Krajnje je vrijeme za sređivanje zaključnih ocjena, a vaše je dijete sve nemirnije? Sad mu podrška roditelja treba još više nego prije

Vjerujemo da ni sami niste zaboravili što znači kraj školske godine. Hrpa testova i ispitivanja i ponavljanje gradiva od cijele godine... Za vašu je djecu to dodatni stres i u tom razdoblju bilo bi odlično kad biste ih mogli poštedjeti drugih stresnih situacija, a više im pomogli da svladaju predmete s kojima imaju problema. Ako vi niste u mogućnosti da im pomognete, nađite nekoga tko to može jer sigurnost u znanju smanjit će i stres.


Bez obzira koliko se dijete trudilo tijekom cijele godine, energija stresa neće ga samo tako zaobići jer će je na njega dodatno prenijeti i njegovi vršnjaci iz razreda. No još malo pa će praznici i to je motivacija koju podjednako vole i učenici i njihovi učitelji. Evo nekoliko savjeta roditeljima kako da pomognu ublažiti stres svojoj djeci na kraju školske godine:


1. Započnite svaki dan s ugodnim riječima i mirnom rutinom na koju je vaše dijete naviklo.


2. Izbjegavajte pred djetetom iznositi stvari koje vama stvaraju stres. Neka vaša djeca govore o svojim problemima, a ne vi o svojima.


3. Slušajte djecu bez osuđivanja kad vam se obraćaju. Priznajte im i poštujte njihove osjećaje.


4.Pohvalite djetetov trud i angažman oko škole i ne obezvrjeđujte ga niti ignorirajte. Dajte mu do znanja da ste ponosni na to tko je, a ne na ono što želi biti.


5. Nemojte očekivati od djece više od onoga za što su realno sposobni.


6. Ne silite dijete na usavršavanje njegovih aktivnosti (izvanškolskih ili školskih) do perfekcionizma, jer ga to može odbiti da s njima ubuduće nastavi. Pratite djetetove želje i ambicije, a ne vlastite.


7. Ne uključujte TV u sobi u kojoj dijete možda mora učiti. I više se družite s njim pružajući mu podršku i na taj način. Radije zajedničko vrijeme provedite vani u prirodi nakon učenja.


8.Zaštitite djecu od obiteljskih svađa bez obzira zbog čega su nastale. Sve se može riješiti i mirnim putem i razumnom komunikacijom.


9. Korigirajte djetetovo ponašanje bez da ga ponižavate. Imajte u vidu da možda neće uvijek reagirati na “odgovarajući” način upravo zato što je pod povećanih stresom. Kao što je to uostalom običaj i kod odraslih...


10.Kontrolirajte svoju ljutnju i bijes. Nemojte donositi pogrešne zaključke i pretpostavke prije nego razgovarate s djetetom vezano uz nekih problem. Ne kritizirajte djecu. Postoji način kako dati djetetu na znanje da vam se neki njegovi postupci ne sviđaju ili vas rastužuju. Nitko ne voli da ga se konstantno kritizira ili čak nepravedno optužuje...


11. Ne ostavljajte djecu samu dulje vrijeme poslije škole ili vikendima.


12. Budite zainteresirani za ono što se djetetu događa u školu ili općenito. Pratite njegovo raspoloženje i uočite ako je ono neuobičajeno. Pokušajte doznati što dijete muči. Redovitim razgovorom o njegovim osjećajima i onome što mu se u životu događa, olakšat će svima međusobnu komunikaciju. Dijete treba roditelje kao stabilni oslonac, treba vašu bezuvjetnu ljubav. Stoga nemojte na njoj škrtariti ni zbog kakvih razloga. (I.T.)