Izvježbane radne navike pomažu u bržem učenju

Priprema za školu na neki način traje od rođenja. Svi oni prvi koraci, prvi crteži, prva slova ili pjevanja, samo su dio vježbe za kasnije svladavanje obaveza u školskom uzrastu. Pogledajte čemu oni služe i kako osigurati uvjete za lakše učenje kasnije

Polaskom djeteta u školu događaju se mnoge promjene u obitelji, pa tako s vremenom počinje i briga pojedinih roditelja o nezainteresiranosti njihove djece za učenjem, lošim rezultatima, doživljaju škole kao dosadnog mjesta i slično. Gubljenje interesa potječe iz više razloga, a koncentracija i nedostatak motivacije glavni su okidači začaranog kruga u neizvršavanju obveza.

Činjenica je da svi možemo naučiti kako se bolje i brže uči! Jer nitko se od nas ne rađa s radnim navikama, već ih usvajamo tijekom cijelog života. U razdoblju preopterećenosti informacijama, djecu je posebno teško motivirati na rutinu u učenju, a koja je važna od malih nogu. Potrebno ih je ohrabriti da preuzmu kontrolu u svoje ruke i time razviju osjećaj efikasnosti i zadovoljstva, a sve to uz pristupačan i zabavan način učenja. Tu se nameće potreba za korištenjem efikasnih metoda manipulacije informacijama, što u najranijoj dobi znači razvijati vještine učenja ovladavanjem tehnikama usvajanja znanja. Tako usvajanje vještine učenja postaje imperativ za svakog školarca koji danas upisuje školu. Da bi dijete voljelo učiti, prilično je važno i da iskreno zavoli sebe.


Kako razviti vještinu učenja?

1. Naučiti kako učiti

Djecu treba podučiti efikasnim metodama učenja, uz koje će na zanimljiviji način postizati bolje rezultate. Kada vaši učenici počnu doživljavati uspjeh temeljen na vlastitom trudu i zalaganju, javlja se i osjećaj zadovoljstva, vrijednosti i kompetentnosti, što u konačnici rezultira porastom motivacije za učenje i očekivanjem uspjeha u budućnosti.

2. Naučiti kako pokazati znanje

Mnogi učenici imaju poteškoća s provjerama znanja te se pokazalo neophodno podučiti ih kako pristupiti ispitnim situacijama i ohrabriti ih da iskažu svoj puni potencijal.

3. Naučiti kako organizirati i planirati svoje vrijeme i zadatke

Dobra organizacija vremena je vještina koja se sve više vrednuje u današnjem ubrzanom društvu. Omogućava nam kontrolu nad vlastitim životom, usmjerava nas i u konačnici motivira na akciju. Pokažite mu primjere takvih rasporeda u koji ćete, osim vremena za pisanje zadaće i učenja, ukomponirati i izlazak u kino, izlet, odlazak na kuglanje, posjet prijateljima i slično. Ne zaboravite i u svoje rasporede uključiti neke motivirajuće momente, a ne samo djetetu :)

4. Naučiti postavljati ciljeve i očekivati pozitivne ishode

Kada postavimo ciljeve koji su nam realno ostvarivi i odnose se samo na naš vlastiti učinak, njihovo ostvarivanje daje nam osjećaj samopouzdanja i potiče stvaranje pozitivne slike o sebi. Ako djetetu ne omogućite da potpuno samostalno postiže male uspjehe i prije polaska u školu, bit će zakinuto za taj osjećaj gradnje samopouzdanja. Takve stvari možete vježbati s djetetom i kod kuće pri podjeli kućanskih obaveza ili smišljavanja malih projekata u kojima može realno sudjelovati i dijete (uređivanje interijera ili okućnice, sadnja cvijeća, povrća, pomoć starijima iz okoline i sl.). Kad dijete vidi rezultate onoga što je izradilo, posadilo i slično, imat će povratnu informaciju da se uloženi trud itekako isplati.

Takav pristup promovira i Udruga Praktikum koja kroz svoj edukativni dio radionica u malim grupama održava i Vikend trening tehnike učenja, gdje polaznici (školarci od petog razreda nadalje) usvajaju kako učenje može biti brže, kvalitetnije i lakše uz korištenje mentalnih mapa, brzo čitanje, tehnike poboljšanja koncentracije i pamćenja.

Dodatne informacije i prijave na: info@udruga-praktikum.hr

Tekst: Udruga Praktikum
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Uključenost oba roditelja u obrazovanje djeteta jako je važna za njegov uspjeh u školi

Motiviranost za postignuće jedan je od ključnih faktora…

5 savjeta kako nakon dugog toplog ljeta motivirati dijete na učenje i školu

Nakon više od dva mjeseca ljetnih praznika, definitivno…

motivacija za učenje

'Ne znam ima li moje dijete poremećaj pažnje ili jednostavno nije motivirano na učenje?!'

Roditelji svaklodnevno po povratku djeteta iz škole postavljaju…

Kylie Jenner i kći Stormi

Kupovanje skupih stvari i kako to utječe na djetetovo samopouzdanje

23-godišnja Kylie Jenner kćeri je kupila brendirani ruksak…

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…