"Klima mi se zub!" Ta rečenica označava početak bitne faze u razvoju vašeg djeteta. Većina djece je uzbuđena kad se prvi zubić počne klimati i raduju se posjetu Zubić Vile, dok se manjina ipak plaši da će ispadanje zubića boljeti. Ako se dijete boji, objasnite mu kako vjerojatno neće ništa osjetiti kad dođe trenutak da zubić zaista ispadne.

Koliko ima mliječnih zubića i kada ispadaju?

Mliječnih zubića ima 20 i oni će svi izrasti do 3. godine. U principu će ispadati onim redoslijedom kojim su i narasli što znači da će vjerojatno oko 5. ili 6. godine prve ispasti donje jedinice. Neka djeca gube mliječne zubiće već s 4, druga tek sa 7 godina, no ako su ih rano dobila tada će ih vjerojatno i ranije izgubiti.

Čim trajni zub počne odozdo pritiskati, mliječni zubić postaje labav kako bi mu napravio mjesta. To je uobičajen tijek ispadanja. No, djeca mogu izgubiti mliječne zubiće i uslijed ozljeda i padova i prije no što je trajni zubić počeo rasti. U tom slučaju stomatolozi znaju stavljati malu protezicu na to mjesto koja će čuvati mjesto za trajni zubić i spriječiti probleme s kasnijim izbijanjem trajnog zuba. Počnu li vašem djetetu ispadati zubići prije 4. godine, posavjetujte se sa stomatologom koji će isključiti eventualne bolesti kao uzročnike.

Također se može dogoditi da je vaše dijete navršilo 7 ili 8 godina i da mu nije ispao niti jedan zub. To ne mora biti problem, no ipak se posavjetujte s stomatologom koji će procijeniti što vam je dalje činiti.

Van sa starim zubićima

Ispadanje zubića ne boli kao što primjerice boli kad zubići rastu. Ako se vaš šestogodišnjak ipak tuži na bol u stražnjem dijelu zubala moguće je da mu već rastu šestice za koje ne treba ispasti nijedan mliječni zubić. Bol vjerojatno neće dugo potrajati, a ako je djetetu teško, ublažite mu bol dječjim analgeticima.

Potaknite dijete da se oprezno igra sa zubićem koji se klima. Neki se mliječni zubići mogu gotovo cijeli okretati jer se drže samo na jednom korijenu. Klima li se zub, ali nikako ne želi ispasti, možda će ga morati izvaditi stomatolog, no to se vrlo rijetko događa.

Dobrodošli novi zubići! Malo ste drukčiji!

Trajni zubi su veći od mliječnih i to vidljivo. Obično su i manje bijeli od mliječnih te imaju jače izražene fisure jer su novi i nisu istrošeni žvakanjem.

Rijetko se događa da trajni zubić krene prije no što je ispao mliječni na njegovom mjestu. Ako se to dogodi, pođite stomatologu po savjet.

Trajni zubići su tu

U principu će s 12 ili 13 godina dijete već izgubiti sve mliječne zubiće i tada na red dolaze šestice i sedmice.

Sada je higijena zubi važnija no dosad. Sve do 8. rođendana dobro je da nadzirete dijete dok pere zube, a dijete neka to čini sa dječjom pastom koja sadrži fluor koristeći količinu paste veličine zrna graška. Neki stomatolozi preporučuju korištenje paste bez fluora sve dok dijete ne zna ispljunuti pastu.

Četkicu mijenjajte svaka tri mjeseca i vodite dijete na preglede stomatologu dva puta godišnje. Ako se pridržavate ovih pravila, velike su šanse da će dijete imati minimalne probleme sa zdravljem zubi.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia