nošenje maski u učionicama

Dok se čekaju upute škola o organizaciji nastave, evo kako djecu pripremiti za nošenje maski

Ana Orlić, mag.psych., s Hrabrog telefona, savjetuje kako pomoći djetetu da prihvati nošenje maske kao dio novog načina života

Za tjedan dana djeca će sjesti u školske klupe, a još je uvijek velika nepoznanica kako će se nastava odvijati u praksi zbog krize uzrokovane koronavirusom. Prema uputama epidemiologa, ako se u višim razredima osnovne škole ne može osigurati razmak od 1,5 metara između svakog djeteta, a u srednjim školama dva metra, učenici će u razredima morati nositi maske. Ta je odluka izazvala puno kritika među roditeljima. I dok čekamo upute škola kako će nastava biti organizirana, s obzirom da će svaka škola posebno, ovisno o mogućnostima, objaviti svoj plan rada, možda je najmudrije pripremiti djecu na ono što ih čeka, a to – barem u nekom obliku – znači i nošenje maski.

"Prije svega važno je razumjeti da djeca o svijetu oko sebe uče promatrajući druge ljude te, između ostaloga, i njihove facijalne ekspresije. To je jedan od načina kako otkrivaju je li sve u redu ili se događa nešto zbog čega bi se trebala bojati. Ako primijete da ni odraslima nije ugodno nositi masku, sasvim je prirodno da neka djeca počnu osjećati otpor prema maskama ili ih se možda boje. Baš kao i nama odraslima, djeci se može biti teško naviknuti na maske, no postoje načini kako im roditelji mogu pomoći", kaže Ana Orlić, mag.psych., s Hrabrog telefona.

Djeci je važno najprije jednostavnim rječnikom objasniti zbog čega je važno da ih nose i usmjeriti se na pozitivne strane nošenja maske. Npr. “Pomažemo spriječiti da se virus širi.” umjesto “Neugodno je nositi masku.”. To se može napraviti i kroz neki kućni pokus, npr. probajte pošpricati vodu iz raspršivača kroz masku i vidjeti kako kapljice kroz nju ne prolaze. Ili možete puhanjem kroz masku  probati ugasiti svijeću i vidjeti na taj način da ne prolazi dovoljno zraka da bi se svijeća ugasila. Na taj način se može povući da je tako i za virus manja vjerojatnost da prođe kroz masku. Djeci treba naglasiti i da nošenje maski nije izbor već nešto što moraju napraviti, poput pranja zubi ujutro i navečer.

U redu je razgovarati i o mogućim posljedicama nošenja maski poput znojenja i vrućine. Djeci će biti lakše ako znaju da je i drugima sličan osjećaj i da je to nešto što će proći. Iskoristite to kao priliku da ih utješite, pružite im podršku i razumijevanje. Treba prihvatiti njihove reakcije i emocije i pomoći im da se nose s njima.

Imajte na umu da se nalazimo u vremenu punom promjena i da je važno postupno im se prilagođavati i komunicirati o stvarima koje nas brinu i plaše. Provjerite s djecom kako se osjećaju u vezi nošenja maske i pokažite im suosjećanje, ali i jasno dajte do znanja da je nošenje maske važno kako bi zaštitili sebe i druge.

Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

maškare

Od princeza do gusarica: kako su se jučer 'zamaškarala' djeca poznatih roditelja

U moru recepata za najbolje fašničke krafne, jedva…

Znate li pravilno zbrinuti maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva?

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom…

djevojčica u školi u vrijeme oandemije koronavirusa

Ministar o koronavirusu u školama: 'Moguće je pomicanje zimskih praznika!'

'Škole nisu izvori zaraze', potvrdio je danas i…

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

Pročitajte i:

Dan sigurnijeg interneta

Razgovarate li s djecom o virtualnom svijetu? Prođimo zajedno školicu sigurnijeg i boljeg interneta!

Ne trebate svaku online platformu znati bolje od svoje djece, već ih na vrijeme učite…

Zakoračite na novu platformu i uz nju dovedite kreativni potencijal vašeg djeteta do maksimuma!

Školska godina 2020./2021. pokazala se iznimno zahtjevnom godinom, opterećenom nizom vanjskih okolnosti koje su otežavale…

Planet Zemlja zove osnovnoškolce da budu njezini heroji!

Zemljoteka je nova zabavno-edukativna platforma kojoj je cilj potaknuti djecu na brigu i očuvanje planete…

srednjoškolci u klupe

Roditelji pokrenuli peticiju: 'Dosta je online nastave!'

Današnja odluka o nastavku online nastave za srednjoškolce uzdrmala je mnoge roditelje koji su na…