Lana Klingor Mihić s djecom

“Djeca su tužna… ovo nije normalno djetinjstvo… nikome nije lako”, poznate mame o školi na daljinu

Od ponedjeljka 18. siječnja nastava za većinu školaraca odvijat će se prema C modelu, dakle online. Pitali smo Eciju Ojdanić, Lanu Klingor Mihić i Ljupku Gojić Mihić da nam kažu što misle o ovoj odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja

Osim što su produljene mjere o djelomičnom zatvaranju gospodarstva, stvari su se nenadano promijenile i za dio školaraca. Neposredno prije zimskih praznika, srednjoškolci su imali nastavu na daljinu, a sada će samo maturanti imati privilegij slušati profesore u učionicama. Prema novim mjerama kod kuće će se obrazovati i djeca od 5. do 8. razreda osnovne škole, dok će kao i ranije, djeca u nižim razredima imati normalnu nastavu. Sve to prilično je razočaralo roditelje, a mi smo za komentare upitali neke poznate mame, čije će se djeca od 18. siječnja školovati po A i C modelu, dakle ili u školi ili online.

Glumica Ecija Ojdanić mama je dvoje đaka, sina Jakova koji ide u peti razred osnovne škole i kćeri Cvite koja je u prvom srednje.

“Oboje moje djece će od ponedjeljka imati nastavu online. Oni su baš tužni jer, osim što su dosta toga propustili zbog nekoliko izolacija i sami su osjetili manjkavosti online školovanja. Ja sam pak kao roditelj u čudu što je donešena ovakva odluka… ako su djeca išla u školu kad smo imali oko četiri tisuće zaraženih dnevno, nije mi jasno zašto ne mogu sada kada su brojke puno manje. Uostalom, mi smo svi u Zagrebu platili masovno testiranje učenika te se pokazalo da ih je samo 1 posto asimptomatskih pa sam još više zbunjena ovakvom odlukom. Druga je priča s djecom iz područja stradalih u potresu. No kad je o potresu u Zagrebu riječ, ne razumijem kako to da su djeca mogla ići u školu nakon onog u ožujku, koji je za naš grad bio razorniji, a sada pak ne mogu”, kazala nam je.

Ni pjevačica, kuharica i poduzetnica Lana Klingor Mihić nikako nije sretna zbog ovakve odluke tim više što će njezina najstarija kćer, šestašica Kiara imati školu online, dok će mlađa Marla koja ide u prvi razred, ići u školu.

“Meni je to jako žao, zato što ovo nije normalno djetinstvo… već su dugo izoliani i uopće ne znam kakve to posljedice ostavlja na socio-emocionalni razvoj djece. Osim toga, kad se sjetim da su nakon tri tjedna online nastave po povratku cijeli tjedan imali ispite… ne znam što da mislim, osim da zaista prevelik teret stavljaju na leđa djece. Takav način učenja i ispitivanja primjeren je studentima na fakultetima, a ne učenicima šestog razreda osnovne škole. Ako već moraju učiti online, onda neka im dopuste i online ispite pa kad im već mi roditelji pomažemo u svladavanju gradiva, zašto im ne bi mogli pomoći i u ispitima”, govori nam trostruka mama Lana te nastavlja: “Mnogi roditelji k tome i rade od doma i 90 posto ljudi mi je reklo da su se naradili više nego li kada rade u uredu. Pitam se stoga, kako obavljati svoj posao s ciljem da sačuvaš radno mjesto i onda se još uz to baviš i podučavanjem?! Moja Marla ide u prvi razred i ona će sada ići u školu, no s njom mi i ne bi bio takav problem učiti, dok za određene predmete šestog razreda uistinu više nisam kompetetna”.

Razgovarali smo i s bivšim top modelom i manekenkom, a danas vlasnicom modnog brenda te slastičarne Jolie Petite, Ljupkom Gojić Mikić. I ona poput Lane ima dvije školarke od kojih će starija Jana, petašica, imati nastavu na daljinu, dok će mlađa Mila, koja ide u treći razred, ići u školu.

“Meni je zapravo super ova varijanta da je Mila u školi, a Jana doma, zato što je s Janom lakše, starija je i odgovornija, mada i nju kad je kod kuće treba tjerati i podsjećati da napravi sve što treba. Mila je srednje dijete, zaigrana je i puno mi znači da ide u školu, jer je i tako moram kontrolirati. Osim toga ona ima disleksiju i disgrafiju tako da mi profesori puno pomažu i doista cijenim njihov rad i trud. S druge strane, strašno mi je žao petašića kojima je sve novo, od novih premdeta do profesora i nimalo im nije jednostavano ovako se školovati. No žao mi je sve djece općenito i bilo bi najbolje kad bi svi mogli ići u školu. Ovo nikome nije nimalo jednostavno. Međutim, ima puno težih stvari u životu od toga tko će ići u školu, a tko će biti online, danas kada nam je sve omogućeno… zamislite da se ovo dogodilo prije 20 i više godina. Razumijem da roditelji rade i da su djeca sama doma, ali i mi smo tako funkcionirali kad smo bili mali. Ima zaista puno gorih stvari od ove, proći će i ovo”, kazala nam je Ljupka, mama tri curice.

kćeri Ljupke Gojić Mikić
Foto: Instagram @ljupkagojicmikic

 

Svoja razmišljanja oko novih mjera vezanih uz obrazovanje, s nama su podijelile i neke javnosti nepoznate mame i svi se u suštini slažu s jednim: sve ono nije nimalo lako niti normalno i bilo bi idealno da je sve kao nekada… da se djeca školuju u obrazovnim ustanovama, roditelji rade na svojim radnim mjestima, a kad se svi nađu kod kuće, da funkcioniraju kao obitelj… da tada sve te obaveze padnu u drugi plan i da djeca budu samo djeca, a roditelji samo njihovi roditelji…

I da, jednom će sve ovo proći, samo se nadamo da će to jednom doći što prije!

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Instagram

 

 

 

 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Ljupka Gojić Mikić

Ljupka Gojić Mikić s djecom uživa u moru i punjenoj paprici!

Tkogod je imao prilike, već uživa u moru…

One su prave male Chefice! Dopuštate li i vi djeci da vam pomažu u kuhinji?

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić i proslavljena manekenka…

Evo zašto je jesen u obitelji Ljupke Gojić Mikić tako posebna

Jesen u obitelji Ljupke Gojić Mikić u znaku…

Pročitajte i:

dijete uči

Iz ugla učiteljice: 'Prije su roditelji bili realniji u pogledu svoje djece'

U bjesomučnoj jurnjavi na petice, ne samo što su djeca izložena velikom pritisku nego su…

školarac dolazi iz škole

Jeste li od onih roditelja koji postavljaju dosadna pitanja: Kako je bilo u školi?

Želite komunicirati s djecom pa im postavljate pitanja. No postavljate li ih na pravi način?…

odgovornost djece

Škola i djeca: Preuzimanje odgovornosti i stjecanje radnih navika, da! Ali odakle početi?

Počela je škola i osnovnoškolci, posebno prvašići, ulaze u fazu kada u životu trebaju prihvatiti…

Anja Norda, disleksija

Odrastanje s disleksijom: 'Čak i najbanalnije životne situacije pogađale bi moje samopouzdanje'

Anja Norda, djevojka iz Vodica, ima samo 19 godina, a nedavno je objavila knjigu 'Čitanje…