Lažni odgovori na neugodna pitanja

Postoje teme za koje smatramo da djeca ne mogu doći u kontakt s njima, ali na sve treba imati nekakav odgovor

Majka sedmogodišnje Nike i petogodišnjeg Tina imala je težak dan. Prvo ju je kćer prvašica pitala tko su prostitutke, a mali Tin koji je to čuo je nadodao: “U našoj grupi u vrtiću imam prijatelja, zove se Ivan i on ljubi svu djecu. Kažu da je on gay. Mama, što je to gay?” Kad vas na ovaj način uzmu ispitivati normalno je da ste zatečeni jer ne očekujete da vrtićko dijete ili jedan prvašić imaju prilike čuti takve pojmove ili o njima raspravljati. No, djeca danas veliki dio svog vremena provode pred televizorom, starija se služe kompjuterima, čuju priče odraslih i nije čudno da mnogo ranije saznavaju o stvarima koje inače ne bi imali prilike.

Pazite što odgovarate

“Pa, prostitutke, to su žene koje za novac plešu i pjevaju za odrasle muškarce, a sad brzo pojedi sendvič do kraja”, pokušala se izvući majka. Na to je Nika ponosno izjavila: “Kad ja narastem, mama, ja ću postati prostitutka”. Ovakva pitanja, ne treba ignorirati niti izmišljati odgovore jer dijete može krivo zaključiti, kao što se dogodilo u slučaju Nike. Pokušajte prepoznati djetetovu motivaciju. Djeca često čuju, vide ili pomisle nešto i istog trena bez srama pitaju. To ne znači da su živo zainteresirana za tu temu, već usput pitaju. U tom slučaju pogotovo ne treba govoriti puno i previše. Tako primjerice kod pitanja o prostitutkama roditelj može jednostavno reći da su to žene kojima drugi ljudi plaćaju novcem za to što se žele s njom maziti. Odgovor je neutralan, a dijete će ionako od toga uzeti ono što može shvatiti u dati trenutak. Za ostala objašnjenja koristite metafore.

Vaše emocije oko pojedinih tema djeca upijaju

U pravilu presudnu ulogu formiranja mišljenja djeteta o predmetu razgovora nemaju informacije, već roditeljska ocjena tog predmeta. Najbolje je izbjegavati ocjene, osuđivanja, vlastita i opća jer to djetetu donosi nepotrebna psihička opterećenja. Kažete li primjerice kako su prostitutke pokvarene žene koje…, izazvat ćete pitanje “Zašto su pokvarene?” i tako potaknuti razgovor o temi koja u početku nije trebala dobiti toliku pozornost, nije primjerena djetetu niti mu je bila interesantna.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

djeca, mobiteli i socijalne vještine

Mit ili istina? Štete li mobiteli i tableti razvoju socijalnih vještina u djece?

Znanstvenici su uspoređivali vještine današnje djece s društvenim…

Jude Law

Poznati glumac čeka šesto dijete!

14 godina mlađu partnericu oženio je u tajnosti,…

Pročitajte i:

dijete vozi bicikli s maskom na licu zbog koronavirusa

Škole odgađaju podjelu učeničkih svjedodžbi zbog koronavirusa

Zbog aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, povezane s koronavirusom, brojne škole diljem Hrvatske otkazuju podjele…

darovita djeca

Je li vaše dijete darovito?

Statistike kažu da je jedan do pet posto darovite djece, što znači da ih u…

darovita djeca

Kako prepoznati darovitost kod djece? 'Bez podrške okoline nema punog potencijala i zato smo mi tu!'

Kako bi darovitost i talent prerasli u izvrsnost i ekspresnost najvažnija je poticajna okolina. Udruga…