Izvježbane radne navike pomažu u bržem učenju

Priprema za školu na neki način traje od rođenja. Svi oni prvi koraci, prvi crteži, prva slova ili pjevanja, samo su dio vježbe za kasnije svladavanje obaveza u školskom uzrastu. Pogledajte čemu oni služe i kako osigurati uvjete za lakše učenje kasnije

Polaskom djeteta u školu događaju se mnoge promjene u obitelji, pa tako s vremenom počinje i briga pojedinih roditelja o nezainteresiranosti njihove djece za učenjem, lošim rezultatima, doživljaju škole kao dosadnog mjesta i slično. Gubljenje interesa potječe iz više razloga, a koncentracija i nedostatak motivacije glavni su okidači začaranog kruga u neizvršavanju obveza.

Činjenica je da svi možemo naučiti kako se bolje i brže uči! Jer nitko se od nas ne rađa s radnim navikama, već ih usvajamo tijekom cijelog života. U razdoblju preopterećenosti informacijama, djecu je posebno teško motivirati na rutinu u učenju, a koja je važna od malih nogu. Potrebno ih je ohrabriti da preuzmu kontrolu u svoje ruke i time razviju osjećaj efikasnosti i zadovoljstva, a sve to uz pristupačan i zabavan način učenja. Tu se nameće potreba za korištenjem efikasnih metoda manipulacije informacijama, što u najranijoj dobi znači razvijati vještine učenja ovladavanjem tehnikama usvajanja znanja. Tako usvajanje vještine učenja postaje imperativ za svakog školarca koji danas upisuje školu. Da bi dijete voljelo učiti, prilično je važno i da iskreno zavoli sebe.


Kako razviti vještinu učenja?

1. Naučiti kako učiti

Djecu treba podučiti efikasnim metodama učenja, uz koje će na zanimljiviji način postizati bolje rezultate. Kada vaši učenici počnu doživljavati uspjeh temeljen na vlastitom trudu i zalaganju, javlja se i osjećaj zadovoljstva, vrijednosti i kompetentnosti, što u konačnici rezultira porastom motivacije za učenje i očekivanjem uspjeha u budućnosti.

2. Naučiti kako pokazati znanje

Mnogi učenici imaju poteškoća s provjerama znanja te se pokazalo neophodno podučiti ih kako pristupiti ispitnim situacijama i ohrabriti ih da iskažu svoj puni potencijal.

3. Naučiti kako organizirati i planirati svoje vrijeme i zadatke

Dobra organizacija vremena je vještina koja se sve više vrednuje u današnjem ubrzanom društvu. Omogućava nam kontrolu nad vlastitim životom, usmjerava nas i u konačnici motivira na akciju. Pokažite mu primjere takvih rasporeda u koji ćete, osim vremena za pisanje zadaće i učenja, ukomponirati i izlazak u kino, izlet, odlazak na kuglanje, posjet prijateljima i slično. Ne zaboravite i u svoje rasporede uključiti neke motivirajuće momente, a ne samo djetetu :)

4. Naučiti postavljati ciljeve i očekivati pozitivne ishode

Kada postavimo ciljeve koji su nam realno ostvarivi i odnose se samo na naš vlastiti učinak, njihovo ostvarivanje daje nam osjećaj samopouzdanja i potiče stvaranje pozitivne slike o sebi. Ako djetetu ne omogućite da potpuno samostalno postiže male uspjehe i prije polaska u školu, bit će zakinuto za taj osjećaj gradnje samopouzdanja. Takve stvari možete vježbati s djetetom i kod kuće pri podjeli kućanskih obaveza ili smišljavanja malih projekata u kojima može realno sudjelovati i dijete (uređivanje interijera ili okućnice, sadnja cvijeća, povrća, pomoć starijima iz okoline i sl.). Kad dijete vidi rezultate onoga što je izradilo, posadilo i slično, imat će povratnu informaciju da se uloženi trud itekako isplati.

Takav pristup promovira i Udruga Praktikum koja kroz svoj edukativni dio radionica u malim grupama održava i Vikend trening tehnike učenja, gdje polaznici (školarci od petog razreda nadalje) usvajaju kako učenje može biti brže, kvalitetnije i lakše uz korištenje mentalnih mapa, brzo čitanje, tehnike poboljšanja koncentracije i pamćenja.

Dodatne informacije i prijave na: info@udruga-praktikum.hr

Tekst: Udruga Praktikum
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

motivacija za učenje

'Ne znam ima li moje dijete poremećaj pažnje ili jednostavno nije motivirano na učenje?!'

Roditelji svaklodnevno po povratku djeteta iz škole postavljaju…

Kylie Jenner i kći Stormi

Kupovanje skupih stvari i kako to utječe na djetetovo samopouzdanje

23-godišnja Kylie Jenner kćeri je kupila brendirani ruksak…

Pohvale koje razvijaju djetetovo zdravo samopouzdanje

Roditelj ima ključnu ulogu u razvoju djetetova samopouzdanja.…

Pročitajte i:

online od ponedjeljka

Od ponedjeljka u većini županija online nastava, zagrebački učenici ostaju u klupama!!

Neposredno prije uskršnjih praznika, Stožer donosi odluku o prelasku na C model školovanja u većini…

online nastava

Čeka li nas opet online nastava? Imamo sve informacije po županijama!

Iz dana u dan brojke novozaraženih se povećavaju, a roditelji sa strahom iščekuju ponovne promjene…

tata i sin rade zadaću

Dragi roditelji, pisanje domaće zadaće može biti bez stresa! Nismo ni mi vjerovali

'Neka dijete samo snosi posljedice svojih postupaka, tako će naučiti iz pogrešaka!', 'Djeca trebaju sama…

slobodna igra

Nakon školskih i izvanškolskih aktivnosti, ostane li djeci vremena za toliko važnu slobodnu igru?

Djeci je potrebno djetinjstvo u kojem imaju priliku za slobodnu, nestrukturiranu igru koju neće organizirati…