klinac pije alkohol

Jeste li znali da je 90 posto maloljetnih učenika barem jednom probalo alkohol?

Prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019., Hrvatska je iznad prosjeka

Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuli su edukativnu kampanju ‘Nisam ti rekla’ s ciljem edukacije mladih o štetnosti pijenja alkohola. Kampanja ‘Nisam ti rekla’ inspirirana je istoimenim romanom za mlade autorice Rosie Kugli, u kojem ona jezikom mladih opisuje izazove i probleme odrastanja te ukazuje na štetnost konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava u toj osjetljivoj dobi.

Kampanja je započela okruglim stolom na kojem su stručnjaci poslali snažnu poruku roditeljima, nastavnicima i široj javnosti o potrebi za zajedničkim djelovanjem te sprječavanjem prodaje i posluživanja alkoholnih pića maloljetnicima.

‘Edukativnu kampanju započinjemo neposredno prije proslave kraja školske godine koju brojni učenici osnovnih i srednjih škola samostalno organiziraju na različitim mjestima u Zagrebu i diljem Hrvatske po uzoru na norijadu. Tom prilikom Gradski ured za zdravstvo koordinira aktivnosti s Hitnom medicinskom pomoći, Gradskim društvom Crvenog križa i Policijskom upravom zagrebačkom u nastojanju da smanji štetne posljedice zlouporabe alkohola kod mladih’, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, pijenje alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su pili alkohol u životu. Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka.

‘Zabrinjavaju nas brojke koje govore da je 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58 % učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 % u 2015. Zatim, 42 % učenika u Hrvatskoj popilo je barem jednu čašu alkohola sa 13 godina ili ranije, a njih 8,1 % opilo se sa 13 godina ili ranije, te je Hrvatska po oba pokazatelja iznad ESPAD prosjeka.

Alkohol je najlakše dostupno sredstvo ovisnosti prema percepciji učenika u Hrvatskoj, čak 87 % učenika u Hrvatskoj izjavilo je da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan", izjavio je dr. sc. Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga.

okrugli stol

U želji da poruka dođe do što više mladih, organizatori su u kampanju uključili i autoricu knjige Rosie Kugli, koja vjeruje da će njeno književno štivo zainteresirati mlade ljude te ih upozoriti na moguće opasnosti.

‘Knjiga ‘Nisam ti rekla’ dramatična je ispovijed srednjoškolke Hede. Nastala je na temelju osobnog doživljaja, ali pitanja i dileme koje postavlja ova knjiga tiču se doslovno svakog od nas - i mladih, i roditelja, i profesora, kao i društva u kojem su vrijednosti srozane i teško se pronalaze. Nijedno društvo ne voli čuti kritiku u kojoj se otkriva ‘moralna šupljina’, ali ne treba zatvarati oči pred očitim. Život naših mladih prepun je opasnosti u koje se lako klizne te utone u mračnu močvaru droge i alkohola iz koje je teško ili gotovo nemoguće izaći’, izjavila je Rosie Kugli, autorica knjige ‘Nisam ti rekla’.

U sklopu kampanje planirane su i razne online aktivnosti poput nagradnih natječaja na društvenim mrežama u kojima će se dijeliti roman "Nisam ti rekla", suradnje s influenserima te na jesen radionice u srednjim i osnovnim školama, a sve u cilju edukacije mladih i šire javnosti o štetnosti alkohola.

Tekst: Promo
Foto: Promo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

djeca i novac

Vaše je dijete krenulo u vrtić, je li to pravo vrijeme da mu počnete davati džeparac?

Dajući djetetu džeparac učite ga da naučiti raspolagati…

loš utjecaj

Što kad je vaše dijete pod lošim utjecajem svog najfrenda?

Ulazak djeteta u novu sredinu, bilo da je…

Pročitajte i:

odgovornost djece

Škola i djeca: Preuzimanje odgovornosti i stjecanje radnih navika, da! Ali odakle početi?

Počela je škola i osnovnoškolci, posebno prvašići, ulaze u fazu kada u životu trebaju prihvatiti…

Anja Norda, disleksija

Odrastanje s disleksijom: 'Čak i najbanalnije životne situacije pogađale bi moje samopouzdanje'

Anja Norda, djevojka iz Vodica, ima samo 19 godina, a nedavno je objavila knjigu 'Čitanje…

kriterij ocjenjivanja u osnovnim školama

Boris Jokić: 'Školovanje nije samo za ocjenu, nego za mladu osobu, da bude ponosna kad kaže prošao sam sa 3'

Koliko je realno vrednovanje znanja učenika u osnovnim školama, govori i činjenica o sve većem…

ježić Žinko

Knjiga za male školarce: Ako je ježić Žinko zavolio školu, sigurno će i vaši klinci!

Ako vaše dijete nije baš 'najbolje' s odlascima u školu, ako mu se pojavljuje nelagoda…