Kako kreativno pisanje utječe na razvoj djece?

Iako se kreativno pisanje kao oblik izražavanja misli i osjećaja najčešće veže uz nastavni predmet Hrvatski jezik i književnost, iznimno je važno za sva područja obrazovanja, svakodnevnu komunikaciju i za kasniju uspješnost u brojnim zanimanjima.

Kao i svaka druga vještina, kreativno pisanje može se naučiti. U svakome djetetu kriju se talenti, a ako mislite da bi pisanje moglo biti jedan od talenata vašeg djeteta, pomognite mu da svojim pisanim izražavanjem otkrije što sve krije u sebi i razvije svoj puni potencijal. U nastavku donosimo neke od brojnih prednosti utjecaja kreativnog pisanja na djecu.

  1. Razvija maštu i kreativnost

Kreativno pisanje od iznimne je važnosti za razvijanje mašte i poticanje kreativnosti. Djeca uče kako određenom problemu pristupiti na različite načine, kako oblikovati likove, kako se jedna te ista priča može ispričati iz nekoliko različitih perspektiva, kako jedna predstavljena varijanta fabule nije uvijek i jedina vrijedna pažnje.
Djeca koja danas razmišljaju kreativno i izvan zadanih okvira, u budućnosti će se dobro snaći i u poslovnom okruženju u analizi i nuđenju kreativnih rješenja za bilo koji problem.

  1. Jača samopouzdanje

Pisanje je odraz našeg unutarnjeg svijeta. Zadaci koji se daju djeci prilikom pisanja sastavaka, školskih zadaća ili na radionicama pisanja potiču ih na promišljanje o određenoj temi, istraživanje vlastitog svjetonazora te im daju mogućnost izraziti na papiru ono što možda sami ne bi glasno izgovorili. Pisanje pruža sigurno utočište u kojem je dijete samo pred praznim papirom na kojem su otvorene sve mogućnosti. Dakako, svaka pohvala za dobro učinjeni i shvaćeni zadatak čini čuda za dječju vjeru u sebe.

  1. Razvija organizacijske i komunikacijske vještine

Da bi se uopće napisao uspješan tekst, potrebno ga je dobro isplanirati. Kada pišemo priču, moramo osmisliti likove, pridati im određene osobine, napraviti plan fabule, odlučiti koje ćemo pripovjedne tehnike koristiti u svome pisanju, promišljati o korištenju jezika, a sve to iziskuje dobru organizaciju. Tako djeca uče da je organizacija ključna za uspješno obavljanje bilo kojeg drugog zadatka.

Osim toga, na radionicama djeca čitaju svoje pisane uratke pred drugim polaznicima, a potom zajedno raspravljamo o tome što je u određenom tekstu bilo dobro, kako su pristupili zadatku, gdje je vidljiva velika kreativnost, što im je bilo posebno izazovno, ali i o onome što bi se možda moglo poboljšati. Sve to djeci pomaže u razvijanju komunikacijskih vještina, iznošenju svojih misli drugima, davanju konstruktivne kritike i razbijanju straha od govorenja pred većom skupinom drugih ljudi, najčešće nepoznatih.

  1. Poboljšava čitalačku pismenost

Prije nekoliko dana počeo je novi ciklus PISA-inog istraživanja učeničkih kompetencija, a u središtu je upravo čitalačka pismenost. Provodi se svake tri godine u sklopu OECD-ova Programa ispitivanja znanja i vještina učenika (Programme for International Student Assessment) pri kraju osnovnoškolskog programa u 80 zemalja svijeta. Prema PISA-i, vrednovanje čitalačke pismenosti mora biti usmjereno na vještine koje uključuju pronalaženje, odabir, tumačenje i vrednovanje informacija i podataka iz različitih tekstova u stvarnim, autentičnim životnim situacijama. Da bi dijete bilo uspješno u tome, nužno je čitanje povezati s pisanjem.

Zato se pri kreativnom pisanju uvijek kreće od čitanja narativnih tekstova koji mogu služiti kao inspiracija i kao odskočna daska za vlastito pisanje. U narativnim tekstovima (koje čine priče, bajke, romani, pripovijetke i drugi književni oblici) dijete pronalazi nešto što može povezati sa svojom svakodnevicom, što će u konačnici rezultirati čitanjem i pisanjem sve složenijih tekstova na svim poljima života.

  1. Obogaćuje rječnik

Izravno vezano uz čitalačku pismenost je i bogaćenje rječnika. Čitanje novih tekstova, poigravanje riječima, osmišljavanje novih riječi, ali i slušanje drugih tijekom čitanja njihovih priča utječe na bogaćenje rječnika djece. Dijete koje više čita, bolje se usmeno i pisano izražava, što ga potiče na još više čitanja (u stručnoj literaturi poznato kao tzv. Mathewov učinak), a samim time i drastično obogaćuje rječnik. Čitanje te pisano i usmeno izražavanje mnogo govore i o razini nečijeg obrazovanja, a upravo je osnovnoškolska dob najbolje vrijeme za razvijanje alata za uspješnu budućnost.

Radionica za djecu Kad odrastem, bit ću pisac

Nakon besplatne prve radionice kojom su bili oduševljeni i djeca i roditelji, organiziran njezin drugi dio s novim idejama, drugačijim zadacima i drugačijim nagradama i to za djecu od 8 do 12 godina, 7. travnja 2018. u 12:30 sati u zagrebačkom Megastoreu, baš nakon odmora na proljetnim praznicima i netom prije povratka u školske klupe. Svoje dijete možete prijaviti putem ove poveznice. Nije nužno da je dijete sudjelovalo na prošloj radionici kako bi moglo i na ovoj; svi su dobrodošli.

Ostala događanja za djecu koja se održavaja u knjižarama Hoću knjigu:

Bojanje pisanica: https://www.facebook.com/events/159503608094692/

Druženje sa Super Wings maskotama uz prigodne poklone: https://www.facebook.com/events/1334530349980144/

Radionica učenja “Vjeruj u sebe”: https://www.facebook.com/events/177725549524572/

 

Tekst: Tatjana Barat
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

socijalne vještine

Ako vaše dijete teško sklapa prijateljstva, pomozite mu!

Jedna od važnijih komponenti dječjeg razvoja je interakcija…

dijete s ADHD-om

10 savjeta za roditelje djece s ADHD-om! I one koji sumnjaju na poremećaj

Stvaranje pozitivnih stavova jedna je od osnova za…

Radionice za djecu: Fora priča superjunak

Naša kolumnistica Danijela Miklec puna je kreativnih ideja,…

Božić u ŠPUD-u: podržimo mlade kreativce na najjače!

Ovu subotu, 14. prosinca 2019. od 11 do…

Pročitajte i:

djeca u skolama

Od ponedjeljka zagrebački osnovnoškolci ipak imaju nastavu po A modelu!

U tjednu od 19. do 23. travnja Stožer Grada Zagreba je na temelju epidemiološke situacije…

Iskreni odgovor bake Maše iz Zagreba o djeci i online nastavi - nasmijao je cijelu Hrvatsku!

Ne kaže se za badava da su stariji ljudi puni mudrosti... Evo kako se jedna…

online od ponedjeljka

Od ponedjeljka u većini županija online nastava, zagrebački učenici ostaju u klupama!!

Neposredno prije uskršnjih praznika, Stožer donosi odluku o prelasku na C model školovanja u većini…

online nastava

Čeka li nas opet online nastava? Imamo sve informacije po županijama!

Iz dana u dan brojke novozaraženih se povećavaju, a roditelji sa strahom iščekuju ponovne promjene…