6 koraka kako umiriti tjeskobno dijete

Mnogi se odrasli bore s tjeskobom odnosno anksioznošću. Ona sa sobom donosi strah koji je najčešće neutemeljen i pretjeran te povezan s nizom drugih tjelesnih simptoma kao direktnih posljedica osjećaja straha. Anksiozni osjećaj straha uz lupanje srca, grčeve, napadaje panike i dr. ometa normalan život i smanjuje osjećaj sreće i zadovoljstva. I djeca mogu imati takvu tjeskobu...

Kod djece su osjećaji tjeskobe povezani primjerice s javnim nastupom na pozornici povodom neke školske priredbe ili se jave na nogometnom terenu gdje treba pokazati koliko ono dobro zna igrati nogomet. Djeca još ne znaju kako se nositi s takvim osjećajima straha koji mogu biti prejaki i preplavljujući pa im je potrebna pomoć odraslih. Evo nekih strategija koje preporučuju dječji psiholozi na portalu Purewow.

1.Ostanite smireni
Kako navodi savjetnica za roditeljstvo i socijalna radnica dr. Erin Leyba, oko 20% djece rodi se s temperamentom sklonim anksioznim osjećajima što znači da su ta djeca osjetljivija na stres i brže reagiraju na njega reakcijom ‘borba ili bijeg’. U takvoj situaciji djeca nemaju razvijene strategije da logikom ili razumom odagnaju osjećaje straha sve dok ne izađu iz moda ‘borba ili bijeg’. Djetetu je za to katkad potreban cijeli sat i zato mu neće pomoći ako ga razuvjeravate da nema razloga za strah, ako mu pokušavate odagnati misli, podmititi ga ili ga čak špotati zbog tih osjećaja. No, ono što možete kontrolirati jest vaše ponašanje. Pokušajte djetetu biti smireni oslonac.

2.Ponudite im žvakaću gumu ili bombon
Možda će vam se na prvu činiti kao neobičan način smirivanja, ali čini se da žvakanje žvakaće gume stimulira veliki živac vagus koji ima moć zaustaviti trenutni mod ‘borba ili bijeg’. Sličan efekt možete postići ako ponudite djetetu da popije malo soka, vode, uzme bombon ili čokoladicu. Važno je da se žvače.

3.Priznajte njegove osjećaje
Koji god osjećaji bili prisutni, uvijek je dobro poslušati ih i pokazati djetetu da ga čujemo i prihvaćamo. Umjesto da pokušamo negirati i preokrenuti te osjećaje bolje je djetetu dati do znanja da ga razumijemo:"Vidim da si stvarno nervozan zbog … Sjest ću tu uz tebe pa mi možeš reći kako se osjećaš i onda možemo zajedno odlučiti što ćemo dalje." Ovakva podrška može snažno umanjiti djetetove osjećaje uznemirenosti i prevenirati moguće predstojeće jače ispade. Također budite oprezni kako i što govorite, savjetuje dr. Clark Goldstein, specijalist za dječje poremećaja ponašanja i anksioznost:"Ne možete djetetu objašnjavati kako su njegovi strahovi nerealni, da neće pasti na testu, da će mu super ići skijanje i da mu se nitko neće smijati dok će govoriti na pozornici. Ali mu možete reći kako ste sigurni da će s njim biti sve u redu, da će naučiti boriti se protiv tih strahova i da će, kad se s njima suoči, i oni s vremenom biti manji.” Tako će dijete osjetiti da su vaša očekivanja realna i da nećete tražiti od njega nešto što ono ne može kontrolirati.”

4.Pušite balončiće
Kad su djeca tjeskobna, pomaže im duboko disanje. Probajte zajedno duboko disati, puhati prave svjećice ili zamisliti da su vaši prsti svjećice koje treba ugasiti za rođendan. Možete puhati i balončiće od sapunice.

5.Zamijetite pozitivne detalje
Kad dijete ima tjeskobne osjećaje ili čak tantrume, zamijetite svaki i najsitniji detalj koji vam se čini pozitivan u njegovom ponašanju. Primjerice dijete se na sekundu smiri ili duboko udahe. Predložite mu da zajedno duboko dišete.

6.Pokret pomaže
Kad se treba izvući iz zagrljaja tjeskobnih osjećaja uvijek je dobro pomoć potražiti u pokretu. Brisanje stola, ples, hodanje po konopu koji je na podu, samo vaš tjelesni pozdrav… svi ti pokreti, pa čak i uz malo humora, mogu resetirati mozak, razbistriti ga i opustiti.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Pomozite djeci otkriti područja u kojima su snažna!

Mnogi su načini kako bolje upoznati dijete i…

Moje dijete je tjeskobno (anksiozno)

Tjeskobnost ili anksioznost je stanje uplašenosti, koje se…

Pročitajte i:

dijete na nastavi na daljinu ili online nastavi

Od Uskrsa i ocjenjivanje u školi na daljinu. Znamo detalje!

U idućem tjednu nastave na daljinu u Hrvatskoj neće biti učenja novog gradiva, već aktivnosti…

online nastava

Pomoć za preopterećene roditelje. Nastava od kuće naš je drugi posao! A što kažu učitelji?

Škola na daljinu nije jednostavna za nikoga. Iako mnogi roditelji smatraju kako je sav teret…

online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: "Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!"

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom…

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…