mladi i koronavirus

Dirljivo pismo norveškog ministra mladima! ‘Stavili ste svoj život na čekanje da bi sačuvali tuđi, hvala vam!’

Poruka ministra Høiea jedinstvena je, vrlo ljudska i neuobičajena za političare

Norveška je danas otvorila vrata škola za sve generacije učenika. U oči početka nastave norveški se ministar obrazovanja Bent Høie nedavno dirljivom porukom obratio mladima. Na redovnoj konferenciji za novinare Høie je s puno poštovanja zahvalio mladima, posebice maturantima, na tome što su “svoj život stavili na čekanje da bi drugi sačuvali svoj život".

Poručio im je da je svjestan svih stresova, strahova, nedoumica i mladenačkih odricanja s kojima su se suočili tijekom koronakrize te da se nada da će, premda su prisiljeni propustiti neke važne trenutke kojih se svi sjećamo čitav život, naći načina da uživaju i u ovoj situaciji.

“Najljepša vam hvala, mladi ljudi! I hvala maturantima generacije 2020, nećemo vam ovo zaboraviti!", rekao je na kraju.

Poruka ministra Høiea jedinstvena je, vrlo ljudska i neuobičajena za političare, pa njegove riječi prenosimo u cijelosti:

Drago mi je što se najmlađi vraćaju u školske klupe. Ali bih volio nešto reći i o malo starijima. Onima koji i dalje s uzdasima sjede i čekaju…
Dragi tinejdžeri, nismo vas zaboravili! Cilj nam je vratiti vas u školu prije ljeta. Zahvalili smo se dosad mnogima na doprinosu i trudu tokom ove epidemije. A sad je krajnje vrijeme da se zahvalimo mladima. Jer, oni su zaista podnijeli veliku žrtvu.

Proteklih tjedana odrasli su bili isfrustrirani radom kod kuće, zabranom putovanja i odlaska u vikendice. I s njima suosjećam! Ali vikendice će nas čekati kad sve ovo prođe. Na poslu će nam se isto sve vratiti u normalu.
A kada ste mladi, ništa kasnije se ne može usporediti sa ovim sad.

Proljetni dani, kad imate 14 godina, neće vas čekati da se vratite… Ljeto sa 17 godina je samo jedno…. Maturanti neće ponovo biti maturanti…Mi odrasli možemo lako razglabati o sljedećoj godini. Sljedeća je godina za one koji kupuju mljeveno meso i toalet papir na akciji! Sljedeće ljeto ne postoji kad je čovjek mlad. Mladi razmišljaju samo o tome šta će se desiti danas ili sutra. Mlad si kad maštaš o tome šta će biti ovog ljeta i ovog polugodišta.
Kad sanjaš da pobjediš u nogometu i osvojiš ligu s najboljim rezultatom ikad!

Kad jedva čekaš ekskurziju gdje ćeš konačno prići svojoj simpatiji.
Kad planiraš haljinu za maturalni ples - uvjeravaš roditelje mjesecima da ti kupe baš onu najljepšu - i sanjaš tu večer gdje ćeš plesati do kasno u noć… Ali eto, dođe virus i odnese sve te snove. Nema više turnira, nema ekskurzija. Nema maturalnih večeri i plesova.

Paralelno, moraš se skoncentrirati na online nastavu dok roditelji galame oko tebe na Skayp sastanku za posao. Nemoguće! Volio bih vam reći da će sve uskoro biti kao prije. Ali neće. Ovo polugodište će biti drugačije. Ovo će ljeto biti drugačije. Cijela ova godina će biti drugačija. Vi ste generacija koja će morati drugačije. Stavili ste svoj život na čekanje da bi drugi sačuvali svoj život.

Nadam se da ćete ipak plesati, iako maturalnih večeri neće biti. Nadam se da ćete ipak postići sjajne rezultate - iako neće biti u nogometu.
Nadam se da ćete ipak flertovati sa simpatijama - iako neće biti ekskurzije.
Nadam se da ćete lijepo proslaviti svoj ispit zrelosti - iako će biti drugačija od onog kako ste navikli. Vaše godine su jedinstvene i neponovljive.
Nadam se da će vam biti lijepe i u ovakvoj situaciji.

Najljepša vam hvala, mladi ljudi! I hvala maturantima generacije 2020, nećemo vam ovo zaboraviti!

Tekst: I. K.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…

darovita djeca

Kako prepoznati darovitost kod djece? 'Bez podrške okoline nema punog potencijala i zato smo mi tu!'

Kako bi darovitost i talent prerasli u izvrsnost i ekspresnost najvažnija je poticajna okolina. Udruga…