15 važnih pitanja o kojima treba porazgovarati s djetetom

Kao roditelj sigurno znate koliko je s djecom važno razgovarati, biranim, pravim riječima koje će ih navesti na ispravne misli. S druge strane i djeci su važni razgovori s roditeljima

Evo 15 pitanja o kojima vrijedi razgovarati s djecom:

Opiši svoj karakter u 5 riječi

Ova molba će pomoći djetetu da bolje razumije sebe i natjerat će ga da razmisli o tome kako ga drugi vide. Kada je djetetu jasno koje su njegove vrline a koje mane, lakše će naći svoje mjesto u ovom ogromnom svijetu.

Što najviše voliš raditi?

Ovim pitanjem usmjeravate dijete da razmišlja o tome što ga čini sretnim i u čemu pronalazi najveće zadovoljstvo. To će mu pomoći da samo prosudi čemu treba posvetiti vrijeme, a nadalje možda i da odabere svoje zanimanje.

Što je to što tvoji prijatelji mogu naučiti od tebe?

Mnoga djeca žive u zabludi da sve oko njih ovisi isključivo o njima i da je njima podređeno. U životu ne treba misliti samo na sebe nego i na okolinu. Odgovor na ovo pitanje može ohrabriti dijete, dokazati mu kako je ono jedinstvena osoba, da ima nešto što drugi nemaju. Kada dijete osjeća da je posebno, u njemu se budi želja za daljim razvojem.

Što je to što bi ti mogao/la naučiti od svojih prijatelja (svakog pojedinačno)?

Biti jedinstven i poseban ne znači biti bolji od drugih. Ovo pitanje pomaže djetetu da razumije da, kao što je ono jedinstvena osoba, i svi oko njega su jedinstvene osobe i imaju nešto svoje što ono nema, a što treba cijeniti i što bi moglo usvojiti.

Three children sitting together, Image: 33501694, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky

Koji ti je događaj iz tvog života najteže pao?

Život se ne sastoji samo od vedrih sunčanih dana i šarene duge, povremeno nas šibaju jaki vjetrovi i oluje. Djeca trebaju biti psihološki spremna i za takve dane, i da znaju da će oni proći. Poslije sumraka rađa se nova zora, samo treba pričekati.

Koju si lekciju naučio/la iz teških situacija?

U životu se često srećemo s raznim problemima i nismo svi podjednako kadri da se s njima izborimo. Dobro je kada djeca uče na svojim greškama, ali i na greškama drugih ljudi, npr. roditelja. Postavite mu ovo pitanje i saznat ćete s kakvim se to ono teškoćama bori i što iz njih uči.

Od onoga što učiš danas što ćeš i kako iskoristiti sutra?

Ovo pitanje djetetu sugerira da će i ono jednom postati odrastao čovjek koji treba donositi prave odluke i činiti ispravne izbore, a sve to na temelju iskustva i znanja koje dobiva sada. Kada djeca razumiju važnost učenja, to ih potiče da u obrazovnom procesu pronađu zadovoljstvo.

Ako bi bilo moguće da se vratiš tri godine unazad, što bi posavjetovao/la sebi?

Kada djetetu postavite ovo pitanje nehajno, onako usput, saznat ćete koji su se to sve problemi nakupili u njegovoj svijesti pa mu smetaju da uživa u životu, što je već pola rješenja. Uz to, razgovor o ovom pitanju razvija kod djeteta umijeće da uči na svojim greškama.

Prema kome/čemu osjećaš najveću zahvalnost?

Ovo pitanje pomaže djetetu da pažljivije promotri dobre strane života i da bude zahvalno već i samo zato što ga ima. Čovjek od malih nogu treba znati za zahvalnost i naučiti reći hvala.

Razumiješ li kako se osjećaju drugi ljudi?

U životu je važno stvarati čvrste veze i izbjegavati nesuvisle sukobe, a za to je potrebno osjećati i razumjeti druge ljude. Ako vaše dijete bude razumjelo što osjećaju drugi, lakše će se snalaziti u bilo kojem okruženju.

Kako zamišljaš svoj život u budućnosti?

Djeca trebaju maštati o budućnosti i planirati je. Ovo pitanje pomaže djetetu da se snađe u svojim željama, očekivanjima, težnjama. Razmatrajući ga, dođite do odgovora zajedničkim snagama.

Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Content not available for subscription distribution., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Što misliš tko se od tvog društva meni najviše sviđa? Zašto?

Društvo u kojem se djeca kreću u velikoj mjeri utječe na njihov karakter. Znate već, ako ih stalno okružuju negativni, mračni ljudi, i ona će prije ili kasnije postati takva. Roditeljima je važno da znaju tko od društva najviše utječe na dijete.

Kada bi mogao/la postati poznat/a, po čemu bi se htio/la se proslaviti?

Dobar način da shvatite što za vaše dijete znači riječ "uspjeh". Je li uspjeh vezan isključivo za novac ili nešto drugo? Iz odgovora ćete saznati što vaše dijete pokreće, što su mu ciljevi i tko su mu uzori. A taj podatak je za svakog roditelja dragocjen.

Što bi promijenio/la u svijetu kada bi to bilo moguće?

Ne zaboravite da se misli mogu materijalizirati. Doći će dan kada će vaše dijete shvatiti da je sutra novi dan a da je svaki novi dan nova mogućnost da se život promijeni nabolje. Da je sretan onaj tko čita, da su sve teškoće prolazne i da je ono sposobno samo riješiti svoje probleme. Nadahnite svoje dijete na velika djela.

, Image: 157904353, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Kako danas možeš pomoći svome bližnjem?

Život nekada nanosi ljudima mnogo bola: bolest, bijedu, psihičko rastrojstvo… Zato je veoma važno da se prema bližnjima odnosimo kao prema braći i sestrama. Nastojte djetetu uliti uvjerenje da ono upravo sada može pomoći bliskim ljudima.

Kada bi ti mogao/la propisati jedan zakon za sve, kakav bi on bio?

Živimo u svijetu koji radi po određenim pravilima i potčinjava se strogim zakonima. Djeca treba razumjeti da pravila i zakoni nisu doneseni da bi nas kažnjavali već da bi nam život bio jednostavniji. Ako to shvate, djeca će postati odgovornija i poštovat će pravila.

Izvor: www.adme.ru

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

povratak djeca u školske klupe i koronavirus

Novi plan: od jeseni svi u školu! Ali, što ako se koronavirus pojavi među učenicima?

Povratak u školske klupe tema je koja najviše zanima roditelje, no premda novi ministar nije…

Kako prepoznati darovitu djecu? Ovo su genijalci koji su imali sve točno na državnoj maturi!

Čak 105 maturanata riješilo je ispit državne mature sa 100% točnošću. Evo priča nekih od…

Jelena Pervan, autorica projekta Kuća od priča

Njezina je misija smanjiti otpor prema pisanju i čitanju kod školaraca. Upoznajte autoricu Kuće od priča!

Važno joj je, kaže, naučiti djecu da na pisanje gledaju kao na zabavni hobi i…

povratak u školske klupe u vrijeme koronavirusa, djevojčice sjede u učionici

Novi ministar obrazovanja dao naslutiti hoće li učenici u rujnu sjesti u školske klupe

U jednom od prvih intervjua koji je dao kao novi ministar znanosti i obrazovanja, Radovan…