Maziti i razmaziti ili prisiljavati?

Obitelj je prvo mjesto gdje djeca uče. Prvo što bi dijete trebalo naučiti u obitelji jest da ga roditelji vole i podupiru, a zatim...

Ako ste jedan od roditelja koji svoje trogodišnje dijete hrani, odijeva, briše mu nosić i posprema njegove igračke, tad djetetu ne poručujete da ga volite i podupirete, već da njegove sposobnosti nisu dovoljno dobre – ono je još mala beba. No, dijete s tri godine potpuno je sposobno samo se odijevati, prati zube, držati žlicu i hraniti se, pospremiti igračke, “pomoći” vam u kuhinji čistiti povrće ili u pospremanju stana brisati prašinu.

Za obavljanje ovih zadataka djetetu je potrebna stalna podrška i bodrenje da, čak i kad mu ne upijeva, ustraje i trudi se. Naravno da nećete očekivati savršeno obavljan posao, ali ćete djetetu dati mogućnost da gradi svoje samopouzdanje i poticati ga na daljnje napredovanje.

Bez nasilja, prisile ili ucjene

Mnogi roditelji, s druge strane, znaju koliko je važno razvijati higijenske i radne navike i obveze, ali često to rade uz viku i prisilu, što također ne daje dobre rezultate. Dijete u takvim situacijama počinje pružati golem otpor te reagira ili vraćanjem agresije ili povlačenjem u sebe. Jasno je da nijedan od ova dva pristupa nije sretno rješenje. Nije dobro previše maziti dijete i time mu oduzimati odgovornosti, no isto tako nema koristi od prisiljavanja i svađe. Dijete treba poticati s pozitivnim stavom, bez nervoze. Pozitivan stav u tom smislu znači pokušati djetetu pokazati rad i obveze kao radost, a ne kao muku. I ne zaboravite na vlastiti odnos prema poslu jer vi ste djetetu jedini primjer.

Roditelji kao primjer

Pružati dobar primjer djetetu najbolji je, a često i jedini način na koji naša djeca uče. Koliko se god trudili govoriti im da pospreme igračke, a i mi smo sami neuredni, ta poruka neće imati nikakve težine. Ili ako nikad nismo zajedno s njima pospremali igračke niti se potrudili da djetetu pokažemo kako se stvari pospremaju, osmislili niže police ili osigurali kutije, tad ni dijete neće znati kako to napraviti. Djeca uče oponašajući svoje roditelje.

Stoga shvatite da se dijete ugleda na vas pa ako želite da ono jednog dana bude radišno, znatiželjno, puno inicijative te da ima osnovne higijenske navike, zapitajte se prvo kako se vi ponašate i ne očekujete li od djeteta više nego što mu svaki dan svojim primjerom pokazujete.

Više o tome kako poticati dijete da se od malena osjeća kao član obitelji u kojoj ima svoja prava, ali i obveze, kako ga zainteresirati, a ne prisiljavati da izvrši obaveze, čitajte na:

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

bullying

Vodič za roditelje: Kako naučiti dijete da se obrani od nasilnika?

Vršnjačko zlostavljanje, nažalost, sve je češća pojava, a dijete-žrtva ne može si samo pomoći, nego…

djeca i čitanje

Moje dijete još ne zna čitati. Trebam li se zabrinuti?

Pitanje je koje su si postavljali brojni roditelji, ali činjenica je da djeca uče čitati…

komunikacijske vještine kod djece

Vaš klinac voli 'tužakati', nametati se svojim vršnjacima, a često upadne i u svađe!

Komunikacijske i socijalne vještine grade se još u ranom djetinjstvu. Djeca, koja su imala poteškoća…

problemi u školi

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke.…