maturanti čekaju rezultate državne mature

Objavljeni rezultati državne mature. Veliko iznenađenje nakon turbulentne školske godine!

Čak 105 ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a padova je za 60% manje u odnosu na lani, premda je čak 450 gimnazijalaca maturu završilo s negativnom ocjenom

Ovogodišnji maturanti osvojili bolje rezultate u odnosu na prošle godine. Čak 105 ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a padova je za 60% manje u odnosu na lani, objavila je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Iako su ovi privremeni rezultati nakon turbulentne školske godine bolji nego lani, čak 450 gimnazijalaca palo je državnu maturu, a u dvije gimnazije, jednoj zagrebačkoj te jednoj u Gospiću, nekolicini učenika poništeni su rezultati zbog prepisivanja na eseju iz hrvatskoj jezika te na testu iz matematike. I ovogodišnja matura pokazala je kako je od obveznih predmeta matematika i dalje najpopularnija na nižoj razini, a hrvatski i engleski na višoj.

“Čestitam svim maturanticama i maturantima koji su uspješno položili ispite državne mature i želim im svima puno sreće s upisima na željene fakultete! Isto tako želim se zahvaliti svim nastavnicima koji su doprinijeli uspješnoj pripremi i provedbi ispita državne mature u ovoj izazovnoj godini. Ono što je uistinu važno naglasiti je znatno bolji uspjeh naših učenika u odnosnu na prošlogodišnje rezultate ispita obveznih predmeta državne mature, iako se pragovi prolaza nisu mijenjali. To nam pokazuje da smo unatoč preprekama osigurali podršku i uvjete koji su, uz rad i trud maturanata, rezultirali uspješno završenom školskom godinom”, rekla je dosadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te objavila kako se povlači iz politike te odlazi u znanstvene vode.

Konačni rezultat za oko 30 tisuća pristupnika bit će objavljeni sljedećeg ponedjeljka, 20. srpnja, a od danas pa do 15. srpnja u podne traje rok za ulaganje prigovara na ocjenu ispita.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Blaženka Divjak

Blaženka Divjak: 'Niste sami, mi smo u ovom projektu zajedno'

Što očekuje djecu, roditelje i nastavnike te kako…

Pročitajte i:

klinac pije alkohol

Jeste li znali da je 90 posto maloljetnih učenika barem jednom probalo alkohol?

Prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među…

hydropower sava

Odgovor djece na prvi školski klimatski izazov budi nadu u bolju budućnost

Djeca su se još jednom pokazala kao adut koji prerijetko koristimo kad se radi o…

Uoči upisa u srednje škole, bili smo u najpopularnijoj školi u Hrvatskoj

Ukupno 46.914 osmaša uskoro će morati donijeti važnu odluku o nastavku svojeg obrazovanja. Uoči upisa,…

upisi u srednju

Upisi u srednju školu: Najvažniji datumi koje morate znati!

Pred osmašima i njihovim roditeljima stresno je razdoblje prijave u srednjoškolske programe i iščekivanje rezultata.…