škola u vrijeme pandemije koronavirusa

Kako se europske zemlje pripremaju za školu: ‘Djeca će imati više štete od izolacije nego od virusa!’

Iako su neke škole u Hrvatskoj izašle s određenim informacijama o funkcioniranju u "novom normalnom", roditelji prije četvrtka neće dobiti jasne upute o tome hoće li njihova djeca u školi morati nositi maske i kako će nastava biti organizirana. I dok čekamo upute u "pet do 12", ministar Radovan Fuchs na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije kolegama je predstavio naš model izvođenja nastave za vrijeme pandemije, a nama je bilo zanimljivo istražiti i kakva je praksa u drugim europskim zemljama

Održavanje fizičke distance od 1,5 metar između školaraca pri dolasku u školu, obavezne maske i dezinfekcija na ulazu, po jedan učenik u svakoj školskoj klupi, odlazak na WC s maskom i izbjegavanje miješanja učenika. To su mjere za otvaranje škola u Srbiji, gdje školska godina počinje sutra, 1. rujna. Ako neki učenik, primjerice, dotakne ogradu, odmah će morati dezinficirati ruke, a školski sat za učenike u Srbiji trajat će 30 minuta. I dok čekamo detaljne upute i način kako će se svaka škola u Hrvatskoj pojedinačno organizirati i provoditi nastavu, zanimljivo je pogledati kako su druge europske zemlje isplanirale školu u “novom normalnom”.

U Italiji škole svoja vrata 14. rujna, a talijanska Vlada navodno ulaže milijun eura kako bi škole bile spremne za početak nastave u novim okolnostima. Trošak se prije svega odnosi na zapošljavanje novih učitelja. Mali Talijani u školama će morati sjediti metar udaljeni jedni od drugih; dok vremenske prilike dozvoljavaju, sugerira se odraditi što više nastavnih sati na otvorenom, a - kao i u svim zemljama - glavna je mjera izbjeći da se učenici iz različitih razreda miješaju. To znači da im nastava neće počinjati u isto vrijeme.

U Njemačkoj, gdje su škole već počele s radom, djeci se mjeri temperatura pri dolasku, a maske su u nekim školama obvezne i na hodnicima i u učionicama, dok se u nekim drugim školama uopće ne moraju nositi.

Austrijanci provjetravaju učionice na pet minuta svakih 20 minuta; za početak su maske obvezne prilikom ulaska u školu, ali ne i na nastavi, no pogorša li se epidemiološka situacija, stariji učenici bit će prebačeni na novi model rada, tj. polovica njih nastavu će slušati u školi, a polovica online. Ako situacija eskalira i ode "u crveno", nastava će se u potpunosti održavati online.

Iako nema univerzalnih preporuka o nošenju maski, svaka škola u Velikoj Britaniji može odlučiti hoće li djeca nositi maske u zajedničkim prostorijama, dok se na nastavi maske neće nositi. To se odnosi na učenike srednjih škola, koji će se rotirati po principu dva tjedna u školi, dva online, dok djeca u osnovnim školama neće nositi maske. Oni također imaju sistem "mjehurića" ili "balončića", kako se učenici ne bi miješali. Tako je brže i lakše identificirati kontakte ako se pojavi pozitivan slučaj koronavirusa ili netko ima simptome. U razredu djeca trebaju sjediti rame uz rame, okrenuti prema naprijed. Neće imati rutinsko mjerenje temperature, jer smatraju da je to nepouzdan način detektiranja bolesti.

Britanski premijer traži od roditelja da odbace svoje strahove i pošalju djecu natrag u školu. U Velikoj Britaniji škole se prvi puta otvaraju nakon pet mjeseci, a premijerovo obraćanje uslijedilo je nakon što je nekoliko najutjecajnijih liječnika izdalo zajedničko priopćenje u kojem kažu da će djeca imati više štete udalji li ih se od škole nego od potencijalnog izlaganja virusu. Inače, Britanija ima najveću potvrđenu smrtnost od virusa u Europi, s gotovo 42 tisuće umrlih.

Inače, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije na temu održavanja školske nastave za vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

Hrvatska je odabrana kao jedna od šest zemlja (uz Dansku, Njemačku, Izrael, Tursku, Armeniju) za prezentaciju svoga modela izvođenja nastave pa je tako ministar Fuchs europskim i svjetskim kolegama održao prezentaciju o hrvatskome modelu povratka u škole.

Na sastanku je istaknuta važnost primarne zdravstvene zaštite s posebnim fokusom na pomoć ranjivim skupinama društva i obrazovanja te zaštitu onih najugroženijih. Sve zemlje suočavaju se sa sličnim izazovima pa je od iznimne važnosti međunarodna suradnja te prikupljanje i razmjena informacija o najnovijim istraživanjima.

Sastanku je nazočilo više od 250 stručnjaka iz područja obrazovanja i zdravstva. Ovo je prvi u nizu sastanaka s ciljem razmjene iskustava i znanja europskih i svjetskih stručnjaka u zajedničkoj borbi protiv ove globalne pandemije.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

maškare

Od princeza do gusarica: kako su se jučer 'zamaškarala' djeca poznatih roditelja

U moru recepata za najbolje fašničke krafne, jedva…

mama zabrinuta zbog pandemije koronavirusa

Ako vam je dosta pandemije i pod stresom ste od svega, ovo je za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom…

Pročitajte i:

boli rbuh neću u školu

Vašeg klinca često 'boli' trbuh i baš danas ne bi u školu!

S vašim djetetom je donedavno sve bilo u redu. Odjednom počinje tražiti izgovore da ne…

Dan sigurnijeg interneta

Razgovarate li s djecom o virtualnom svijetu? Prođimo zajedno školicu sigurnijeg i boljeg interneta!

Ne trebate svaku online platformu znati bolje od svoje djece, već ih na vrijeme učite…

Zakoračite na novu platformu i uz nju dovedite kreativni potencijal vašeg djeteta do maksimuma!

Školska godina 2020./2021. pokazala se iznimno zahtjevnom godinom, opterećenom nizom vanjskih okolnosti koje su otežavale…

Planet Zemlja zove osnovnoškolce da budu njezini heroji!

Zemljoteka je nova zabavno-edukativna platforma kojoj je cilj potaknuti djecu na brigu i očuvanje planete…