maske u školama

Maske u školama: sve više glavobolja i napadaja panike među djecom!

Maske su postale sve češći predmet sukoba među građanima, a neki roditelji zbog svega su se obratili i pravobraniteljici za djecu. Sve je više i onih koji tvrde kako su maske samo poligon za skupljanje zaraze, no što napraviti kad su one - barem za sada - i glavni mehanizam kojeg znanstvanici diljem svijeta preporučuju za borbu protiv koronavirusa?

Maske daju lažan osjećaj sigurnosti i samo su poligon za skupljanje virusa! Ovu rečenicu sve češće slušamo, osobito otkad je počela školska godina i otkad su mnogu učenici prisiljeni nositi maske u školama, sukladno preporukama epidemiologa. Škole u Istarskoj i Međimurskoj županiji, o čemu smo jučer pisali, privremeno su ukinule mjeru obveze nošenja maski u razredima, zbog trenutačno povoljne epidemiološke situacije. I dok su se neke škole (doduše, rijetke) prilagodile, tj. osigurale potreban razmak od najmanje 1,5 metar među učenicima, zbog čega se na nastavu ide bez maske, sve je više informacija “s terena" koje potvrđuju da su maske postale - sve češći predmet svađa. Neke ljude jednostavno je nemoguće natjerati na nošenje maski, što je bio slučaj u zadarskom javnom prijevozu, kada nekolicina učenika nisu htjeli staviti masku, zbog čega je došlo do sukoba. I dok profesorici i ravnatelji imaju mehanizme kojima ih mogu natjerati na nošenje maski, a to su uglavnom isti oni postupci kao i kod bilo kojeg neposluha i kršenja pravila škole, ono što se događa u javnom prijevozu dok djeca idu u školu, izvan je njihove kontrole.

Bilo kako bilo, učenicima je teško izdržati školski dan pod maskama, osobito tijekom visokim temperatura. Zbog toga su se pravobraniteljici za zaštitu djece Helenci Pirnat Dragičević.

U pritužbama najčešće negoduju zbog obveze učenika da nose zaštitne maske, smatraju da se time djeci krše temeljna ljudska prava, da se ugrožava njihov fizički i psihički razvoj i zdravlje, a navode i da preporuke nisu u skladu sa znanstvenim ni medicinskim spoznajama niti s  društvenim i demokratskim tekovinama našeg društva… Na takve je pojave pravobraniteljica već prije reagirala te javno pozvala sve roditelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera - koje su donesene u interesu djece - i da podrže svoju djecu u tome. Međutim, otkako je započela nastava, dio roditelja pritužuje se i na to da učenici tijekom dana uopće ne izlaze iz zagušljivih učionica na odmore, da su s maskom na licu zatvoreni u učionicama bez klime, često bez mogućnosti otvaranja prozora, te da neka djeca zbog toga imaju glavobolje i napadaje panike. 

Mjere su takve kakve jesu, no osnovno je pitanje štite li one doista od koronavirusa, osobito ako znamo da su na početku pandemije stručnjaci tvrdili da su beskorisne, a danas ih preporučuje većina u svijetu. I njihova uporaba je upitna: nekada samo ih bacali nakon jednog nošenja, pazili kako ih skidamo, da slučajno nešto ne bi dotaknuli, danas mnogi jednokratne medicinske maske nose i po nekoliko dana, odlažući ih po torbama ili noseći kao "suvenir" oko ruke. Ipak, kako piše Index, jedna novija studija provedena je na 246 koronavirusom oboljelih sudionika. Oni su pola sata disali u uređaj za prikupljanje kapljica Gesundheit II. Kada su disali bez maski, koronavirus je otkriven u 30 do 40 posto njihovih kapljica. Kada su imali maske na ustima, virus nije pronađen. To je samo jedno od istraživanja koje potvrđuje njihovu učinkovitost.

Međutim, matematičar i poduzetnik Nenad Bakić ima nešto drukčije mišljenje, o čemu je progovorio na svojem Facebook profilu Istaknuo je Španjolsku u kojoj je, kako navodi, široko obvezno nošenje maski, no unatoč tome njena krivulja novozaraženih kontinuirano raste i značajno je viša u odnosu na druge zemlje. Naveo je i brojnih drugih zemalja poput Danske, Švedske, Austrije, Nizozemske, Norveške…, u kojima djeca na nastavi ne nose maske.

“Španjolska je zemlja s, vjerujem, najvećom upotrebom maski u EU. Od sredine srpnja sve pokrajine osim Madrida i Kanara, a od kraja srpnja i Madrid, moraju nositi maske skoro svuda, i na otvorenom. Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju koji se bavi maskama ocjenjuje da su na 90% korištenja maski (mi smo na 17%), ovo je naravno ne 100% egzaktno, ali stekli ste dojam. Međutim, od kraja srpnja je rast broja slučajeva u Španjolskoj najveći u EU, i prema Our World in Data imaju 2 puta više slučajeva dnevno (7-dnevni prosjek) od drugog najvećeg i jedno 7-8 puta veći od EU prosjeka. Ovo je svakako jako zanimljiv podatak koji nije znanstveni dokaz, ali se nikako ne može zanemariti u bilo kojoj raspravi i zasigurno dezavuira svakog tko tvrdi da maske nesporno smanjuju širenje infekcije. Što bi onda da nema maski, Španjolci imali četiri puta više slučajeva od drugog najvećeg? Zašto?" kaže Bakić, a prenosi Index, zapitavši se i što ako maske daju lažni osjećaj sigurnosti, gomilaju viruse u sebi zbog u praksi nepravilne upotrebe.

Ipak, koronavirus je nepoznanica i nemamo puno mehanizama kojima se borimo protiv njega. Sva istraživanja, ali i većina svjetskih znanstvenika, podržava nošenje maski, jer smanjuju brzinu širenja, ali i količinu virusa - ako je to cijena koju moramo platiti za zdravlje, onda nošenje maski nije uzalud. Barem ne dok ne otkrijemo neke nove spoznaje o maskama ili dok mi ne objavimo "lock down" virusu, umjesto on nama.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

maske u učionicama

Počelo ukidanje obveze nošenja maski u razredima

Učenici iz dvije županije u Hrvatskoj danas su…

djevojčica ide u školu s maskom za lice zbog koronavirusa

Novi prijedlog: školski sat 30 minuta i ukidanje odmora!

Ovo bi, prema prijedlogu Sindikata Preporod, bila privremena…

Dogodio se prvi proboj koronavirusa u školu

Ravnateljica nije mogla naći zamjenu za profesore, pa…

početak školske godine

Ovako će od ponedjeljka funkcionirati škole!

Većina škola u Hrvatskoj odlučila se za klasičan…

Pročitajte i:

škola u vrijeme pandemije koronavirusa i tko treba u samoizolaciju

Roditelji zbunjeni! Kada cijeli razred ide u samoizolaciju, a kada nitko?

Svakoga dana brojimo nove zaražene učenike, a mnogima je nejasno kako se određuje tko sve…

uspjeh djeteta u školi

Domaća stručnjakinja otkriva: 'Evo što je ključno za uspjeh djece u školi'

Pedagoginja Maja Jerčić tvrdi da su stavovi prema učenju i vlastitim sposobnostima jednako važni za…

djevojčica piše malu maturu

Zbog nerealnog broja odlikaša, uvodi se mala matura

Za uspis u srednju školu više se neće gledati samo ocjene, jer one - pokazala…

Dejan Nemčić

Pričali smo s najpopularnijim zagrebačkim profesorom: 'Kako sam uveo online školu i prije korone!'

"Mi smo reforma, mi smo oni koji svijet oko nas rade boljim ili lošijim", tvrdi…