Bullying – kako ga prepoznati i što učiniti?

Vršnjačko nasilje (bullying) svakodnevno se događa u životima velikog broja djece i mladih. Iako je često dio odrastanja, vršnjačko nasilje nije jedno od iskustava koje nas gradi i osnažuje. Kao roditelj, važno je posvetiti pažnju djetetu i iskoristiti svoju ulogu kako biste mu pomogli da se suoči sa svojim iskustvom i prevlada ga.

Djeca koja doživljavaju vršnjačko nasilje mogu pokazivati brojne promjene u svom ponašanju. Promjene raspoloženja, nedostatak apetita i povlačenje u sebe mogu biti neke od njih. Svako dijete reagira drugačije i najbolje je pouzdati se u vlastito poznavanje djetetova uobičajenog ponašanja. Ako i malo sumnjate da je Vaše dijete žrtva bullyinga, važno je reagirati na vrijeme. Pritom je važno zadržati smirenost i dobro razmisliti o mogućim koracima ispred Vas.

Što učiniti ako Vaše dijete doživljava bullying?

Ako vam se dijete povjeri, potaknite ga da vam ispriča što mu se događa. Iako ćete možda imati potrebu postavljati puno pitanja i savjetovati ga, dopustite mu da vam najprije bez prekidanja ispriča svoj doživljaj. Recite mu da vam je drago da je bilo dovoljno hrabro da vam ispriča što se događa, da je to bila ispravna odluka i objasnite zašto je važno u takvim situacijama potražiti pomoć odrasle osobe. Naglasite djetetu da to što mu se događa nije u redu.

Nasilje među vršnjacima je problem koji zahtijeva reakciju i suradnju odraslih osoba iz djetetove okoline. Obavijestite razrednika i stručnog suradnika škole o svojim saznanjima i izrazite svoju spremnost na suradnju kako biste zaustavili neželjena ponašanja. Ako postoje druge žrtve, kontaktirajte njihove roditelje i obavijestite školu koja će Vas uputiti u daljnje korake.

Kako se osjeća dijete koje doživljava bullying?

Odraslima može biti teško shvatiti kako je to biti u koži djeteta, osobito djeteta koje doživljava nasilje. Mnogo je osjećaja koje mogu doživljavati, od srama, straha, poniženosti, ljutnje, tuge… Kako bi vam približili s čime se djeca mogu nositi, priču jednog dječaka koji se nosio s vršnjačkim nasiljem možete pročitati preko javnog računa Hrabrog telefona na Viberu!

Naljepnice i informacije o javnom računu potražite preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri

Ako Vam je potrebna dodatna podrška i savjet kako biste mogli pomoći djetetu žrtvi vršnjačkog nasilja, nazovite liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili se javite putem maila savjet@hrabritelefon.hr.

Tekst: Sara Lulić, magistra psihologije, programska koordinatorica savjetodavne linije Hrabrog telefona
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

fizičko i verbalno zlostavljanje djece

Svaki drugi roditelj smatra da je tjelesno kažnjavanje opravdano!

U odgoju djece postoje dva ekstrema: roditelj bira…

problemi s tinejdžerima i kako se s njima nositi

Što kad se tinejdžer 'promijeni preko noći'?

Hrabri telefon organizira novi webinar – online predavanje…

Pročitajte i:

dječak ze zabavlja u ljetnom kampu

Kako na zabavan način potaknuti razvoj logike i razumijevanja kod djece?

Djeca imaju kapacitet uzeti maksimum iz svakog iskustva i oni to čine u svakom doživljaju,…

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…