Osvoji semestar jedinstvenog edukacijskog programa u Mozgaonici

Upoznajte se sa Think&Solve edukacijskih programom i neka vaš školarac pokuša osvojiti jedan besplatan semestar!

Think&Solve je edukacijski program za učenike osnovnih škola čiji je cilj razvoj kognitivnih, socio-emocionalnih i motoričkih vještina. Dosad je implementiran u kurikulum škola i fakulteta u Kini, Tajlandu, Maleziji, Izraelu, a broji preko 600 certificiranih profesora. Mozgaonica je odlučila pokrenuti takav program i u Hrvatskoj, a roditelji i djeca imaju priliku iz prve ruke odlično se zabaviti i izvidjeti koncept nastavnog sata uz prijavu na info@mozgaonica.hr.

Program je koncipiran na inovativan i zabavan način, a vode ih educirani i certificirani profesori (mentori) s višegodišnjim iskustvom rada u edukaciji djece i mladih. Aktivnosti su prilagođene dobi djece, a zbog kvalitetnije nastave i individualno prilagođenog pristupa formiraju se manje grupe (6-15 djece).

Dilemma didaktičke igre služe kao osnova programa zato što djeca kroz igru najučinkovitije uče: aktivni su u rješavanju konkretnog problema, a igra je zabavna što potiče znatiželju i motivaciju za svladavanjem problema, odnosno učenjem.

Redovitim rješavanjem drvenih slagalica i zagonetki razvija se fina motorika i koncentracija. Prije svega djecu se uči kako se koncentracija, pamćenje i kontrola ljutnje i ostalih emocija vježbaju i jačaju, jednako kao što tjelovježbom jačamo naše mišiće i motoričke vještine.

Igre i aktivnosti osmišljene su tako da pokrivaju razna područja (od matematike i fizike do umjetnosti i psihologije) i različite vještine (logičko i kritičko razmišljanje, kreativnost - razmišljanje izvan okvira, fleksibilnost, konstruktivno rješavanje sukoba, kontrola emocija, empatija i suradnja, donošenje odluka).

Kako učimo kroz igru?

Pored igre, Think&Solve uvodi dva ključna elementa nastavnog sata: raspravu i primjenu (PDT metoda: Play-Discuss-Transfer). Nakon što su djeca kroz igru savladala pravila i isprobala različite metode rješavanje problema, slijedi rasprava. U raspravi mentor ("thinking coach") ima ključnu ulogu, ali ne tako da tumači rješenje igre, već postavljanjem pravih pitanja potiče djecu da kroz konstruktivnu raspravu sami zaključe koje je rješenje najbolje i kako najlakše doći do njega.

U raspravi se analiziraju eventualni problemi koji su iskrsnuli tijekom igre, strategije, ali i emocije koje su učenici osjećali dok su pokušavali pronaći rješenje ili pobijediti. Djeca se osjećaju slobodno izraziti svoje mišljenje jer je jedno od najvažnijih načela Mozgaonice da pogreška nije sama po sebi problem, problem nastaje samo ako ne naučimo ništa iz nje. Ili kao što je Thomas Edison, poznati američki izumitelj, rekao: "Nisam pogriješio, samo sam pronašao 10.000 načina koji ne funkcioniraju."

Sve ono što su djeca naučila tijekom igranja i rasprave potrebno je primijeniti u svakodnevnom životu i povezati s različitim znanstvenim disciplinama - poviješću, zemljopisom, matematikom itd. Na taj način djeca uče kako pravilno učiti - dobrom organizacijom i povezivanjem novih informacija sa starima.

Mozgalice i zadaci variraju prema težini, a prilagođeni su dobi i vještinama djeteta. Primjerice, pri rješavanju Tangrama, jedne od najpoznatijih i najstarijih svjetskih mozgalica porijeklom iz Kine, djeci se prvo zadaju jednostavnije vježbe i oblici: djeca ih uspješno riješe, postiže se osjećaj uspjeha i pozitivne emocije, a upravo pozitivne emocije i misli utječu na uspješnost rješavanja složenijih problema.

img_8341

Što Think&Solve program uključuje?

Think & Solve edukacijski program po semestru uključuje:

  • 2 školska sata tjedno (ukupno 24 školska sata)

  • materijale potrebne za nastavu

  • troškove upisnine

  • upute kako napraviti igre "sam kod kuće"

  • člansku iskaznicu za besplatan pristup pametnoj igraonici

  • 30% popusta na kupnju igara u Dilemma shopu

Po završetku semestra učenici dobivaju diplomu, a nakon završena 3 semestra (1 stupanj), učenik dobiva pojas (bijeli, žuti, zeleni, plavi, crveni, crni).

Svi ostali detalji mogu se pronaći na www.mozgaonica.hr, mailom na info@mozgaonica.hr

Kako osvojiti besplatan semestar Think & Solve programa?

Prvi je uvjet za prijavu je da ideš u osnovnu školu. Zatim, da to zaista iskreno želiš! A zatim da nam to dokažeš s nekoliko motivacijskih rečenica. Napiši zašto bismo baš tebi darovali ovaj vrijedan dar edukacije koja traje 24 školska sata (2 sata tjedno) u Mozgaonici. Poželjno je da si iz Zagreba ili okolice i nije ti problem dolaziti na Zavrtnicu. Svojih nekoliko motivacijskih rečenica šaljite nam na urednistvo@roditelji.hr, do 19. rujna 2016. a idući tjedan objavljujemo dobitnika. Sretno!

21.9.2016.

Dobitnik besplatnog semestra Think&Solve programa je Stjepan Markovec iz Zagreba kojemu ovom prilikom čestitamo na tome i želimo dobru zabavu u Mozgaonici!

Tekst: Mozgaonica, roditelji.hr
Foto: Mozgaonica

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

Pročitajte i:

dječak ze zabavlja u ljetnom kampu

Kako na zabavan način potaknuti razvoj logike i razumijevanja kod djece?

Djeca imaju kapacitet uzeti maksimum iz svakog iskustva i oni to čine u svakom doživljaju,…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…

darovita djeca

Kako prepoznati darovitost kod djece? 'Bez podrške okoline nema punog potencijala i zato smo mi tu!'

Kako bi darovitost i talent prerasli u izvrsnost i ekspresnost najvažnija je poticajna okolina. Udruga…

kkao će izgledati iduća školaska godine, hoće li djec ai dalje ići u online školu

Kako će izgledati iduća školaska godina? Tri su moguća scenarija, niti jedan nije dobar

Sve, naravno, ovisi o epidemiološkoj situaciji, no većina roditelja, nastavnika i djece užasava se mogućnosti…