povratak u školu

Baš za svakog roditelja: Kako da vam jutarnja rutina ‘podnese’ povratak u školu

Početak nove školske godine ne mora značiti da vas čekaju jutra puna stresa i jurnjave po kući dok pripremite sebe i djecu za novi radni dan

Teško je nakon dugog ljeta ući u novu jesensku shemu. Važno je, naravno, dobro se organizirati. Evo nekoliko trikova kako biste se izvukli bez suza i zaboravljenog školskoga pribora.

Sve pripremite večer prije!

Jedno od pravila koje počnite primjenjivati glasi: Pola se jutarnje rutine događa prije negoli odete spavati. Tako da, večer prije, pripremite djeci odjeću za sutra i obavezno napunite školske torbe svima što im je potrebno taj dan.

Na vidljivome mjestu izvjesite ploču na kojoj ćete upisati sve dječje obaveze, dodatni satovi, rokovi za testove i ispitivanja, praktične radove, rasporede treninga. Na taj ćete način izbjeći pripreme u posljednji tren koje mogu stvoriti nepotreban stres. Bilo bi također poželjno da se budite do sat vremena prije svoje djece kako biste mogli u miru razmisliti o tome što vam još preostaje učiniti za dan koji je pred vama.

Za stol, svi odjeveni i spremni!

Dakle, uvedite pravilo da i vi i djeca dolazite na doručak potpuno odjeveni i spremni za izlazak. Ako ste večer prije pripremili odjeću, to neće biti nikakav problem. Imajte na umu da školska djeca mogu i sama pripremiti odjeću koju će sutradan odjenuti, a vi ih samo možete podsjetiti na to. Sve ono što uzimate na izlasku, kao što su zaštitne maske, šlape, tenisice i oprema za tjelesni, neka bude na vidljivom mjestu i uvijek čisto i spremno za korištenje.

Sve što koristite, držite nadohvat ruke i naučite djecu rutini

Dakle, sve što je potrebno za jutarnju higijenu, neka bude na jednome, vidljivome mjestu, a stvari koje više ne koristite spremite u posebne ormare, daleko izvan dosega djece. Jer, djeca se lako izgube u traženju stvari koje su im potrebne, a ujutro vrijeme nemilo leti.

Dosljednost u jutarnjoj rutini i redoslijed radnji koje ćete objasniti djeci pomoći će i njima i vama. Djeca se osjećaju sigurno kada imaju svoju rutinu i kada znaju što mogu očekivati i što se od njih očekuje.

Držite sat na vidljivome mjestu i uputite djecu u vrijeme koje im je potrebno za obavljanje određene aktivnosti.

Uvažite njihove osjećaje

Promjene prate i različiti osjećaji, a ovogodišnji povratak u školu zasigurno će unijeti određenu neizvjesnost, čak i za djecu koja čeznu vratiti se u školske klupe. Mnoga su djeca uzbuđena zbog ponovnog susreta sa svojim vršnjacima, susreta s novim nastavnicima ili zbog novoga nastavnog programa. Odvojite vrijeme za razgovor o početku nove školske godine, uvažite osjećaje koje vam dijete želi podijeliti pa mu pomozite da si postavi ciljeve za školsko razdoblje koje je pred njim.

Isplanirana jutra ostavljaju više vremena za međusobno povezivanje s djecom, a uz to otvaramo vrijeme za ugodne razgovore, pri čemu djeca osjećaju vašu roditeljsku podršku i brigu, što će im doista i biti potrebno ove školske godine.

Tekst: Lucija Bogdanić
Foto: Shutterstock

Tagovi:

Vezano uz temu

5 savjeta kako nakon dugog toplog ljeta motivirati dijete na učenje i školu

Nakon više od dva mjeseca ljetnih praznika, definitivno…

djeca u školi

Roditelji osnovnoškolaca, ovako stoje stvari: Od 1. veljače mjere popuštaju

Danas na sjednici Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar…

Plan za lakši povratak u back to school rutinu

Nakon duge pauze od škole, sada su nam…

početak školske godine i život u nvom normalnom

Mama iskreno o novoj školskoj godini: 'Zašto mislim da će sve biti OK!'

Užasavala se 7. rujna i početka školske godine,…

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…