školaska godina? Tri su moguća scenarija, niti jedan nije dobar

Sve, naravno, ovisi o epidemiološkoj situaciji, no većina…

Pročitajte i:

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…

darovita djeca

Kako prepoznati darovitost kod djece? 'Bez podrške okoline nema punog potencijala i zato smo mi tu!'

Kako bi darovitost i talent prerasli u izvrsnost i ekspresnost najvažnija je poticajna okolina. Udruga…