Besplatna lektira na internetu

Na inicijativu i uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa, a u realizaciji "Bulaja naklade" i Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, na Internetu su dostupna cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Pristup sadržajima je besplatan, a dostupna su učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@Edu.hr!

U doba široke ekspanzije Interneta i brzih veza, koja se konačno dogodila i u Hrvatskoj, objavljeni sadržaj na portalu za škole, u obliku posebnog Web sitea s adresom http://lektire.skole.hr, poslužit će prije svega učenicima i njihovim nastavnicima, te školama i knjižnicama. Knjige dostupne na Internetu korisne su i za razne istraživačke potrebe, akademskoj zajednici. Sva djela mogu se za privatnu uporabu ispisati i čitati i na papiru. Na portalu je već dostupno nešto više od 200 knjiga.

Cilj zajedničkog projekta “eLektire” je da u dogledno vrijeme Webu budu dostupne SVE osnovnoškolske i srednjoškolske lektire, kako obavezne i tako neobavezne, te ostala djela hrvatskih i stranih pisaca, sve pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja, te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, raznim zanimljivostima, ali i slikovnim materijalima, zvučnim zapisima, te videom i drugim multimedijskim sadržajima.

Glavni urednik projekta je Zvonimir Bulaja, dok CARNet osigurava tehničku podršku i prostor. Projekt financijski podržava Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa.Pročitajte i:

učenje matematike i jezika kroz igru

10 načina kako djecu kroz igru potaknuti na učenje matematike i jezika

Kakva god ova školska godina bila, bliži joj se kraj i dolazi razdoblje zaključivanja ocjena.…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Roditelji čija djeca od ponedjeljka neće ići u školu, trebaju opravdati izostanak s nastave

Zašto se vraćaju samo učenici nižih razreda i je li povratak obvezan za sve učenike…

povratak u školu nakon koronavirusa

8 ključnih uputa za roditelje koji 25. svibnja planiraju poslati djecu u školu

Oni koji se ne priključe 25. svibnja, moći će to napraviti i naknadno; nastava će…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Pogledajmo istini u oči! Zašto roditelji ne žele vratiti djecu u školske klupe?

Strah od virusa definitivno nije razlog roditeljske pobude oko povratka u školske klupe - dovoljno…