Donosimo nekoliko savjeta kako uspješno uključiti djecu predškolskog uzrasta (od 4 do 5 godina) u vrtlarske radove i naučiti ih da odmalena budu što više povezana s prirodom

Koje biljke saditi u dječjoj gredici ili vrtu?



SUNCOKRET je definitivno jedna od najboljih biljaka za dječji vrt. Posijte ih samo nekoliko jer znaju zauzeti dosta mjesta. Suncokreti će niknuti za tjedan dana, postati biljčica za dva, a za otprilike osam tjedana biljke će i procvjetati. Uzgojite suncokret za jelo, pa ćete ujesen imati i zdravu grickalicu.



ROTKVICE su biljke s vrlo brzim rezultatima, pa su jedna od najpopularnijih biljaka u dječjem vrtu. Rotkvice prokliju u 3-10 dana i imaju jako brzu vegetacijsku sezonu od 20-30 dana. Ako sijete u hladnijim vremenskim uvjetima, rotkvice će biti blažeg okusa, a ako su posijane u toplijim uvjetima, bit će ljuće.



CHERRY RAJČICE (mini rajčice) vjerojatno će biti najzabavnija biljka vašoj djeci. Njih radije kupite u obliku sadnica, posadite na vrlo sunčanom položaju i uvijek zalijevajte oko biljke blizu zemlje, a nikako odozgo po lišću. Mlade biljke uvijek povežite za potporanj. Prednost je mini rajčica što se mogu uzgajati i u većim teglama, a dobro rastu zajedno s bosiljkom i peršinom. Plod nastane za 50-75 dana.



GRAŠAK I GRAH također su među laganim vrstama za uzgoj. Svi se sjećamo klijanja graha u osnovnoj školi, zar ne? Svakako uz njih postavite potpornje za rast ili mrežu, koje će biljčice kao prave penjačice vrlo brzo prekriti svojim viticama. Grah i grašak bolje je sijati na malo sjenovitijem položaju.



JAGODE su pogodne i za uzgoj na balkonu u teglicama, odnosno žardinijerama. Jagode mjesečarke plodove će donositi cijelo ljeto. Sadnice treba u proljeće postaviti u teglice na sunčano ili polusjenovito mjesto. Ako ih sadite u vrtu, ispod njih postavite malč (foliju ili sijeno) te pazite na puževe i ptice koje ih također vole jesti.



MRKVA je odlična biljka za sjetvu izravno u zemlju − a više voli hladnije tlo. Također pripazite da biljke svako toliko razrijedite jer, ako rastu pregusto, više će im se razviti lišće a manje plod. Zemlja svakako treba biti rahla i bez kamenja kako bi korijen mogao pravilno rasti.



BUNDEVE Ako imate dovoljno mjesta, to je svakako jedna od biljaka koju bi trebalo uključiti u dječji vrt. Posijte sjeme u brdašce tako što ćete staviti po jednu sjemenku u tri rupe koje ste napravili u brdu. Sjemenke će niknuti za otprilike tjedan dana, a nakon nekoliko dana vitice će početi prekrivati zemlju. Kada procvjetaju i naprave se začeci ploda bundeve na vitici, otkinite ostale cvjetove. Bundevama treba 80-120 dana do ubiranja (ovisno o vanjskim uvjetima, toplini i vlazi) − a spremne su za ubiranje kada je kora tvrda i zvuči šuplje na kucanje.



DRAGOLJUB je jednogodišnja cvjetnica koja je i jestiva. Ima cvjetove prekrasnih žutih, ružičastih, crvenih ili narančastih boja pa je još jedan lijep i koristan dodatak dječjem vrtu. Sadi se na topla i sunčana ili poslusunčana mjesta u proljeće. Kako ta biljka za cvatnju treba nešto siromašnija tla, laka je za uzgoj jer je ne treba prečesto gnojiti, a ne treba je ni previše zalijevati. Cvjetovi i listovi dragoljuba sadrže dosta vitamina C i upotrebljavaju se za salate, a cvjetni pupići i plodovi mogu biti zamjena za kapare.



NEVEN Djeca vole tu cvjetnu vrstu jer je vesele i lijepe narančaste boje, a vrlo ju je lako uzgojiti iz sjemena. Osim u teglice, mogu se posijati i izravno u vrt nakon proljetnih mrazova. Osim što je vrlo dekorativna, biljka je također jestiva i ljekovita, a u vrtu je i vrlo korisna jer uništava nematode (nametnike) u zemlji.



Kako urediti dječji vrt i kojih pravila se najbolje pridržavati, više pročitajte OVJDE!



Tekst: Tisa Vizek Borovina, mag. inž. hortikulture


Foto: Thinkstock