povratak djece u škole

Ministar Fuchs i epidemiolozi: Tko bi mogao u školu od sljedećeg tjedna?

Prvo polugodište je počelo, dosad su niži razredi osnovne škole i maturanti mogli ići na nastavu u škole, a svi ostali su bili online. S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i popuštanje mjera, mnogi se pitamo kada ostali kreću u školske klupe.

Nakon jučerašnjeg sastanka ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima, u javnost je iznesen zaključak kako je u Hrvatskoj povoljna epidemiološka situacija u učeničkoj populaciji i da bi se od idućeg tjedna moglo krenuti u postupno otvaranje škola.

No zadnja će riječ ipak biti na županijama, odnosno lokalnim stožerima i epidemiolozima, te će se analizirati trenutna situacija na lokalnim razinama, a župani će tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s nadležnim službama i donijeti odluku o daljnjim oblicima nastave. Više je županija potvrdilo da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, sklone otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan.

Dok su u Krapinsko-zagorskoj županiji od početka polugodišta otvorene srednje škole, osim za maturante, i za učenike završnih razreda trogodišnjih i petogodišnjih škola, Grad Zagreb će svoju definitivnu odluku o tome tko se vraća u škole donijeti u četvrtak, najkasnije u petak.

Situacija po županijama je različita, primjerice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su spremni za lagano popuštanje mjera i, ako epidemiološka situacija i dalje bude povoljna, spremni su otvoriti škole za sve učenike.

U Virovitičko-podravskoj županiji situacija je s epidemijom u školama bila dobra i pri kraju prvoga polugodišta, a župan Igor Andrović kaže da će u utorak znati više nakon sastanka s predstavnicima lokalnog stožera te, kako sada stvari stoje, da nema razloga da se učenici ne vrate u škole sljedeći tjedan.

U Šibensko-kninskoj županiji žele pričekati dok ne dobiju smjernice Centralnog stožera, koji je sklon produženju dosadašnjeg modela školovanja.

Istarski župan Fabrizio Radin smatra kako s otvaranjem škola treba biti oprezan i uzeti u obzir organizacijske mogućnosti te izjavljuje kako su oni ipak odlučili pričekati s popuštanjem mjera zbog činjenice da smo u Europi okruženi veoma zabrinjavajućim epidemiološkim situacijama.

Tekst: S. M.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

dijete piše

Ne tjerajte dijete da nauči pisati prije polaska u školu!

Vaše će dijete ovu ili čak sljedeću jesen…

onlie skola

Nakon praznika kreće online nastava u Zagrebu još tri županije!

Od ponedjeljaka, 12. travnja, donesena je odluka o…

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…