Izazovi odgoja djece u digitalno doba: opasnost se krije u neumjerenoj upotrebi!

Pametni telefoni, ali i tehnologija općenito uvelike olakšavaju naše živote. Lakše i brže komuniciramo, dogovaramo se, efikasnije odrađujemo zadatke na poslu… Međutim, postoje i negativni efekti prekomjernog korištenja pametnih telefona, a osobito kad je riječ o djeci u formativnim godinama.

Prvi tjedan škole idealno je vrijeme za podizanje svijesti o odgovornom korištenju tehnologije. S tim je ciljem Huawei proveo istraživanje čiji će rezultati eventualno pomoći pri sagledavanju šire slike u kontekstu roditelja, djece i pametnih telefona.

Da su se društvo i način odgoja djece uvelike promijenili u proteklih nekoliko godina, vidljivo je iz odgovora da većina ispitanika kažnjava svoju djecu zabranom korištenja pametnih telefona, što ukazuje na široku upotrebu tehnologije u svakodnevnim životima djece. Primjerice, prije koju godinu mobitel su najčešće dobivala djeca prilikom polaska u srednju školu, a danas je osnovnoškolcima zabrana korištenja mobitela najgora moguća kazna.

Ne tipkajte dok vozite

Također, 32 posto ispitanih odgovorilo je kako svakodnevno koristi mobitel u vožnji, dok je od tih 32 posto više od pola onih koji mobitel u vožnji najčešće koriste za pregledavanje društvenih mreža.

Istraživanje je pokazalo kako je 56 posto roditelja izjavilo da njihovo dijete ipak pametni telefon ne nosi u školu dok 37 posto njih ide toliko daleko i tvrdi da pametne telefone u školama treba izričito zabraniti.

Učite uz pomoć tehnologije

Obećavajuće zvuči podatak da je ogromnih 65 posto ispitanika potvrdilo kako podržava svakodnevno učenje i obrazovanje uz pomoć pametnog telefona ili računala.

Na pitanje "na koji način ograničavate djeci dostupan sadržaj na pametnim telefonima i računalima", najviše je onih (38 posto) koji to rade usmenim upozoravanjem, dok slijede oni (18 posto) koji djetetu dopuštaju korištenje pametnog telefona samo uz prisustvo starije osobe. Također tu je brojka od 17 posto onih koji limitiraju pristup određenim stranicama dok 12 posto roditelja uopće ni na koji način ne upozorava dijete na prekomjerno korištenje pametnih telefona. Ostali postotak ispitanika na ovom pitanju otpao je na ponuđeni odgovor "nešto drugo".

Vodite računa o tome što djeca posjećuju

A ohrabrujuće zvuči i da 53 posto ispitanika tvrdi da njihovo dijete koje je mlađe od 13 godina dnevno ne provodi više od sat vremena ispred ekrana i to vrijeme provode na gledanje crtića, serija ili slušanje glazbe, što je potvrdilo 36 posto roditelja. Sljedeće po redu su igrice (29 posto) pa društvene mreže (14 posto) i edukativan sadržaj (11 posto)…

Iako mobiteli prvenstveno imaju pozitivnu ulogu, većina djece će uslijed nedovoljne kontrole vrlo lako dane provoditi zureći u ekrane. Stoga stručnjaci savjetuju roditeljima dosljedan pristup prilikom davanja mobitela djeci na korištenje, a naročito ako se radi o manjoj djeci.

Na tom tragu razmišljanja je i dr. Ranko Rajović, jedan od najvećih stručnjak u regiji za pitanja odgoja djece.

"Ne možemo zabraniti pristup novih tehnologijama, one su potrebne i korisne i neminovne. Važno je kontrolirati što i koliko smijemo koristiti. Opasnost se krije u neumjerenoj upotrebi. Djeca brzo razviju ovisnost, jer gledajuću u ekran i rješavajući zadatke u video igrici su na dopaminu, a onda kad pređu nivo dobiju i druge hormone koji daju osjećaj sreće. Tu zapravo dobiju sve – iščekivanje, radost, tugu, sreću, napetost, ljutnju i sve se rješava bezbolno i za 15 minuta promjeni 10 emocija. To nije realno u pravom životu, tako da život u virtualnom svijetu postaje interesantniji, dinamičniji, djeca gube interes za stvarnost, traže da svoje prohtjeve zadovolje odmah", tvrdi Rajović kojeg Huawei i Weekend Media Festival dovode u Rovinj od 19. do 22. rujna gdje će održati predavanje "Djeca i digitalno doba: Kako igrom razvijati djetetov IQ?".

 

Korigirajte vrijeme provedeno uz ekrane

Što se pak tiče ograničavanja vremena provedenog uz pametni telefon, 78 posto ispitanika smatra to ključnim i potrebnim u odgoju djeteta dok 22 posto roditelja ne vidi nikakav problem u cjelodnevnom korištenju tehnologije.

Telefoni i tableti, televizori, igrice i slično, ako se ne koriste primjereno, mogu ometati djecu u dnevnom izvršenju njihovih aktivnosti, djeca se mogu izložiti cyberbullyingu, ovisnostima o igrama, stvaraju troškove roditeljima i slično. Istodobno omogućavaju poziv u pomoć bilo kada i bilo gdje ako ga zatrebate, dostupnost, instant pristup informacijama, brzu komunikaciju, učenje sa udaljene lokacije, sa se zabavite, pohranu informacija i tome slično. Digitalno doba donosi nam kao društvu velike pomake, stoga tehnologiju treba upotrebljavati racionalno i s ciljem razvitka osobnog integriteta, znanja ili mogućnosti.

Tekst i foto: press

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Helikopter-roditelji, pogledajte što jednog dana čeka vašu djecu

Odgoj djeteta je put koji je prepun uspona…

Može li vaše dijete skočiti unazad?

Obično se svi trude paziti puže li beba,…

Kako komunicirati s djecom novog doba?

Eminentni svjetski stručnjaci predškolskog odgoja i brojne poznate…

Kako komunicirati s djecom novog doba?

Konferencija Mliječni zub - odgajati znanjem i srcem…

Pročitajte i:

online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: "Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!"

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom…

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…

djevojčica na online nastavi kod kuće pokušava se motivirati na učenje

Stručnjaci Hrabrog telefona savjetuju kako motivirati djecu na učenje

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku kako škole neće biti najmanje do…

dječak i djevojčica u online školi kod kuće

Kako biti uspješan u online školi? 8 savjeta koje morate primijeniti

Treba li dijete samo odlučiti kad će učiti, koja pitanja roditelj mora postaviti i kako…