tata i sin razgovaraju

Dječaci u pubertetu: svašta im se događa, a neugodno im je pitati!

Oni u pubertetu ne dobivaju menstruaciju, ali imaju jako puno pitanja koja im je neugodno postaviti. Kada je vrijeme za početak razgovora s dječakom o pubertetu, da biste o onim najškakljivijim temama mogli otvoreno razgovarati jednom kada dođu na red?

Vaše dijete ulazi u pubertet, kako razgovarati o tome? Djevojčicama počinju rasti grudi, dobivaju menstruaciju, dakle, promjena je naizgled vidljiva. Dječacima se jače počinje lučiti testosteron te im se razvijaju testisi. Iako i kod jednih i kod drugih počinje otprilike u istoj dobi, događa se da roditelji o tjelesnoj promjeni lakše razgovaraju s djevojčicama nego s dječacima. Zašto?

Baš zbog promjene koja je na prvi pogled vidljiva. Kada dječaci počnu mutirati, već su zašli u dublji pubertet, a roditelji najčešće tek tada počinju važan razgovor. Ono što se događa s njihovim intimnim dijelovima, ne vidimo, pa nismo svjesni niti da se događa.

Prve promjene koje dječaci na ulasku u pubertet primjećuju pojavljuju se na vanjskim spolnim organima, u testisima, kad spolni hormoni potiču razvoj spolnih organa i "pretvaraju" dječaka u muškarca, odnosno kada dolazi do spolnog sazrijevanja.

Oko 14. godine javljaju se noćne ejakulacije koje dječake često dodatno zbune, a prilično im je neugodno o tome pričati. Osim tih promjena, značajna je intenzivnija pojava dlačica, a one na licu (ispod nosa i na bradi) dokazuju im da napokon ulaze u svijet muškaraca pa su istodobno i predmet ponosa, ali i neugode.

Psiholozi ohrabruju roditelje da s dječacima razgovaraju na jednak način kao s djevojčicama, i to da prve razgovore počnu voditi već nakon navršene desete godine. Neka su djeca otvorenija za taj važan razgovor, a neka su zatvorena i osjećaju se neugodno.

Pokušajte razgovor voditi spontano, usput otvarajući neku temu i puštajući djetetu da postavlja pitanja. Istraživanja su pokazala da su djevojčice otvorenije za takve razgovore, a i da roditelji uglavnom, čim primijete da je djevojčica ušla u pubertet, počinju poštovati njezinu privatnost. Na primjer, ako djevojčica uđe u sobu i za sobom zatvori vrata, većina će roditelja prije nego što uđe pokucati.

No s dječacima to najčešće nije slučaj. Prema mišljenju Care Nattersona, američke pedijatrice koja se bavi razvojem djece kroz pubertet, na jednak bi način trebalo tretirati i dječake – ostaviti im slobodu da imaju svoju privatnost.

Roditelji ne vide najčešće još jednu važnu komponentu, a to je da dječaci i djevojčice na jednak način mogu imati iskrivljenu sliku o sebi i svome tijelu. Na primjer, djevojčicama se češće objašnjava kako postoji lažni model ljepote, za kojim ne trebaju težiti, nego prihvatiti i voljeti sebe i svoje tijelo.

Međutim, malo tko razmišlja da su dječaci također izloženi fotografijama prekrasnih muškaraca, mišićavih tijela i blistavog osmijeha. Jednako kao i djevojčice, dječaci u pubertetu, zbog nametnutog modela ljepote, mogu duboko proživljavati neprihvaćanje vlastita izgleda i sebe kao kompletne osobe.

O čemu razgovarati s pubertetlijom i kada?

10. – 12. godine: Ovo je početak puberteta, i bilo bi poželjno da roditelji u ovoj dobi počinju s djecom uvodne razgovore o promjenama koje ih očekuju. Općenito upoznavanje djeteta s time da će uskoro ući u razdoblje života kada će zbog promjene hormona, doći do postupnih promjena na tijelu. Kod dječaka u ovoj dobi tijelo već počinje pojačano lučiti testosteron, a testisi se povećavaju.

12. -13. godine: U ovoj fazi većina dječaka doživi spontanu ejakulaciju, ima tzv. mokre snove, i već se počinje susretati s masturbacijom. Ako do tada niste počeli razgovarati sa svojim djetetom o pubertetu, krajnje je vrijeme. No računajte na to da može biti jednako neugodno i njemu i vama.

13. – 16. godine: Ovo je razdoblje kad vaše dijete postaje pravi muškarac, dolazi do mutacije, rasta dlačica po tijelu, pojavljuju se brkovi i brada. Ako ste uspješno komunicirali u prethodne dvije faze, sada, što se tiče tjelesnih promjena, nećete imati problema u komunikaciji. No sada je važan onaj drugi dio. Vaš će tinejdžer imati ponekad burne reakcije, ponekad će se povlačiti u sebe, u njemu se događaju razne psihičke promjene. Pružite mu podršku i uvažavanje, a vrijeme provedeno u kvalitetnom razgovoru od velike je važnosti.

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

tinejdžeri

'Mom tinejdžeru se sviđaju dečki, upravo mi se povjerio. Što da radim?'

Odrastanje je proces formiranja identiteta i svih njegovih…

Pročitajte i:

Dan sigurnijeg interneta

Razgovarate li s djecom o virtualnom svijetu? Prođimo zajedno školicu sigurnijeg i boljeg interneta!

Ne trebate svaku online platformu znati bolje od svoje djece, već ih na vrijeme učite…

Zakoračite na novu platformu i uz nju dovedite kreativni potencijal vašeg djeteta do maksimuma!

Školska godina 2020./2021. pokazala se iznimno zahtjevnom godinom, opterećenom nizom vanjskih okolnosti koje su otežavale…

Planet Zemlja zove osnovnoškolce da budu njezini heroji!

Zemljoteka je nova zabavno-edukativna platforma kojoj je cilj potaknuti djecu na brigu i očuvanje planete…

srednjoškolci u klupe

Roditelji pokrenuli peticiju: 'Dosta je online nastave!'

Današnja odluka o nastavku online nastave za srednjoškolce uzdrmala je mnoge roditelje koji su na…