neuspjeh

Naučite dijete nositi se s neuspjehom

Možda vam ovo zvuči kao nešto što nije važno ili vam se čini da nije potrebno govoriti o tome. Međutim, škola je mjesto gdje se dijete vrlo lako može suočiti s neuspjehom.

To može biti neuspjeh vezan uz učenje i rezultate učenja, ali i neuspjeh u ostvarivanju prijateljstava. Svi roditelji skloni su preduhitriti mogućnost da dijete bude izloženo frustraciji i neuspjehu. Zadovoljavajući svaki djetetov prohtjev i izbjegavajući svaku mogućnost da budu uznemireno i frustrirano, oduzimamo mu priliku da nauči kako svladati prepreke u životu, kako doći do onoga što želi, kako se utješiti kad nije po njegovu, kako uzeti u obzir druge ljude.

Krive poruke
Pretjeranom brigom šaljemo djeci poruku kako je svijet opasno mjesto kojega se treba bojati, ne dopuštamo im da se suoče sa svim izazovima koje život nosi (zbog čega ubrzo počnu vjerovati da se sama s njima niti mogu niti znaju nositi), što može dovesti do nedostatka samopouzdanja. Vrlo se često odrasli smiju kada se dijete frustrira jer im se čini kako nema razloga da se zbog takvih "gluposti" ili "dječjih posla" do te mjere uzrujava. Pritom zaboravljaju dvije veoma važne stvari: dječje su emocije snažne i intenzivne po svojoj prirodi te u tim frustrirajućim situacijama dijete uči što mora učiniti, kako drugi reagiraju općenito, a kako na njegove postupke.

Pretjerivanje s pohvalama
S druge strane, u želji da pozitivno utječu na samopoštovanje djeteta, neki roditelji pretjerano hvale i dive se svakom djetetovom postupku. Djetetovo samopoštovanje ne razvija se na taj način, nego poštovanjem djeteta te poticanjem njegova truda da dođe do određenog uspjeha. Preveliko dodvoravanje nije nikome od koristi, već donosi samo frustraciju i niz psihičkih problema. Optimizam, samopoštovanje i samopouzdanje kod djece raste s vježbanjem upornosti i samostalnog rješavanja zadataka. Na taj način pripremit ćete djecu na rješavanje problema kasnije u životu.

Tekst: Nataša Čičin-Šain, prof. defektolog i Stela Horvat, prof. rehabilitator, Kabinet Korneo
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

povratak djeca u školske klupe i koronavirus

Novi plan: od jeseni svi u školu! Ali, što ako se koronavirus pojavi među učenicima?

Povratak u školske klupe tema je koja najviše zanima roditelje, no premda novi ministar nije…

Kako prepoznati darovitu djecu? Ovo su genijalci koji su imali sve točno na državnoj maturi!

Čak 105 maturanata riješilo je ispit državne mature sa 100% točnošću. Evo priča nekih od…

Jelena Pervan, autorica projekta Kuća od priča

Njezina je misija smanjiti otpor prema pisanju i čitanju kod školaraca. Upoznajte autoricu Kuće od priča!

Važno joj je, kaže, naučiti djecu da na pisanje gledaju kao na zabavni hobi i…

povratak u školske klupe u vrijeme koronavirusa, djevojčice sjede u učionici

Novi ministar obrazovanja dao naslutiti hoće li učenici u rujnu sjesti u školske klupe

U jednom od prvih intervjua koji je dao kao novi ministar znanosti i obrazovanja, Radovan…