Što bi sve dijete osim igrati se trebalo znati prije polaska u školu? Provjerite posjeduje li osnovne vještine

Par mjeseci prije polaska u prvi razred nije vrijeme da dijete na brzinu naučite čitati ili pisati jer ste možda shvatili da bi to možda bilo korisno znati prije škole. Ako dijete samo nije do sada pokazalo interes za učenjem slova ili brojki i ne piše samostalno, tada to zadnje ljeto pred školu nikako ne treba forsirati. Škola je upravo mjesto gdje dijete treba naučiti sve što je primjereno njegovoj dobi.


Prije polaska u školu ostalo je još nekoliko mjeseci prave dječje bezbrižnosti. Prepustite djetetu da ih iskoristi za igru, a vi korigirajte samo potrebno.



Vještine i znanja važne za polazak u prvi razred


Neka osnovna znanja i vještine dijete obično svlada u vrtiću jer se tete uglavnom tijekom boravka u vrtiću za to pobrinu. Što bi dijete trebalo poučiti ako to već nije svladalo prije polaska u školu:




  • pobrinite se da dijete nauči vezati vezice na cipelama te se samostalno obuvati



  • važno je da je dijete usvojilo osnovne higijenske navike. To znači da zna samostalno otići na zahod, obaviti nuždu, samostalno se obrisati te da zna da nakon nužde treba oprati ruke



  • samostalno zna jesti i držati jedaći pribor



  • zna opušteno i bez grča držati olovku, crtati, povlačiti linije, bojiti prazne plohe



  • zna brinuti o sebi i svojim stvarima



  • zna svoje ima i prezime, adresu stanovanja, osnovna pravila za sigurno kretanje u prometu



  • zna da ne smije prilaziti neznacima na cesti, uzimati bombone ili čokoladu, ulaziti u tuđi auto niti odavati podatke o svojoj obitelji



Što roditelj može napraviti da bi djetetu polazak u prvi razred bio što ugodniji?




PROŠEĆITE DO ŠKOLE - sljedećih mjeseci više puta prošećite do škole kako bi se dijete upoznalo s putom do škole i zgradom škole. Pritom objašnjavajte djetetu pravila ponašanja na cesti, kako se prelazi raskršće, kako se kod prelaženja ceste gleda lijevo-desno, ne skreće se s puta i ne razgovara s nepoznatima



OSIGURAJTE RADNI KUTAK - kod kuće osigurajte djetetu mjesto za radni stol gdje će učiti i pisati zadaće. Zajedno uredite taj kutak i recite djetetu kako samo treba brinuti o njegovoj urednosti.



KUPITE ŠKOLSKU TORBU ILI PERNICU - kupite djetetu školsku torbu ili pernicu kako bi se moglo upoznati s tim predmetima, preslagivati olovke, proučavati ih, koristiti ih crtajući, čuvati ih do vremena kad će ih stvarno zatrebati. Djetetu će pernica ili torba dati osjećaj ponosa i uzbuđenja, ali će ga možda potaknuti da školu počne gledati kao ozbiljniji korak koji mu u životu predstoji.



UVEDITE PRAVILAN RITAM SPAVANJA - ako to niste do sada napravili, pokušajte uvesti pravilan ritam odlazaka na spavanje uvečer. Dijete mora biti naspavano za radne obaveze te imati dovoljno sati sna s obzirom da se mora rano ujutro ustajati, stići doručkovati, te posebice važno, doći na vrijeme u školu. Dijete ove dobi bi trebalo imati 9 do 10 sati sna dnevno.



DORUČAK JE VAŽAN - ako to niste do sada, obavezno se pobrinite da dijete ujutro pojede doručak. Važno je da ima dovoljno energije za učenje i može se koncentrirati na gradivo.




NJEGUJTE POZITIVAN STAV PREMA ŠKOLI - pozitivno govorite o polasku u školu, zajedno se veselite tom koraku. Podržite dijete u svakom pitanju vezanom za školu i učenje, podržite njegovu znatiželju u učenju novih znanja i hrabrite ga ako primijetite da se plaši.



SLUŠAJTE UČITELJICU - slušajte djetetovu učiteljicu, odnosno slijedite upute koje ćete dobiti u školi jer ćete tako djetetu moći najbolje pomoći



Kako pomoći djetetu koje je preoterećeno u školi, ima razne strahove ili se dosađuje u prvom razredu? Kako kvalitetno komunicirati s prvašićem pročitajte OVDJE!