učenici u školi

Od 25. svibnja popuštanje mjera u školama? Znači li to povratak svih u školske klupe?

"Ne možemo i ne smijemo odustati od obrazovanja, ma koliko bilo teško i koliko prilagodbi bude potrebno napraviti", rekla je danas ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

“Danas se po treći put u posljednja četiri mjeseca sastajem s EU ministrima zaduženim za obrazovanje kako bismo nastavili raspravu i razmjenu iskustva u vezi s utjecajem pandemije koronavirusa na obrazovne sustave. Iako smo svi svjesni izazova i težine situacije u kojoj smo se našli jedno je jasno – ne možemo i ne smijemo odustati od obrazovanja, ma koliko bilo teško i koliko prilagodbi bude potrebno napraviti. Naše današnje teme na dnevnom redu tiču se ponovnog otvaranja škola, vrtića i ustanova visokog obrazovanja za pojedine kategorije učenika i studenata te završnih ispita koji su potrebni kako bi učenici završili određenu razinu obrazovanja”, tako je na svojem Facebooku uoči sastanka s ministrima obrazovanja EU napisala ministrica Blaženka Divjak.

S obzirom na činjenicu da su epidemiloške mjere HZJZ-a pripremljene za prva dva tjedna nastave, što znači do 25. svibnja, za sljedeći tjedan ministrica očekuje određene korekcije mjera u smislu njihovog olakšavanja, baš kako su postupile i druge europske zemlje. Iako to, prema do sada poznatim informacijama, znači da će se studentima i učenicima kojima je to potrebno omogućiti dolazak u škole i na fakultete kako bi odradili zadatke koje ne mogu u nastavi na daljinu, među roditeljima se proširila informacija kako će se, prije ljetne stanke, zbog povoljne epidemiološke situacije sva djeca vratiti u školske klupe.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja neslužbeno su nam rekli kako to nije istina, a i u Stožeru civilne zaštite kažu kako o tome još nisu razgovarali. Tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan potvrdila nam je kako su i do njih došle vijesti o prestanku nastave na daljinu. Kaže kako su je kontaktirali brojni učitelji s upitima o povratku u škole, no da od resornog Ministarstva, očekivano, nisu dobili nikakvu informaciju.

“Ako to namjeravaju napraviti, onda su nas već trebali obavijestiti, kako bi se stigli pripremiti. No nama Ministarstvo i inače ne odgovara na dopise, a u ovom kaosu, ne bi me više ništa iznenadilo”, rekla je Ana Tuškan.

U međuvremenu je HZJZ objavio nove mjere koje će se u školama i vrtićima primjenjivati od 25. svibnja. Više saznajte OVDJE. I ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na svom je Facebook profilu objavila shemu završetka ove obrazovne godine.

Tekst: I.K i D. P.
Fotografija:

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica sjedi sama u razredu jer nitko ne ide u školu zbog pandemije koronavirusa

INTERVJU Ministrica Divjak: 'Izgledno je da će škole i na jesen raditi na daljinu!'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je…

Blaženka Divjak

Blaženka Divjak: 'Niste sami, mi smo u ovom projektu zajedno'

Što očekuje djecu, roditelje i nastavnike te kako…

Pročitajte i:

učenje matematike i jezika kroz igru

10 načina kako djecu kroz igru potaknuti na učenje matematike i jezika

Kakva god ova školska godina bila, bliži joj se kraj i dolazi razdoblje zaključivanja ocjena.…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Roditelji čija djeca od ponedjeljka neće ići u školu, trebaju opravdati izostanak s nastave

Zašto se vraćaju samo učenici nižih razreda i je li povratak obvezan za sve učenike…

povratak u školu nakon koronavirusa

8 ključnih uputa za roditelje koji 25. svibnja planiraju poslati djecu u školu

Oni koji se ne priključe 25. svibnja, moći će to napraviti i naknadno; nastava će…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Pogledajmo istini u oči! Zašto roditelji ne žele vratiti djecu u školske klupe?

Strah od virusa definitivno nije razlog roditeljske pobude oko povratka u školske klupe - dovoljno…