priprema djeteta za školu

Ljeto pred nama iskoristite za završnu pripremu za školu

Predškolsko dijete većinu vremena provede u igri i kroz nju uči, spoznaje svijet oko sebe i priprema se za školu. A onda dođe i taj veliki dan polaska u školu koji unese veliku promjenu u život svakog predškolca. Kako da dijete što lakše prihvati tu promjenu, kako da bude spremno sjesti u školsku klupu i da u školi bude uspješno te kako da do kraja izgradi pozitivnu sliku o sebi, socijalne vještine i emocionalnu stabilnost, progovaraju odgojiteljice Jelena Salatović i Martina Sokač, autorice novog priručnika 'Od jaslica do škole", vodič za lakšu prilagodbu na jaslice, vrtić i školu. '

Važno nam je naglasiti da priprema za školu počinje puno ranije od zadnje predškolske godine u vrtiću i podrazumijeva cijeli spektar različitih vještina potrebnih za dobro funkcioniranje. Od prvih dana u vrtiću djecu pripremamo za život, a to je ujedno i priprema za školu. Dijete treba ovladati različitim vještinama tijekom predškolskog perioda, između ostalog posebnu pozornost posvećujemo razvoju samostalnosti, odgovornosti, emocionalnoj stabilnosti, samopouzdanju, grafomotoričkoj i tjelesnoj zrelosti.

Kontinuiranim radom i poticanjem djeteta na kvalitetan razvoj sukladno dobi i mogućnostima i u razvoju potrebnih kompetencija, dobit ćemo spremnog predškolarca koji je spreman odgovoriti na izazove koji ga čekaju u školi.

Često se pitamo koja je uloga roditelja u toj pripremi za školu

Bez obzira to što dijete prolazi predškolski program pripreme za školu u vrtiću, ključna je uloga roditelja kao djetetovog primarnog odgojitelja. Kao roditelji mogli bismo si postaviti nekoliko pitanja:

 • može li dijete funkcionirati u nepoznatoj okolini
 • je li spremno odvojiti se od roditelja
 • komunicira li uspješno i surađuje li s vršnjacima
 • izražava li svoje emocije na socijalno prihvatljiv način
 • zna li se nositi s neuspjehom
 • rješava li sukobe na konstruktivan način?

Kako mu ˝ja˝ kao roditelj mogu pomoći i pripremiti ga na novu situaciju?

 • Ohrabrite dijete u svakoj prilici kad svladava nešto novo.
 • Dajte mu na znanje da je za svako postignuće potreban trud, cijenite njegov trud bez obzira na rezultat.
 • Pružite mu priliku da uči na vlastitim iskustvima, time jačamo samostalnost i samosvijest.
 • Pozitivno govorite o učiteljima i školi.
 • Dajte mu na znanje da vjerujete kako će se u školi dobro snaći.
 • Upozorite ga na opasna mjesta na putu do škole, te kako ih sigurno i uspješno svladati.
 • Vježbajte zaključavanje i otključavanje stana.
 • U slučaju potrebe uputite dijete na osobe koje mu mogu pomoći ako je samo kod kuće.
 • Verbalizirajte različita emocionalna stanja kroz koje dijete prolazi, budite mu podrška u izražavanju emocija na društveno prihvatljiv način.
 • Potičite njegovu samostalnost (npr. briga o sebi, samostalnost u uzimanju obroka, odlazak u trgovinu, poštivanje pravila u prometu, odlazak u šetnju do škole…)

priprema djeteta za školu

Što još možemo raditi:

 • Kako biste potaknuli djetetova opća znanja, spoznaju, znanje o sebi i obitelji, logičko zaključivanje, pamćenje, imenovanje i slično, podržavajte i razvijajte radoznalost djeteta, vodite ga u šetnju, razgovarajte, imenujte, opisujte, posjetite muzej, knjižnicu ili kazalište. Tijekom šetnje postavljajte mu neka od ovih pitanja: što vidi ili čuje, što je veće/manje, što je lijevo/desno i slično. Prilikom šetnje sakupljajte kamenčiće i kada dođete kući brojite ih te ih klasificirajte prema boji, obliku ili veličini. Iste kamenčiće možete pobojati ili na njima pisati slova ili ih pretvoriti u zanimljive kukce i slično.
 • Zajedno izradite memori sa slikama slova, s brojevima ili geometrijskim oblicima.
 • Igranjem društvenih igara, usvajajte poštivanje pravila u igri i osnovne matematičke pojmove, vježbate zapamćivanje i koncentraciju.
 • Redovito potičite dijete na crtanje i pravilno držanje olovke. Pružite mu mogućnost da i u svom obiteljskom okruženju u opuštenoj atmosferi vježba različite grafomotoričke zadatke i tako usvaja prijeko potrebne vještine za školu.
 • Ako ste na pješčanoj plaži pišite štapom slova po pijesku. Ako niste u prilici izradite jednostavnu podlogu za pisanje (na tacnu stavite šećer i neka dijete piše prstićem, od kartona ili starog cd-a izradite sat s pomičnim kazaljkama).
 • Zajedno posudite slikovnice u knjižnici te čitajte, a zatim potičite dijete da istu priču prepriča vama, postavljajte poticajna pitanja kako bi se dijete prisjetilo detalja iz priče. S djetetom izradite slikovnicu a neka dijete osmisli naslov priče.
 • Kako bi potaknuli predčitalačke vještine možete sami osmisliti igre: prepoznaj i imenuj kojim glasom počinje i završava riječ, smišljajte rimu (lonac - konac…), igra ˝na slovo na slovo˝.

Jednako je važna i tjelesna spremnost i koordinacija pokreta i ravnoteže u svim oblicima kretanja pa sve do fine motorike

 • Igrajte se loptom (dodavanje, gađanje, kotrljanje), skakanje, trčanje, preskakivanje, provlačenje i slično.
 • Vozite bicikl ili se rolajte.
 • Igrajte se skrivača, lovice i slično.
 • Za poticanje fine motorike: crtanje, slikanje, izrezivanje, lijepljenje, nizanje, modeliranje, vezanje, zakopčavanje, otkopčavanje i slično.

Njegujte pozitivna očekivanja

I za sam kraj važno je osvijestiti koliko presudnu ulogu imaju stav, mišljenje i očekivanje roditelja od djeteta u ovoj fazi pripreme za školu. Iako je zabrinutost roditelja za uspješnost prilagodbe djeteta školskom životu i obvezama razumljiva, jako je važno paziti da se ona ne prenosi na dijete, i potruditi se da dijete s kreće u školu s pozitivnim iščekivanjem.

I najvažnije je da uživate u svemu gore navedenom, imate povjerenja u svoje dijete i da mu budete podrška.

Priručnik nastao iz iskustva odgojitelja i roditelja

Pripremu za školu smo prolazile kao roditelji i kao odgojitelji profesionalci, tako da su nam obje uloge poznate i uočili smo da svi imamo ista pitanja, izazove i strahove koje rješavamo tražeći dodatne informacije, savjete, odgovore.

Svjesne činjenice koliko je to zahtjevan proces za sve sudionike – dijete, roditelja ali i odgojitelja i učitelja – željele smo sve korisne informacije objediniti na jednom mjestu što smo i učinile izdavši vodič "Od jaslica do škole " u kojem možete pronaći mnoštvo korisnih savjeta, kreativnih ideja i iskustava odgojitelja i učitelja kako polazak u školu učiniti što bezbolnijim za cijelu obitelj.

Želite li na dar dobiti ovaj vodič, pošaljite nam na uredništvo@roditelji.hr, mail sa svojim podacima (uz subjekt Priprema za skolu). U srijedu 8. svibnja objavit ćemo ime dobitnika. U sklopu teksta istih autorica na temu ‘Prilagodba na jaslice i vrtić’ kojeg ćemo objaviti uskoro također ćete imati priliku na dar dobiti još jedan primjerak vodiča. Pratite nas!

Vodič "Od jaslica do škole " odlazi u Punat na otok Krk čitateljici Ivani Maračić Žic.

Priručnik se može naručiti putem Facebooka ili na E-mail odgojiteljiuakciji@gmail.com

Tekst: odgojitelj mentor Jelena Salatović i odgojitelj Martina Sokač
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

dječak ze zabavlja u ljetnom kampu

Kako na zabavan način potaknuti razvoj logike i razumijevanja kod djece?

Djeca imaju kapacitet uzeti maksimum iz svakog iskustva i oni to čine u svakom doživljaju,…

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…