Dečki smiju plakati i curice smiju biti ljute

Ne bi trebalo biti razlika u tome kako izražavamo emocije prema djevojčicama, a kako prema dječacima

Istraživanja pokazuju da djevojčice dobivaju adekvatniju roditeljsku emocionalnu potporu no dječaci. Djevojčice se također osjećaju povezanije sa svojim roditeljima, vjerojatno zato što roditelji spremnije prepoznaju i izražavaju emocije prema djevojčicama, nego prema dječacima.

Studije su također pokazale da u odnosima između djece i roditelja suprotnog spola (majka-sin, otac-kći) nedostaje dublja emocionalna veza jer majke uspostavljaju povezanije emocionalne veze s kćerima, a očevi sa sinovima.

grupnaZapitajte se zašto bi to bilo tako?

Ako malo promislite, zaista nema razloga da vaše dijete osjeća vašu emocionalnu zadršku koja je povezana sa stereotipima. Podržavajte emocionalni razvoj djece neovisno o njihovom spolu, slobodno izražavajte svoje emocije prema djetetu te zaboravite na stereotipe poput: “dečki ne smiju plakati” ili “curice nikada ne smiju biti ljute”! I djevojčice i dječaci imaju bogat spektar emocija i zaslužuju istu količinu ljubavi i pažnje u zadovoljavanju svojih emocionalnih potreba. Naravno, bitno je respektirati potrebe djeteta i procijeniti kao dijete reagira, no vaša želja uvijek treba biti jednako intenzivna.

Svako dijete je individua za sebe

Djetetovu potrebu za tim da bude voljeno trebamo ispuniti pokazivanjem svoje ljubavi, toplim i nježnim dodirivanjem, grljenjem, poljupcima, maženjem… Neka djeca vole takvo iskazivanje ljubavi više (ili manje) od druge djece, što je djetetova potreba koju svakako treba razumjeti i poštovati te ne uzimati previše osobno, “k srcu” (“Zašto mi ne dozvoliš da te više grlim i ljubim, pa ja sam ti mama!” ili “Prevelik si dečko da te mama toliko ljubi!”).

Pritom je važno pratiti djetetove reakcije na iskazivanje ljubavi jer različite razvojne faze djeteta nose sa sobom i različite doživljaje istog ponašanja roditelja (npr. dijete staro 18 mjeseci će više uživati u javnom iskazivanju ljubavi svoje majke, nego dijete predškolske dobi koje se zabavlja u društvu svojih vršnjaka: “Pusti me, nisam više mala beba!”).

BIPOKLUB_kartica

Tekst: Ana Plazonić, prof. psihologije

Foto: BIPA, Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Lana Klingor Mihić s djecom

"Djeca su tužna... ovo nije normalno djetinjstvo... nikome nije lako", poznate mame o školi na daljinu

Od ponedjeljka 18. siječnja nastava za većinu školaraca odvijat će se prema C modelu, dakle…

tata i sin razgovaraju

Dječaci u pubertetu: svašta im se događa, a neugodno im je pitati!

Oni u pubertetu ne dobivaju menstruaciju, ali imaju jako puno pitanja koja im je neugodno…

dijete uči online

Vi ste na poslu, a djeca imaju školu online... Kako znati da su sigurni?

Ostavljate djecu same kod kuće, jer im je škola online, a vi morate na posao.…

online škola u hrvatskoj

Hoće li od ponedjeljka i učenici viših razreda osnovnih škola imati nastavu online?

Gostujući danas u emisiji HRT-a 'U mreži prvog', državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja…