Ona je najbolja naša matematičarka i jedno od najjačih svjetskih sveučilišta želi da studira kod njih

Sredinom siječnja održana je prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Ovo natjecanje odlučivalo je o tome koje će nas četiri učenice predstavljati na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Najbolja na domaćoj olimpijadi bila je maturantica Ida Kolmanić. I ovo nije prvi puta da su naši čitatelji imali prilike čuti za ovu varaždinsku izvrsnicu. Ida je, naime, na državnom natjecanju iz matematike sudjelovala čak sedam puta, triput je pobijedila, a već ima pozivnicu za studiranje na Cambridgeu, trećem najboljem sveučilištu svijeta prema Šangajskoj ljestvici za 2020.

- Voljela sam školu jer mi nije bila naporna i nisam posebno mnogo učila. Većinu vremena provodila sam igrajući se, kao i sva druga djeca, a u školi mi je oduvijek najdraži predmet bila matematika, započinje svoju priču Ida Kolmanić za portal srednja.hr.

Ida je maturantica Prve gimnazije Varaždin, a nedavno je osvojila prvo mjesto na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Priča nam kako su joj još odmalena roditelji pozitivno govorili o matematici te ju poticali na bavljenje njome i prirodnim predmetima općenito.

- Matematika me posebno počela zanimati u 4. razredu osnovne škole kad sam krenula u varaždinski Centar izvrsnosti. Školska matematika nije bila previše izazovna, ali problemi koje smo rješavali u Centru su bili mnogo izazovniji, a time i zabavniji. S obzirom na to da sam voljela matematiku, odlučila sam se uključiti i na natjecanja u četvrtom razredu osnovne škole. Prvi veliki uspjeh ostvarila sam u 5. razredu kada sam po prvi puta postala državni prvak. Puno sam se pripremala, ali nisam očekivala da ću postići tako veliki uspjeh. To je bio fantastičan osjećaj koji me motivirao da se nastavim baviti matematikom, veli Ida.

Ima tri Oskara znanja

Lijepa priča za početak nove godine: U Hrvatskoj se organizira prva matematička olimpijada samo za djevojke

Dosad je sudjelovala na sedam državnih natjecanja iz matematike i ima tri Oskara znanja za prva mjesta upravo s tih natjecanja. U 2018. sudjelovala je i na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara (MYMC) u Rimu, gdje je zajedno s ostatkom hrvatskog tima osvojila broncu. Kaže, teško joj je izdvojiti najdraži rezultat s natjecanja, ali najupečatljivija joj je ostala prva nagrada s prvog državnog natjecanja na kojemu je sudjelovala, onom u Dubrovniku 2013. godine.

Idu se svakako može okarakterizirati kao svestranu osobu, budući da matematika nije jedino područje u kojemu se natjecala. Na državnu razinu, na koju se obično poziva dvadesetak najboljih u jednoj ili više generacija, ovisno o predmetu, plasirala se i iz fizike, informatike i logike. Čak tri puta sudjelovala je na ACSL-u (American Computer Science League) i svake se godine kao članica ekipe Prve gimnazije Varaždin plasirala u finale koje se održava u SAD-u.

- Osim što su natjecanja dobar motiv za proučavanje područja koja me zanimaju, na njima srećem ljude sličnih interesa, družim se, putujem i stječem nove prijatelje. Problemi s kojima se susrećem su zanimljivi i izazovni pa je njihovim rješavanjem moguće naučiti mnogo više nego na redovnoj nastavi. Osim toga, mislim da bi mi bilo dosadno baviti se samo školskim gradivom cijele godine, odgovara nam Varaždinka na pitanje odakle crpi motivaciju za sudjelovanje na svim tim natjecanjima.

Najbolja na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke

Posljednje veliko matematičko natjecanje na kojem je sudjelovala bila je, već smo spomenuli u uvodu, prva Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Prvo mjesto osvojila je iako se za to natjecanje nije posebno puno pripremala, jer je matematika dio njene svakodnevice.

- Mislim da je ovo prvo mjesto rezultat višegodišnjeg rada i truda koji se uvijek u konačnici isplate. Osim što se za natjecanja mnogo pripremam sama, svake godine sudjelujem na različitim matematičkim radionicama i pohađam ljetni i zimski matematički kamp. Ove godine sam se pripremala i za intervju na Sveučilištu Cambridge od kojeg sam nedavno dobila ponudu za studij matematike, pa sam se tako susrela i s malo drugačijim područjima matematike, veli Ida.

Pobjedom na domaćoj olimpijadi Ida se kvalificirala na Europsku matematičku olimpijadu za djevojke, a najvažnije joj je to natjecanje iskoristiti kako bi unaprijedila svoje sposobnosti rješavanja teških problema iz natjecateljskih područja matematike - algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva.

- Nadam se da ću mnogo naučiti, dobro se zabaviti, a bilo bi lijepo kad bih se vratila s medaljom. Pripremat ću se uglavnom samostalno, uz konzultacije profesora zaduženih za međunarodna natjecanja. Predviđeno je i nekoliko dana zajedničkih priprema prije odlaska u Nizozemsku. Ove godine ću, kao i uvijek, sudjelovati na natjecanjima iz matematike, ali ću ipak većinu svog vremena potrošiti na pripremu za zadovoljavanje zahtjevnih uvjeta za upis na Cambridge, kaže Ida.

'Ispada da je matematika 'muška' disciplina, a to nije tako'

Inače, europska matematička olimpijada za djevojke održava se od 2012. godine, a Hrvatska ove godine sudjeluje po prvi puta. Ida nam prepričava kako se radi se o ozbiljnom natjecanju, s vrlo kvalitetnim i zahtjevnim zadacima, slično kao i na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Nastavak čitajte na ovoj poveznici.

Tekst: Martina Gelenčir, srednja.hr
Foto: privatni album

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Malac Genijalac stigao je i do Zagreba

Škole poput Malca Genijalca postoje u 12 zemalja,…

Profesori heroji: arhitekti boljeg svijeta

Ovogodišnji Bug Future Show u svojem programu ima…

Ljetne radionice s logopedom

Udruga Logopedi bez granica održava na Cresu radionice…

Pročitajte i:

dijete na nastavi na daljinu ili online nastavi

Od Uskrsa i ocjenjivanje u školi na daljinu. Znamo detalje!

U idućem tjednu nastave na daljinu u Hrvatskoj neće biti učenja novog gradiva, već aktivnosti…

online nastava

Pomoć za preopterećene roditelje. Nastava od kuće naš je drugi posao! A što kažu učitelji?

Škola na daljinu nije jednostavna za nikoga. Iako mnogi roditelji smatraju kako je sav teret…

online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: "Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!"

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom…

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…