Izviđači – ljubitelji prirode koji uče na vlastitom iskustvu

U izviđačima djeca uče kako biti samostalna, snalažljiva, timski igrači, ali i dobri prijatelji pa uključenje u neku od mnogobrojnih izviđačkih udruga u Hrvatskoj svakako može biti način kako djeca mogu upotpuniti svoje slobodno vrijeme. Doznajte što sve znaju mali i veliki izviđači

Izviđači pomažu djeci da razviju samopouzdanje, da budu korisni članovi zajednice u kojoj žive te ih potiču na boravak u prirodi, prednosti od kojih mogu imati koristi cijeloga života.

Da je tome tako pokazalo je nedavno istraživanje koje su provela dva škotska sveučilišta Edinburgh i Glasgow među 10.000 bivših članova takvih organizacija. Prema rezultatima tog istraživanja pohađanje izviđača može pomoći u izgradnji otpornosti prema uobičajenim stresovima ili povećati šanse za postizanje boljih rezultata kasnije u životu. Razlog tome istraživači vide u strukturiranim aktivnostima izviđača, ali i suočavanju izviđača iz tjedna u tjedan s novim izazovima i neočekivanim situacijama koje savladavaju uz pomoć prijatelja i podršku odraslih.

slika-zaslona-2016-12-05-u-13-38-47

Što izviđači zapravo rade?

Kroz boravak na otvorenom, jednodnevne ili višednevne izlete, izviđači upoznaju prirodu, uče se suživotu s njom, kako je zaštititi, tehnikama logorovanja, upoznaju biljni i životinjski svijet, te uče kako pravilno reagirati u nepredviđenim situacijama. Često organiziraju izlete u razne krajeve Hrvatske, pa tako upoznaju svoju domovinu i razne običaje. Također sudjeluju u akcijama lokalne zajednice, primjerice čišćenju okoliša ili pomoći potrebitima. Time se djeca i mladi educiraju za volonterstvo i potiču da brinu o drugima.

slika-zaslona-2016-12-05-u-13-38-15

Na radionicama razvijaju logičke i kreativne vještine. Pritom je bitno naglasiti da se sve izviđačke aktivnosti provode kroz igru i praktični rad, da su prilagođene dobnim skupinama i odvijaju se u malim grupama. Tu su, naravno, uvijek prisutni ali “nevidljivi” odrasli voditelji-volonteri čiji je zadatak djeci i mladima pružiti oslonac, sigurnost, motivaciju i prije svega pravi smjer. Zapravo predavanje kao metoda učenja u izviđačima je zabranjena. “Sve što nalikuje školi nisu izviđači”.

slika-zaslona-2016-12-05-u-13-38-30

I na kraju, ali ne i manje bitno, zabava uz izviđačke pjesme i društvene igre omogućuje im socijalizaciju i osjećaj pripadnosti.

Izviđački pokret osnovao je Sir Robert Baden-Powell 1907. godine u Velikoj Britaniji. Otad su se izviđači proširili po cijelom svijetu i danas ih ima preko 50 milijuna.

U Hrvatskoj je aktivno 60-ak izviđačkih udruga, koje nove članove upisuju tijekom cijele godine.

slika-zaslona-2016-12-05-u-13-37-44
Sve dodatne informacije možete pronaći na službenoj stranici scouts.hr ili dobiti putem e-maila Saveza izviđača Hrvatske sih@sih.hr.

Tekst: Mirna Puklin Vucelić

Iskustvo roditelja jedne izviđačice

Moja je kćer kao šestogodišnja djevojčica po dolasku iz škole rekla da želi biti izviđač. Tada bez nekog većeg uvida u izviđačke aktivnosti zajedno smo otišle na upis. Tu je bilo djece različitih uzrasta - osnovnoškolaca, a saznala sam da djeluju tako da stariji brinu o mlađima, obučavaju ih raznim vještinama, druže se i igraju. Plan aktivnosti utvrđen je za svaki mjesec i za čitavu godinu. Tjedni sastanci, učenja izviđačkih vještina, odlazak u prirodu, igre, ljetovanja i zimovanja, odlasci na natjecanja.

slika-zaslona-2016-12-05-u-13-55-52

Bilo je to vrijeme bez kompjutera i djeca su se igrala i družila sa svojim vršnjacima, učila od starijih, učila disciplinirano i odgovorno ispunjavati izviđačke obveze - raditi i poštivati određena pravila ponašanja.

Velika vrijednost izviđačke organizacije su zajednička ljetovanja djece na moru - u izviđačkim logorima i zimovanja u planinarskim domovima, gdje si sami organiziraju cjelodnevni život. To je nabava i priređivanje hrane, podjela poslova na sve sudionike, organizacija društvenog života - zabavne večeri uz logorsku vatru.

slika-zaslona-2016-12-05-u-13-55-27

Iako uključivanje u neke izvannastavne aktivnosti ovisi o afinitetu djeteta, mojoj kćeri izviđači su bili i do danas ostali kao obitelj. Ona je izviđač od svoje 6 godine života i danas sa 39 godina jednako gorljivo sudjeluje u izviđačkim aktivnostima. S radošću i voljom odlazila je na sve aktivnosti, tu je našla prijatelje, a ta prijateljstva ostala su najčvršća i traju do danas. Kroz izviđače naučila se odgovornosti, suočavanju s izazovima, timskom radu i uvažavanju drugih; mislim da su joj izviđači pomogli da bude bolja osoba.

Tko voli ljepote prirode, u izviđačkoj organizaciji naučit će kako se u njoj snalaziti i živjeti s njom, štititi je i paziti.

 

Danas kada moderne tehnologije otuđuju djecu, kada je sve manje neposrednih kontakata djece, izviđačka organizacija može puno učiniti da se djecu odvoji od kompjutera, da ih odvede u prirodu, da im pruži druženje s vršnjacima, da ih uči o trajnim vrijednostima međuljudskih odnosa – međusobnog pomaganja, uvažavanja, poštenju, radu… Sve to u današnjoj užurbanosti i velikoj zaposlenosti roditelja djeca u obitelji vjerojatno ne mogu usvojiti. Zbog toga je izviđačka organizacija mjesto gdje se djeca mogu izgrađivati i kao društvena bića, mogu puno novog i dobrog naučiti te steći prijatelje za čitav život.

Tekst: Marija Varović

 

SAVEZ IZVIĐAČA HRVATSKE I VOLONTERIZAM

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština UN-a 1985.g. i od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera, s ciljem da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učini vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Savez izviđača Hrvatske koji djeluje po principu volonterizma, nizom aktivnosti u svojim izviđačkim udrugama, obilježava Dan volontera.

Naime, 1137 volontera Saveza izviđača Hrvatske, godišnje ostvari oko 255 986 volonterskih sati, što Savez izviđača Hrvatske svrstava u organizacije koje se na području Republike Hrvatske mogu pohvaliti sa najviše odrađenih volonterskih sati.

U izviđačkim udrugama Dan volontera se obilježava svečanostima i sličnim aktivnostima kojima se volonterima priznanjima izražava zahvalnost za nesebičan doprinos zajednici. Volontiranje, kao dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit,može biti iskazano kroz razne volonterske aktivnosti i inicijative, no volontiranje u izviđačkom pokretu ima određene posebnosti proizašle iz cilja, načela i metode izviđačkog pokreta.

Tekst: Marija Varović
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Tagovi: , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Djeca i male krize! Zašto je ta druga godina toliko problematična?

S proslavom prvog rođendana završava se relativno mirno…

Kylie Jenner i kći Stormi

Kupovanje skupih stvari i kako to utječe na djetetovo samopouzdanje

23-godišnja Kylie Jenner kćeri je kupila brendirani ruksak…

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…