Na tronu Europe: nagrađen hrvatski projekt u kojem su sudionici u samo 12 dana obišli Zemlju!

Profesor kineziologije Juraj Horžić osmislio je projekt 'Šetnja oko Zemlje', za koji je škola u kojoj radi, O.Š. Petra Preradovića nagrađena prvim mjestom u kategoriji Obrazovanje na prestižnom natjecanju BeActive Awards, što je prvi put ikada da je neki hrvatski projekt dobio takvo priznanje. No nije sve ostalo na tome, usijedili su novi izazovi, a u tijeku je Božićni izazov, no o svemu više doznajte u nastavku

Sjajne vijesti u našoj zemlji nerijetko se odnose na one koje se tiču obrazovanja. Tako uz odlične rezultate koji naši učenici postižu na raznima natjecanjima, iznjedrila je i jedna posve drugačija. Naime, projekt ‘Šetnja oko Zemlje’ koji je osmislio profesor kineziologije Juraj Horžić iz Osnovne škole Petra Preradovića iz Zagreba, osvojio je prvo mjesto na europskom natjecanju BeActive Awards. Nagrađen je u kategoriji Education (obrazovanje) u kojoj se u finalu ‘borio’ s projektima iz Belgije i Španjolske.

“Prijava za BeActive Award koncipirana je na slanju najboljih projekata na razini pojedine države u trima kategorijama: Obrazovanje, Radno mjesto i Lokalni heroj (pojedinac). Projekt ‘Šetnja oko Zemlje’ prijavljen je u kategoriji Obrazovanje, a same prijave (s opisom projekta i rezultatima) slale su se preko Središnjeg državnog ureda za sport. O.Š. Petra Preradovića iz Zagreba prvi put se prijavila na ovo natjecanje, a ‘Šetnja oko Zemlje’ prvi je projekt iz Hrvatske koji je ikada osvojio ovu prestižnu nagradu (u bilo kojoj kategoriji), što nas čini izuzetno ponosnim”, kazao nam je profesor Horžić te objasnio kako je došao na ideju za ovako odličnu stvar.

“Ideja ‘Šetnje oko Zemlje’ došla je spontano u vrijeme prvog vala COVID-19 pandemije, kad su sva dječja igrališta zatvorena, zaustavljeni treninzi u klubovima, aktivnosti u školskim dvoranama i drugi rekreacijski oblici bavljenja sportom, a potres u Zagrebu dodatno je pogoršao situaciju. Svjesni činjenice da se djeca i inače sve manje kreću, provodeći puno vremena uz mobitele, prijenosna računala i tablete, što je u pandemijskoj situaciji još više došlo do izražaja, razmišljali smo kako potaknuti tjelesnu aktivnost u situaciji kad je jedina preporuka bila “ostani doma”. Tako se u meni rodila ideja o ‘Šetnji oko Zemlje’, ali od kuće. Ravnatelj Denis Žvorc i svi djelatnici škole odmah su podržali ideju”, priča nam o projektu koji su odmah prepoznali i podržali Školski sportski savez Grada Zagreba, Središnji državni ured za šport, Hrvatski olimpijski odmor i Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba, a zamišljen je i proveden na sljedeći način:

Projekt je zamišljen kroz izazove, a prvi je bio zajedno prehodati i/ili pretrčati krug oko Zemlje po 45. paraleli – nešto više od 28.000 km po liniji zapad-istok od Zagreba do Zagreba, odnosno od O.Š. Petra Preradovića i natrag. U izazov su uključeni ne samo učenici škole, već i njihovi roditelji, djedovi, bake, prijatelji te zaposlenici škole, tako da su svi sudionici ravnopravno sudjelovali, bez obzira na dob, spol i prethodnu kondicijsku pripremljenost. Prijeđeni kilometri mjerili su se putem bilo koje besplatne mobilne aplikacije za brojanje koraka ili fitness narukvica te na kraju dana slali zaduženoj osobi i zbrajali.

Kao poticaj za što brže svladavanje zadanog izazova, sudionicima se svaki dan, ovisno o prijeđenim kilometrima, slala trenutna pozicija naše ‘šetnje’ na Google karti, a da bi sve skupa bilo i edukativno, svaki dan do završetka izazova vodio se dnevnik puta, u kojem su osim broja prijeđenih kilometara po danu, bile opisane države, regije te gradovi koje su sudionici prošli u zajedničkoj virtualnoj šetnji oko Zemlje, kao i brojne zanimljivosti iz povijesti, geografije, kulture i sporta vezane uz područja kojima se kretalo. Tako je u dva izazova prof. Horžić napisao ukupno 83 stranice živopisnog dnevnika s njihova virtualnog putovanja oko Zemlje.

Dodatni poticaj za sve sudionike bilo je natjecanje među razredima u prijeđenim kilometrima, a svakodnevnim ažuriranjem rezultata, analizom prijeđenog puta i kvizom znanja na kraju izazova vezanom uz dnevnik putovanja, zaokružena je cijela priča oko provedenog projekta.

“Rezultati su bili impresivni. U samo 12 dana obišli smo cijelu zemaljsku kuglu! U šetnju je bilo uključeno ukupno 555 sudionika na razini O.Š. Petra Preradovića iz Zagreba, od čega 315 učenika (od ukupno 383 učenika)”, govori nam prof. Juraj te dodaje da su nakon postignutog cilja krenuli i s drugim izazovom.

“U idućem izazovu, obišli smo Zemlju i po meridijanu (16°E/164°W), a za tih, malo više od 40.000 km, trebalo nam je samo 19 dana! Uključilo se 705 osoba, a potom i sedam drugih osnovnih škola iz Zagreba, s dodatnih 1 291 sudionika, a njihovi rezultati pratili su se na razini pojedine škole. Djeca, roditelji, zaposlenici škole i ostali sudionici imali su samo pozitivne komentare na ovaj projekt, zahvaljujemo im svima na sudjelovanju i podršci, jer bez njih ovaj projekt ne bi postigao ovakav uspjeh”, govori autor nagrađenog projekta, koji na ovome nije stao. Naime, u tijeku je Božićni izazov, koji se provodi u suradnji s Školskim sportskim savezom Grada Zagreba, a ovaj put svi uključeni šeću/trče do kuće Djeda Mraza u finskom gradu Rovaniemiju. U izazovu sudjeluje čak 30 škola iz Zagreba, a istodobno, izazov se provodi i u nekoliko sportskih klubova.

Sudjeluju dječaci i djevojčice od 5. do 8. razreda osnovnih škola te djevojke i mladići srednjih škola. Započeo je 7. te traje do 11. prosinca. U tih pet dana učenici bilježe aktivnost tijekom cijeloga dana (na putu od kuće do škole i nazad, za vrijeme treninga, u slobodno vrijeme te za vrijeme redovne nastave Tjelesne i zdravstvene kulture…) koristeći mobilne aplikacije, pametne satove, pedometre i slično. Rezultati ovog izazova bit će objavljeni na stranici Školskog sportskog saveza Grada Zagreba (ovdje).

“Smatramo da ova priča ima izvrstan potencijal za daljnji razvoj i već pripremamo nove izazove, a ova nagrada samo nam je dala dodatni vjetar u leđa”, kazao nam je za kraj prof. Juraj Horžić, kojemu uključujući njegov tim iz O.Š. Petra Preradovića, želimo još puno uspjeha u budućim projektima. A svim sudionicima njihovih izazova, ako i onima koji će to tek postati, što više prijeđenih kilometara s ciljem poboljšanja zdravlja i kvalitete života uopće.

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: O.Š. Petra Preradovića

 

 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Hrvatska ima najbolji udžbenik Europe!

Ovo je u svijetu udžbenika ravno Oscaru u…

Dejan Nemčić

Hrvatska ima najboljeg učitelja svijeta! Veliko priznanje Dejanu Nemčiću!

Od malenog grada Garešnice do vrha svijeta! Tako…

Pročitajte i:

Dan sigurnijeg interneta

Razgovarate li s djecom o virtualnom svijetu? Prođimo zajedno školicu sigurnijeg i boljeg interneta!

Ne trebate svaku online platformu znati bolje od svoje djece, već ih na vrijeme učite…

Zakoračite na novu platformu i uz nju dovedite kreativni potencijal vašeg djeteta do maksimuma!

Školska godina 2020./2021. pokazala se iznimno zahtjevnom godinom, opterećenom nizom vanjskih okolnosti koje su otežavale…

Planet Zemlja zove osnovnoškolce da budu njezini heroji!

Zemljoteka je nova zabavno-edukativna platforma kojoj je cilj potaknuti djecu na brigu i očuvanje planete…

srednjoškolci u klupe

Roditelji pokrenuli peticiju: 'Dosta je online nastave!'

Današnja odluka o nastavku online nastave za srednjoškolce uzdrmala je mnoge roditelje koji su na…